Vyhľadávanie:

William J. Pinkerton o misiách Apollo

William J. Pinkerton o misiách Apollo

William J. Pinkertom je vzdialený príbuzný prvého amerického súkromného detektíva Pinkertona, s menom ktorého sa určite už stretli milovníci Zelenej knižnice. Tak, ako jeho predok pred mnohými rokmi, aj on má život a prácu popretkávanú mnohými zaujímavosťami.

William J. Pinkerton po skončení školy najprv istý čas robil v jednom centre, zaoberajúcom sa atómovou energiou. Neskôr sa však rozhodol radšej venovať inej oblasti. Získal prácu v stredisku NASA, kde sa od začiatku podieľal na realizácii vesmírneho programu Apollo.

"Úspech, ktorí sme mali, bol v tom, že všetko, čo sme robili, sme robili opatrne a nič sme nenechali na náhodu. Vtedy, keď sme pristúpili na nejaké riziko, zvyčajne sme mali veľké problémy. Jedným z nich bolo Apollo 1, kde sme pri požiari stratili troch kozmonautov. Ani misia Apollo 13 neskončila celkom dobre, nerátali sme ju ako úspešnú. Stála 250 miliónov dolárov a pritom nesplnila svoj cieľ. Šťastím bolo to, že sa nám kozmonautov podarilo bezpečne vrátiť na Zem späť. Mnohých z kozmonautov poznám veľmi dobre - James A. Lovell, ktorý letel v spomínamom Apolle 13, je mojím veľmi dobrým priateľom, poznám aj Eugene A. Cernana, kozmonauta slovenského pôvodu, Neila A. Armstronga a ďalších. Účastníkom kurzov, na ktorých prednášam v U. S. Steel Košice, chcem ako ceny za ich úsilie odovzdať práve malé darčeky, ktoré som získal počas svojho pôsobenia v misii Apollo - napríklad šálky na kávu s logom Apollo, poháre, plagáty, fotografie, rôzne dokumenty - postupy pri vypustení Apollo 11 a 13 podpísané veliteľmi lodí, ktorí sa zúčastnili týchto vesmírnych letov. Mám pre nich pripravené aj niektoré výroky. Jedným z nich je Neúspech nie je možnosť, ktorý vznikol práve počas misie Apollo 13 a ktorý sa stal mottom aj na týchto tréningoch tu u vás v Košiciach."

V súčasnosti W. J. Pinkerton prednáša na kurzoch zameraných na manažovanie projektov. Okrem USA a Kanady prednášal v Južnej Amerike, Juhovýchodnej Ázii a teraz už aj na Slovensku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...