Vyhľadávanie:

Výstava bude v októbri

Výstava bude v októbri

V Medzeve tvorili talentovaní hutníci s profesionálnymi umelcami

Tvorivosti a kreativite žičlivé prostredie doškoľovacieho strediska v Medzeve sa na celý týždeň, od 22. do 29. augusta 2015, stalo miestom už deviateho ročníka plenéra Hutníci zasa maľujú s umelcami. A talentovaným železiarom, ktorým učarovala paleta, farby i plátna, prialo tentoraz plným priehrštím i počasie. "Vlani nám celý čas pršalo, museli sme pracovať vo vnútri, kde však na tvorbu nebolo dostatočné svetlo. Teraz máme skutočne ideálne počasie, verím, že si ho všetci účastníci, vrátane nováčikov, ktorí zareagovali na našu výzvu a na plenéri sa zúčastňujú po prvý raz, užili," poznamenala Jana Šlosárová z útvaru riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, ktorá podujatie, rozšírené o druhý ročník fotografického plenéra, manažovala. Doložila, že všetci, talentovaní kolegovia i profesionálni umelci, tvoriaci pod holým nebom, sa snažili zo seba vydať to najlepšie. "Večery sme venovali prednáškam. Či to už bolo o farbách, ich miešaní, farebnej kompozícii alebo aj o vplyve farieb na psychiku človeka, o čom hovorila akademická maliarka Darina Kopková. Júlia Zelená, odevná dizajnérka a maliarka, nám porozprávala o tvorbe na hodváb, maľbe na textil a odev a predviedla, ako s takými farbami narábať, Janka Onušková priblížila technologické postupy pri tvorbe obrazu. Rady profesionálov iste mnohých inšpirovali." Dodala tiež, že aj keď témou maliarskeho plenéra bola krajina, Košice a zátišie s ovocím či kvetmi, príležitosť dostala aj voľná tvorba. Stačilo si vybrať.

V parku pod stromami sme natrafili na Štefana Bálinta, inšpekčného zámočníka prípravnej linky pre elektrolytickú pocínovňu z divízneho závodu Zušľachťovne a obalová vetva. "Kresliť som začal už v detstve, najprv ceruzkou, farbičkami... Tak akosi spontánne. Oveľa neskôr, asi pred piatimi rokmi, som začal trochu maľovať na plátno s olejom, postupy a techniky som našiel na internete. Skúšal som a skúšam stále, stále hľadám to svoje ja," prezradil pri rozpracovanom plátne a dodal, že inklinuje skôr k realistickým námetom, abstrakciu až tak veľmi nemusí. "Snažím sa na plenéri trochu zdokonaliť, veď som amatér. Keďže tu máme profesionálky, ktoré nám ukázali nové spôsoby a techniky, dalo mi to dosť na to, aby som sa vedel posunúť ďalej. V minulosti som sa trochu hral aj s modelárstvom, viac som dbal na detaily. Detaily robia veci peknými preto sa ich snažím zakomponovať aj na plátno."

Aj Hedvige Migeľovej, operátorke spracovania dát, učarovali farby. Maľovať začala pred piatimi rokmi. Talent možno zdedila po otcovi, povedala, ktorý sa venoval písmomaliarstvu. "Skúšala som najprv jednoduchšie veci, pomaly som sa zdokonaľovala a tento proces pokračuje aj teraz. Som rada, že som tu, naučila som sa od umelcov nové techniky, včera som "špachtľovala". Teraz mám rozrobenú krajinku..."

Eva Macková, predáčka technologickej dopravy, má, ako s úsmevom povedala, vari sedemnásť koníčkov. Maľovanie je jedným z nich. Ako s ním začala? "Vždy, keď ma niečo naštvalo alebo potešilo, "hádzala" som to na papier. Ceruzkou. K maľovaniu som prešla, keď dozrel čas. Keď bolo doma všetko na poriadku, zobrala som farbičky a maľovala," dala nám vedieť a prezradila tiež, že sa radšej venuje prírodným motívom než zátišiam...

To najlepšie z diel Lenky Hrickovej, Kristíny Záthureczkej, Mariána Vargu, Ingrid Piskovej, Jána Peržela, Hedvigy Migeľovej, Evy Mackovej, Štefana Bálinta, Dariny Kopkovej, Júlie Zelenej a Janky Onuškovej, ktoré na maliarskom plenéri v Medzeve vznikli, budete môcť obdivovať na tradičnej výstave Hutníci na plátnach a fotografiách 2015. Uskutoční sa v priestoroch Domu umenia v Košiciach od 14. októbra do 31. októbra 2015.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...