Vyhľadávanie:

Vyzbierané peniaze im pomôžu rozvíjať verejnoprospešné aktivity

Vyzbierané peniaze im pomôžu rozvíjať verejnoprospešné aktivity

Neziskové organizácie si účasť v charitatívnom stánku na Hlavnej ulici pochvaľujú

Ako charitatívny stánok USSK počas Košických Vianoc hodnotia partnerské neziskové organizácie?

Premiérovo sa v stánku predstavil partnerský Detský domov Sečovce. Jeho riaditeľka Mária Gojdičová potvrdila, že skúsenosti, ktoré pri tom získali, boli v každom ohľade len pozitívne. "Ceníme si, že vaša firma realizuje takýto druh aktivít. Vďaka tomu sme mali možnosť zúčastniť sa na verejnej zbierke a získať tak pre našu organizáciu finančnú podporu. Hodnotíme túto aktivitu aj ako veľmi prínosnú z hľadiska utuženia vzťahov vo vnútri našej organizácie a taktiež navonok." Ak ste sa pri stánku v stredu 17. decembra 2014 pristavili, vedzte, že darček, ktorý ste si odniesli, vyrobili vlastnoručne deti z domova spolu s tetami, ktoré sa tam o nich starajú.

Združenie príbuzných a priateľov Radosť, ktoré už sedemnásť rokov slúži pre ľudí s duševnými poruchami, sa na túto charitatívnu akciu chystalo počas celého roka. Výrobky, s ktorými sa jej členovia prezentovali, pripravovali za pomoci lektorov výtvarnej výchovy, sociálnych pracovníkov i dobrovoľníkov. "Táto činnosť je pre našich klientov prospešná, pretože rozvíja ich kreativitu, jemnú motoriku, učí ich trpezlivosti, vzájomnej pomoci a užitočne vypĺňa ich voľný čas," uviedla Mária Kusztvánová. A aké majú skúsenosti z pôsobenia v stánku? "Do prezentácie združenia sme zapojili nielen pracovníkov, ale aj klientov a dobrovoľníkov. Všetci tak máme možnosť vidieť reakcie okolia na našu činnosť a výrobky. Veľmi nás teší, ak nás niektorí ľudia prídu opakovane podporiť každý rok. Aj na základe toho máme možnosť vidieť, že sa predsudky voči psychicky chorým odbúravajú."

Príležitosť prezentovať sa verejnosti počas Košických Vianoc ocenilo aj Občianske združenie Usmej sa na mňa, ktoré vzniklo v Košiciach v roku 2004 z iniciatívy rodičov, pedagógov a lekárov zrakovo, sluchovo a mentálne postihnutých detí. Za zmienku určite stojí fakt, že ide výsostne o dobrovoľnícku organizáciu, v ktorej každý člen pracuje bez nároku na odmenu, a to popri svojom vlastnom zamestnaní. Cieľom aktivít, ktoré vyvíjajú, je integrácia postihnutých detí do spoločnosti, podpora vzdelávania i voľno-časových aktivít. Na "účinkovanie" v stánku sa začali pripravovať už niekoľko mesiacov predtým. "Bolo to v špeciálnom letnom tábore pre hendikepované deti, ktorý každoročne organizujeme. Deti vyrábali vianočné pohľadnice a zbierali prírodný materiál, učili sa rôzne techniky ručných prác. V Spojenej škole na Vojenskej ulici pod vedením učiteliek vytvárali od septembra nádherné keramické darčekové predmety, ktoré sa tešia každoročne veľkému záujmu," prezradila okrem iného Dagmar Kociová. "Darčeky, ktoré sme v stánku ponúkali, boli výlučne dielom zdravotne postihnutých detí a mládeže. Zhmotňovali ich svet fantázie, pohľad na krásu, aj ich zručnosti. Každý kúsok bol originálny a nenapodobiteľný," dodala. Peniažky, dozvedeli sme sa, použijú výlučne na nákup špeciálnych výukových pomôcok, technického vybavenia či rehabilitačných pomôcok.

ŠANCA, neinvestičný fond založili pri Spojenej škole na Opatovskej ceste v Košiciach, ktorá vzdeláva žiakov s telesným, mentálnym a viacnásobným postihnutím. Jeho riaditeľka Mária Čabalová si spoluprácu s košickou oceliarňou váži. "Skúsenosti s vianočným stánkom sme mali už spred vlaňajška, takže sme vedeli, čo sa ľuďom páči. A podľa toho sme vyrábali rôzne vianočné ozdoby, pohľadnice, ale aj iné výrobky s vianočnou tematikou. Zažili sme v stánku výbornú atmosféru, boli v ňom aj zamestnanci U. S. Steel Košice, ktorí boli veľmi ústretoví a pomáhali nám výrobky predstaviť." Aj tu sa vyzbierané peniaze vždy zídu a zišli. Najmä na nákup rôznych pomôcok, ktoré pomáhajú žiakom pri zvládaní učiva jednotlivých predmetov. Napríklad špeciálnej klávesnice a "myši" pre deti, ktoré majú narušenú jemnú motoriku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...