Vyhľadávanie:

"Výstava je odkazom mojich myšlienok"

"Výstava je odkazom mojich myšlienok"

V Galérii U. S. Steel Košice vystavuje grafický dizajnér Branislav Hlaváč

Výstava
Práce grafického dizajnéra Branislava Hlaváča (vľavo) zaujali prezidenta U. S. Steel Košice Christophera Navettu.

Galéria U. S. Steel Košice vo vstupnom areáli ponúka verejnosti ďalšiu výstavu. Do 13. augusta tu vystavuje mladý grafický dizajnér Branislav Hlaváč. Vernisáž, za prítomnosti prezidenta U. S. Steel Košice Christophera Navettu, sa uskutočnila v uplynulý štvrtok. Spoločnosť, ako uviedol vo svojom príhovore, aj týmto podujatím napĺňa zámer prezentovať a podporovať talent, um a nadanie ľudí v regióne. Branislav Hlaváč, absolvent košickej Fakulty umení Technickej univerzity, má, podľa jeho názoru, pred sebou veľkú budúcnosť.

Autor rozdelil výstavu do siedmich celkov - GRAFIKA, MÓDA, LOGO, PLAGÁT, KOMIKS, FOTOGRAFIA a TEK - ART. V sekcii grafiky prezentuje deväť, prevažne čierno - bielych grafík, ktoré zaznamenávajú posledných deväť rokov jeho života. "Ide o ľudské motívy, detaily postavy alebo časti ľudského tela. Jednoslovné názvy prác, napríklad Lost (Stratený), vyjadrujú moje pocity." V časti venovanej reklame ponúka firemné prezentácie. Logá vychádzajú z geometrických prvkov jednoduchých tvarov. Príznačná je pre ne tiež striedma farebnosť.

Zaujme i kolekcia návrhov pre výrobcu textilu alebo fotografie. Sú abstraktné, každá z iného obdobia, o čom hovoria i ich názvy, ktorými sú číselné údaje o tom, kedy boli fotené. "Mojím favoritom je pohľad z komína. Nafotil som ho približne pred dvomi rokmi, keď ho mali zbúrať. Komín stojí doteraz. Iné fotografie, napríklad váza s kvetmi, zachytávajú momenty zo života. Mojím zámerom bolo, aby v nich človek videl čo najviac." Rozmýšľať nútia i návrhy plagátov. Futuristicky znázornené stroje sú návratom autora k začiatkom štúdia priemyselného dizajnu na Strojníckej fakulte. S kresbami Branislava Hlaváča sa stretávajú aj deti, pre ne vychádza v jednom z časopisov komiks s jednoduchým príbehom troch mladých hrdinov.

Sám autor nemá oblasť, ku ktorej by mal silnejší vzťah. "V tomto som dosť roztrieštený. Tvorím podľa toho, "ako sa zobudím". Niekedy ma chytí grafika, inokedy móda. Ku všetkým mám rovnaký vzťah."

Výstavu B. Hlaváča si so záujmom prezrel aj jeden z pedagógov Tadeusz Blonski z Katedry dizajnu Fakulty umení TU v Košiciach. Opýtali sme sa ho, ako sa mu práce jeho žiaka pozdávajú. "Vystavené práce sa mi veľmi páčia. Som potešený z toho, keď vidím, že náš absolvent neostal stáť na stupni, ktorý získal u nás, že pokračuje ďalej, ide svojou cestou. Vidím, že má v sebe potrebnú silu. Držím mu palce, aby mu snaha vydržala."

O svojich dielach autor vraví, že sú natoľko abstraktné, že by mohli osloviť každého. "Žijeme v modernej dobe, ktorá je charakteristická i tým, že dáva priestor individualitám. Výstava je z tohto pohľadu dosť individuálna, je odkazom mojich myšlienok."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...