Vyhľadávanie:

Vysoká pec č. 1 má výročie

Vysoká pec č. 1 má výročie

Pred 45 rokmi, 1. júna 1965, zapálili prvú vysokú pec bývalých Východoslovenských železiarní. Stalo sa tak v utorok o 21. hodine a 30. minúte, ako o tom informovala Oceľ východu 4. júna 1965. Oheň, ktorým pec o objeme 1 719 metrov kubických zapálili, priviezli od vysokých pecí v Tisovci a zo Severomoravského kraja vtedajšieho Československa a mal symbolizovať družbu českých a slovenských hutníkov - vysokopeciarov. Prvé východoslovenské surové železo vytieklo z pece v stredu 2. júna 1965. Vysokopeciari už po dvoch dňoch prevádzky vytavili železo vyhovujúce vtedajším štátnym normám. Začiatok výroby sa nezaobišiel, ako uvádzal podnikový časopis, bez technicko - výrobných problémov, ktoré vysokopeciari nepredvídali. Kľúčovým problémom júnových dní roku 1965 bol výskyt mechanických i elektrických porúch v zavážke pece, ťažkosti mali s čistením paniev a kvalitou aglomerátu. Pracovníkom tiež chýbala potrebná prax.

"Vysoké pece počas svojej histórie prešli mnohými zmenami. Technické zariadenie agregátov zlepšili jednotlivé generálne opravy zamerané na zvýšenie pracovných objemov pecí, zavážanie, informačný a riadiaci systém, dávkovanie náhradného paliva, a tiež rad ďalších modernizácií a rekonštrukcií. Ruka v ruke s technikou sa zlepšovala technológia chodu pecí, čo sa odrazilo na kvalite vyrábaného surového železa a dodávkach pre divízny závod Oceliareň. Po vstupe U. S. Steel do železiarní sme výrobu postupne zvyšovali a zaznamenali sme i viaceré rekordy," hovorí súčasný riaditeľ divízneho závodu Vysoké pece Marek Jenčo. "Za 45 rokov existencie závodu sme prežili veľa dobrého, ale i zlého, s problémami sme sa však vždy dokázali popasovať a zvíťaziť nad nimi. Ďakujem všetkým kolegom za zodpovedné plnenie pracovných úloh v tak rozľahlom a zložitom závode, akým Vysoké pece bezpochyby sú."

V roku 1967 zapálili v košických železiarňach vysokú pec č. 2 a v roku 1969 vysokú pec č. 3. Vysokopecný závod za 45 rokov vyrobil viac ako 131 miliónov ton surového železa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...