Vyhľadávanie:

Vystavujú Marko Blažo a Jaroslav Varga

Vystavujú Marko Blažo a Jaroslav Varga

Zaujímavú prezentáciu ponúka v týchto dňoch Východoslovenská galéria Košice. Určite si nenechajte ujsť. Výstava Horror Vacui košického výtvarníka Marka Blaža, jedného z najvýznamnejších autorov strednej a mladšej generácie, predstavuje výber prác od ranného obdobia v 90. rokoch až po súčasnosť, nachádzajúcich sa v často nevystavovanej zbierke autora. Ide o menšiu retrospektívnu výstavu, mapujúcu inak počtom, výtvarnými druhmi i témami bohatú a rôznorodú tvorbu. Marko Blažo prostredníctvom kresieb, koláží, asambláží, počítačových grafík, malieb, fotografií, objektov a inštalácií, reflektuje a interpretuje zážitky, informácie z médií, príbehy, vizuálne podnety, veci denného charakteru a mnoho iného. Výstupom sú zväčša obrazy kombinujúce známe výtvarné diela, doplnené o vrstvy autorových kresieb, fotografie detailov z prírody dotvorené zhlukom miniatúrnych ilustrácií, alebo rozmerné plochy husto zaplnené štruktúrou opakujúceho sa znaku, starostlivo opisujúceho siluety architektúry interiéru gotickej katedrály. Výstava Marka Blaža potrvá do 4. marca 2018.

Do rovnakého dátumu bude sprístupnená i výstava Jaro Varga - Situácia po príchode poplašnej hliadky, ktorá je vizuálnou esejou, umeleckým stváraním topografie násilia na československej hranici, jej aktérov a hlavne jej obetí. Ešte viac je však úvahou o politike strachu, o ambivalencii ľudského konania, konformizme a živote v anestézii. Dnes evidujeme 320 zdokumentovaných prípadov ľudí, ktorí v rokoch 1948-1989 prišli v okolí československej hranice o život. Rodiny tých, čo zomreli počas komunistického režimu na štátnej hranici stráženej ozbrojenými vojakmi, špeciálne vycvičenými psami a tiež plotom napojeným na elektrické vedenie, neboli nikdy odškodnené a ľudia, ktorí zahynuli počas komunistického režimu pri železnej opone, neboli nikdy ani rehabilitovaní.     

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...