Vyhľadávanie:

Z gumového granulátu aj multifunkčné ihriská

Z gumového granulátu aj multifunkčné ihriská

Podiel spracovaných opotrebovaných pneumatík sa na Slovensku zvýšil päťnásobne

Recyklačný fond (RF) podporil rozšírenie separovaného zberu opotrebovaných pneumatík a ich materiálové zhodnotenie na Slovensku vyše 200 miliónmi korún. Ako konštatoval predseda Správnej rady RF Juraj Dlhopolček, podiel spracovaných opotrebovaných pneumatík sa za šesť rokov zvýšil na viac ako päťnásobok. Kým v roku 2001 spracovali firmy na Slovensku 3100 ton pneumatík, v roku 2006 to už bolo 14 700 ton a vlani 16 500 ton.

"Do roku 2010 chceme zvýšiť podiel vyzbieraných a spracovaných pneumatík minimálne na 70 percent ich výskytu. Dlhodobým cieľom je až úroveň 98 percent. Na Slovensku sa v súčasnosti zabezpečuje materiálové zhodnocovanie opotrebovaných pneumatík v dostatočnej miere," informoval J. Dlhopolček. "Kapacity máme vybudované na 44 tisíc ton. Keďže ich už nie je potrebné budovať, Recyklačný fond bude v budúcnosti podporovať už len zber opotrebovaných pneumatík a zapracovanie drviny z nich do nových výrobkov." Poukázal tiež na to, že zásadný obrat pri budovaní komplexného systému zberu, zvozu, spracovania starých pneumatík a využitia drviny z nich nastal vďaka projektu, ktorý bol zameraný na vybudovanie technologickej linky v Kechneci.

Závod na spracovanie opotrebovaných pneumatík a gumy, ktorý s dotáciou 81 miliónov korún od RF a ďalších finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie vybudovala spoločnosť V.O.D.S., a.s., Košice v kechneckom priemyselnom parku, funguje už druhý rok. Vlani tu spracovali viac ako 15 tisíc ton starých pneumatík, čím dosiahli plánovanú ročnú kapacitu. Vyrobili pritom deväť tisíc ton gumového granulátu, 25 tisíc metrov štvorcových gumových rohoží pre bezpečné detské ihriská a vybudovali desať špeciálnych multifunkčných športovísk s gumovým povrchom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...