Vyhľadávanie:

Vysokopecný štrk ako stavebný materiál

Vysokopecný štrk ako stavebný materiál

V Pereši uvítali pomoc U. S. Steel Košice pri oprave ciest

Oprava cesty
Na oprave ciest na Pereši sa začalo intenzívne pracovať už minulý týždeň. Ako prvá na rad prišla cesta pri diaľnici smerujúcej do U. S. Steel Košice, ktorú popri obyvateľoch obce využívajú na odstavenie áut aj okoloidúci motoristi.

U. S. Steel Košice sponzoruje množstvo aktivít zameraných na regionálny rozvoj. Svoju pomoc ponúka tiež obciam, ktoré väčšinou zápasia s nedostatkom financií. Preto viaceré z nich privítali novú aktivitu našej firmy, ktorá sa rozbieha v týchto dňoch. V hutníckom procese vo výrobe totiž vzniká vysokopecný štrk, ktorý sa dá využiť napríklad v lete pri oprave ciest, ale aj v zime na ich posyp. Pomocnú ruku U. S. Steel Košice v týchto dňoch využili v mestskej časti Košice-Pereš.

"Stavebná uzávera, ktorá donedávna platila aj pre Pereš" vysvetľuje starosta Vladimír Janočko, "spôsobila, že sa tu na rozvoj obce donedávna nedávali takmer žiadne peniaze. Stavebná uzávera teraz padla a tak sme požiadali o pomoc pri rozvoji obce aj U. S. Steel Košice. Máme v katastrofálnom stave hlavne cesty, po ktorých denne prechádza množstvo ťažkotonážnych áut, veď v súčasnosti je v obci rozostavaných deväťdesiat nových domov. Niet takej cesty, ktorá by takú záťaž vydržala. U. S. Steel Košice nám ponúkla pomoc pri oprave ciest, nielen dodávkou vysokopecného štrku, ale aj finančnou výpomocou. Rozpočet obce je mimoriadne nízky, na tento rok je to len 3,2 milióna korún, a to máme viac ako tritisíc obyvateľov. Preto sme pomoc U. S. Steel Košice veľmi uvítali."

S opravou ciest začali na Pereši minulý týždeň vo štvrtok, hneď ako do obce priviezli z U. S. Steel Košice vysokopecný štrk. Pri oprave využívajú služby nezamestnaných občanov, ktorí tak získajú nárok na aktivačný príspevok. Pracujú na dve zmeny a, ak bude treba, budú robiť aj nadčasy, len aby už boli cesty v obci konečne v lepšom stave.

"Chceme opraviť všetky cesty v dedine, dosahujú dĺžku desať kilometrov, opravíme ich toľko, na koľko nám vyjde materiál i peniaze," hovorí koordinátorka opravy mestskej časti Alžbeta Krajčíková, ktorá, ako s úsmevom hovorí, sa stala zo dňa na deň akousi stavbyvedúcou. "Opravu sme rozdelili na viaceré etapy, prvú by sme chceli ukončiť do konca septembra. Okrem U. S. Steel Košice prispeli aj solventnejší obyvatelia našej obce. Vysokopecný štrk by sme však radi využili nielen pri oprave ciest, ale aj na ich posypovanie v zimnom období."

Po Pereši prídu na rad aj ďalšie obce v okolí, ktoré budú môcť vysokopecný štrk z U. S. Steel Košice využiť na rôzne účely.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...