Vyhľadávanie:

Vysoká pec č. 1 dala prvé železo pred päťdesiatimi rokmi

Vysoká pec č. 1 dala prvé železo pred päťdesiatimi rokmi

Od zafúkania vysokej pece č. 1 a prvého odpichu uplynie o niekoľko dní 50 rokov. Historická chvíľa sa udiala 1. júna 1965 o 21. hodine a 30. minúte. Pec, ktorá dostala názov Vysoká pec 20. výročia oslobodenia ČSSR, slávnostne zapálil minister hutného priemyslu a rudných baní Josef Krejčí fakľou so symbolickým ohňom privezeným z vysokých pecí v Tisovci a zo Severomoravského kraja, ktorú mu odovzdali podnikový riaditeľ VSŽ Jaroslav Knížka a vedúci oblasti vysoké pece Stanislav Zeť. O dva roky neskôr, v roku 1967, uviedli košickí hutníci do prevádzky vysokú pec č. 2 a o ďalšie dva roky, v roku 1969, aj vysokú pec č. 3. Za 50 rokov pretieklo cez odpichové otvory troch vysokých pecí bezmála 150 miliónov ton surového železa.

"Počas uplynulých päť desaťročí prešiel závod mnohými zmenami," hovorí súčasný riaditeľ divízneho závodu Vysoké pece Marek Jenčo. "Či už ide o samotné technologické zariadenie vysokých pecí, konštrukčné a modernizačné zmeny, postupné zvyšovanie objemu pecí, inštaláciu nových moderných technológií alebo riadiacich systémov. Po vstupe spoločnosti U. S. Steel v novembri 2000 sa postupne zvyšovala produktivita práce. Naša filozofia sa uberá hlavne cestou bezpečnosti, ktorá je neoddeliteľnou a hlavnou myšlienkou fungovania závodu. Zavedením úsporných a bezpečnostných školení a programov sme dosiahli vynikajúce výsledky. Divízny závod patrí k lídrom podniku nielen v segmente Európa, ale aj v celej korporácii United States Steel, na čom má leví podiel najmä postupný vývoj riadenia technológie, modernizácie technologického zariadenia v prevádzkach Príprava výroby a Výroba surového železa, ako aj ostatných kooperujúcich úsekoch. Samozrejme nesmieme zabudnúť na zamestnancov a spolupracovníkov. Na tých, ktorí pred päťdesiatimi rokmi položili základy závodu, ale aj ich nasledovníkov, ktorí zabezpečovali a zabezpečujú jeho hladký chod."

Osadenstvo vysokopecného závodu si jubileum pripomína v týchto dňoch viacerými podujatiami. Dnes, 27. mája, to bude stretnutie manažmentu s bývalými riaditeľmi divízneho závodu. Na budúci týždeň, v piatok 5. júna, sa zídu bývalí zamestnanci - dôchodcovia. V utorok 16. júna vyvrcholia oslavy 50. výročia začatia výroby surového železa v košických železiarňach stretnutím zamestnancov v Štátnom divadle Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...