Vyhľadávanie:

Výstavy, divadelné predstavenia, koncerty

Výstavy, divadelné predstavenia, koncerty

Dni českej kultúry 2006

Vernisážou výstavy grafík, monotypov a fotografií kľúčovej osobnosti českej povojnovej abstraktnej tvorby Vladimíra Boudníka otvorili vo štvrtok 14. septembra 2006 v Múzeu V. Löfflera v Košiciach prvé z podujatí 12. ročníka Dní českej kultúry. Akcie v dňoch 14. 9. - 26. 10. organizujú Český spolok v Košiciach a České centrum Košice pod záštitou Ministerstva kultúry Českej republiky a ako súčasť Mesiaca česko - slovenskej vzájomnosti.

"Program pozostáva z dvadsiatich štyroch podujatí, sedem sa uskutoční mimo Košíc, v Snine, Humennom, Michalovciach, Ruskom Potoku a Bardejove," uviedla Dagmar Takácsová, predsedkyňa Českého spolku v Košiciach. "Pripravili sme sedem výstav, štyri divadelné predstavenie - tri tituly sa budú hrať dvakrát a deväť koncertov. Súčasťou dní je aj festival českých filmov, knižný večer a prednáška historika."

Ťahákom tohtoročných českých dní bude podľa riaditeľky českého centra v Košiciach Stanislavy Wanatowicsovej - Bartošovej výstava fotografií známych cestovateľov Jiřího Hanzelku a Miroslava Zikmunda. Výstava zložená z približne 280 dokumentárno - umeleckých fotografií mala veľký úspech v roku 2004 v Bratislave. Zo slávnej dvojice žije už iba Miroslav Zikmund, ktorý sa s Košičanmi pri príležitosti otvorenia výstavy stretne na besede. Veľkému záujmu sa už tradične tešia divadelné predstavenia českých umelcov.

Tohto roku Združenie Forsa v rámci Višegrádskych dní prináša 24. 9. Divadlo na Vinohradech. V hre J. Lynna a A. Jaya Jistě, pane ministře..., ktorá patrí v súčasnosti medzi najúspešnejšie hry divadla, uvidíme Viktora Preisa a ako hosťa, člena Národního divadla Františka Němca. Divadlo Ungelt prostredníctvom Oldřicha Kaisera a Chantal Poullainovej rozohrá 15. októbra hru o ľudskej osamelosti. Hra R. Alfieriho Šest tanečních hodin v šesti týdnech je poslednou novinkou tohto malého súkromného divadla. Divácky úspešná je aj hra M. Kunderu Jakub a jeho pán, ktorou poteší priaznivcov divadelnej múzy Divadlo bez zábradlí. V hlavných úlohách uvidíme Karla Heřmánka a Jiřího Bartošku.

Nenechajte si ujsť ani výstavu fotografií fotoreportéra denníka Právo Václava Jirsu Vítězství vůle (30. 9. - 27. 10. vo FotoGalérii Nova), ktorá mapuje úspechy paraolympionikov. Do priazne dávame aj koncert gitaristu Jana - Matěje Raka, ktorý koncertom Ježkovy vwoči skladá poctu obľúbenému skladateľovi Jaroslavovi Ježkovi. Koncert sa uskutoční 11. 10. v múzeu V. Löfflera. Literárno - hudobný večer 24. 10. (Múzeum V. Löfflera) bude spomienkou na Majstra Jana Husa. Antonín Polach predstaví novú knihu na českom trhu Mezi císařem a papežem, ktorá je venovaná osobnosti J. Husa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...