Vyhľadávanie:

Výsledok? Vyše dvesto plných vriec

Výsledok? Vyše dvesto plných vriec

Dva dni trvala zbierka užitočných vecí pre charitné centrá a neziskové organizácie

Dva dni, v piatok 13. mája a v sobotu 14. mája, trvala zbierka užitočných vecí pre charitné centrá a neziskové organizácie, ktorá je už tradičnou súčasťou dobrovoľníckeho podujatia U. S. Steel pre Košice. A treba hneď na začiatku povedať, že dopadla nadmieru dobre, čo potvrdila aj koordinátorka tejto dobrovoľníckej aktivity Slávka Tvrdoňová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy. Bezmála stodvadsať darcov naplnilo na oboch zberných miestach viac než dvesto vriec a škatúľ najrôznejším šatstvom pre mužov, ženy i deti, kuchynskýmih potrebami, posteľnou bielizňou, uterákmi... Priniesli aj športové potreby, tašky, knižky, elektrické spotrebiče, ruksaky, topánky, trvanlivé potraviny, zošity, paplóny, ale aj zeleninové priesady a všakovaké iné veci, ktorým košickí hutníci dali šancu na ďalšie využitie. A nechýbal ani finančný dar. Verte, veľmi pomôžu ľudom bez prístrešia v neziskovej organizácii Oáza – nádej pre nový život v Bernátovciach i v sociálnych a humanitárnych centrách, v ktorých poskytuje svoje služby najmä osamelým rodičom, bezdomovcom a starým ľuďom Arcidiecézna charita Košice...

V piatok popoludní bolo v zbernej miestnosti v Dome pokojnej staroby na Južnej triede v Košiciach, kam mohli hutníci svoje veci priniesť, rušno. Aj keď od otvorenia zbierky neubehla ani hodina, ženy, čo si vzali službu ako prvé, sa tu poriadne obracali. Veronika Hotová z Arcidiecéznej charity, Katarína a Viera z Charitného domu sv. Alžbety na Bosákovej ulici v Košiciach mali plné ruky práce. „Prví ľudia sem prišli krátko po dvanástej hodine,“ dala nám vedieť Veronika ukladajúc prinesené šatstvo do škatúľ, zatiaľ čo jej „kolegyne“ triedili veci z ďalších tašiek. „Na Bosákovú poputujú najmä pánske nohavice, košele, vetrovky, tričká, detské sa zasa veľmi zídu v Krízovom centre pre matky s deťmi, v ďalších centrách zužitkujeme dámske veci,“ dozvedeli sme sa. Zohraté trio mali neskôr vystriedať ďalší dobrovoľníci – Tomáš, Patrik, Martina a Eva.

Naša sobotňajšia pracovná návšteva v občianskom združení Jeseň života na Triede SNP 24 v Košiciach len potvrdila, že tu mali naši bývalí kolegovia, dnes na zaslúženom odpočinku, ktorí rok čo rok so zbierkou pomáhajú, naozaj plné ruky práce. Dosvedčovali do desiatky plných vriec s mnohými vecami, najmä však odevov. „Spočítame?“ navrhol Michal Fizer, ktorý spolu s Jánom Petruškom, Alžbetou Dragulovou a Cecíliou Markulíkovou zarezával pri zbierke už druhý deň. Na rozdiel od svojich kolegov v tomto roku ako dobrovoľník po prvý raz. „Chodím do nášho klubu a predsa nenechám ženy samé robiť?“ zasmial sa pri rátaní a potom zahlásil: Je dvanásť hodín, doteraz sme vyzbierali 98 vriec...“ A ľudia, obťažkaní plnými taškami, ba i vrecami, stále prichádzali. „Skoro som na zbierku zabudol,“ zveril sa nám bývalý železiar František Gálik, ktorý prispel už nenosenými, no zachovanými odevmi. „Človek má doma veľa vecí a už ich nepotrebuje, nuž nech poslúžia iným. Stačí otvoriť skrine,“ usmial sa.

Železiari, ktorí do zbierky prispeli, ale aj tí, ktorí sa zapojili do niektorej dobrovoľníckej aktivity, mali možnosť vziať si so sebou zadarmo časopis Nota Bene, ktorý vydáva občianske združenie Proti prúdu. V súčasnosti je distribuovaný do šestnástich slovenských miest, pričom si ho mesačne prečíta 84 tisíc ľudí. Zaoberá sa rôznorodou sociálnou problematikou, hlavným cieľom je pomáhať ľuďom bez domova. A to bolo aj jedným z hlavných zámerov našej zbierky. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...