Vyhľadávanie:

Vzdali sme hold stavovskému remeslu

Vzdali sme hold stavovskému remeslu

Na oslavách Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov v Banskej Štiavnici nechýbali ani košickí oceliari

Celoslovenské oslavy Dňa baníkov, geológov, hutníkov i naftárov, ktoré sa uskutočnili v Banskej Štiavnici minulý týždeň v piatok, 11. septembra, poznačila tragická udalosť spred mesiaca. Nešťastie v Bani Handlová vtedy pripravilo o život dvadsať baníkov i banských záchranárov, mužov na vrchole svojich tvorivých síl. S pietou a v pokore, vzdaním holdu odvahe, statočnosti a životu, minútou ticha za zosnulých kolegov, kamarátov a otcov rodín sa začalo slávnostné zhromaždenie stavovských organizácií. Čierne smútočné pásky krížili aj banícke zástavy a symboly. Organizátori podujatia veľmi citlivo zvažovali, či ho vôbec zorganizovať.

"Rozhodli sme sa prísť, aby sme pripomenuli verejnosti, že solidarita, spolupatričnosť, náročná a zmysluplná práca baníkov, geológov, hutníkov a naftárov je potrebná a zasluhuje si obdiv a uznanie. Sme tu, aby sme ľuďom, ktorí zasvätili svoje životy týmto povolaniam, zaslúžene vyjadrili našu vďaku a verejné uznanie za ich životné dielo a vernosť svojej profesii. Z úcty ku všetkým. Predchodcom i súčasníkom, z piety všetkým obetiam, ktorí položili svoje životy pri plnení svojich pracovných povinností," otvoril slávnostné zhromaždenie v zaplnenej aule Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity Zvolen so sídlom v Banskej Štiavnici generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza Peter Čičmanec. Medzi hosťami, ktorých privítal, nechýbali podpredseda NR SR Miroslav Číž, minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek, generálny riaditeľ sekcie geológie a prírodných zdrojov Ministerstva životného prostredia SR Miroslav Zachar, prezident KOZ Miroslav Gazdík, prezident Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR Miroslav Kiraľvarga a ďalší predstavitelia štátnej správy, podnikov, firiem, odborových zväzov a samosprávy. Boli medzi nimi i vrcholoví manažéri U. S. Steel Košice na čele s prezidentom Georgeom F. Babcokom, riaditelia divíznych závodov, dcérskych spoločností, odboroví predáci a šesť košických oceliarov, ktorí si prišli spolu so svojimi blízkymi prevziať rezortné vyznamenania.

Minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek sa v svojom príhovore okrem iného poďakoval účastníkom stretnutia a ich prostredníctvom všetkým baníkom, geológom, hutníkom a naftárom za ich ťažkú a namáhavú prácu. "To, čo robíte, si zasluhuje úctu nás všetkých." Hovoril tiež o súčasnej situácii v ťažbe, spracovaní a využívaní nerastných surovín na Slovensku i prognózach v tomto odvetví.

V mene všetkých členov Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR pozdravil slávnostné zhromaždenie jeho prezident Miroslav Kiraľvarga. "Už v samotnom názve nášho zväzu sa skrýva tvrdá práca baníkov, hutníkov, geológov a naftárov, ktorí vytvárajú obrovské hodnoty pre firmy, zákazníkov a celú spoločnosť. Snažíme sa robiť správne veci pre zamestnancov, komunitu, zákazníkov i dodávateľov," konštatoval. Dodal tiež, že sú to práve členské firmy zväzu, ktoré ako prvé pocítili meniace sa ekonomické a finančné podmienky vyplývajúce z hospodárskej krízy. Prejavila sa prakticky vo všetkých odvetviach, predovšetkým však v hutníckom priemysle a na neho nadväzujúcich strojárskych odvetviach a automobilovom priemysle. "Manažéri našich podnikov vyvinuli značné úsilie na prekonávanie problémov, ktoré pred nich celosvetová hospodárska kríza postavila." Pripomenul, že zväz, ktorý združuje štyridsať spoločností s viac ako 23 tisícmi zamestnancov sa iniciatívne zapojil do aktivít na zmiernenie dopadov krízy. S cieľom udržať zamestnanosť v podnikoch vypracoval analýzu ekonomických dopadov na štátny rozpočet, podnikateľské subjekty a ich zamestnancov v prípade, ak by firmy neprepustili zamestnancov pre ktorých v dôsledku krízy nemajú prácu a za ktorých by štát prevzal na seba platby do odvodov za zamestnávateľov. "So zadosťučinením môžeme konštatovať, že v opatreniach vlády v oblasti zamestnanosti časť korešponduje s návrhom nášho zväzu. Sme presvedčení, že spoločným úsilím vlády, zamestnávateľov a odborov prekonáme súčasnú svetovú ekonomickú recesiu a obnovíme predchádzajúce pozitívne hospodárske výsledky našich členských organizácií," povedal.

Svoje záverečné slová venoval tragickej udalosti v Bani Handlová. Prečo a kde sa stala chyba? Prečo museli baníci, záchranári, ich rodiny i všetci ostatní zaplatiť takú vysokú daň? "Naši kolegovia nás svojim odchodom zaviazali nájsť na tieto otázky odpovede. Aby sme boli schopní predísť zopakovaniu podobnej situácie. Také niečo sa už nesmie opakovať. Skláňame sa pred pamiatkou obetí tohto banského nešťastia. Česť ich pamiatke!"

Po príhovoroch ďalších hostí bolo súčasťou slávnostného zhromaždenia aj oceňovanie baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, ktorých na rezortné vyznamenanie navrhli ich zamestnávatelia a odborové organizácie. Čestný odznak ministra hospodárstva SR Za pracovnú vernosť si prevzali aj piati košickí oceliari - Vincent Horovský, majster deliacich zariadení vzduchu a kompresorov z divízneho závodu Energetika, Peter Dutko, technik strojnej údržby z DZ Obalová vetva, Štefan Novák, hlavný manažér pre podporu DZ Teplá valcovňa, Miroslav Peško, 1. tavič z DZ Vysoké pece a Viliam Hamrák, vedúci prevádzky Troskové hospodárstvo z dcérskej spoločnosti Vulkmont. Šesticu ocenených uzatvoril Jozef Palčík, baliaci technik z dcérskej spoločnosti OBAL-SERVIS, a.s. Košice, ktorého minister ocenil čestným odznakom Za pracovnú obetavosť.

Večer po zotmení patril už tradičnému salamandrovému sprievodu ulicami historického jadra Banskej Štiavnice, ktoré lemovali tisícky ľudí. Okrem košických hutníkov si v ňom uctili staré tradície aj študenti zo Strednej priemyselnej školy hutníckej v Košiciach, Hutníckej fakulty a Fakulty BERG Technickej univerzity v Košiciach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...