Vyhľadávanie:

Z podnikového energetika špecialista na balenie

Z podnikového energetika špecialista na balenie

Svoje rozhodnutie zmeniť profesiu Jozef Palčík neoľutoval

Keď sa v sedemdesiatom štvrtom otváral pre Jozefa Palčíka, čerstvého absolventa Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach, svet práce, určite netušil, kam ho vietor v jeho profesionálnom živote zaveje. Čím prejde, čo zohrá rozhodujúcu úlohu v jeho kariére. Ale taký je život... Zariadil, že mladý podnikový energetik a technik mechanizácie živočíšnej výroby Strojno-traktorovej stanice v Moldave nad Bodvou, so šesťročnými skúsenosťami v svojom odbore, prišiel do neznáma. Tak sa mu javili košické železiarne, keď po prvýkrát prekročil ich brány v osemdesiatom druhom roku. Radikálnu zmenu nikdy neoľutoval. Posunula ho do sfér priemyselného odvetvia, v ktorom sa, vraví, našiel.

"Jedenásť rokov som "zarezával" v jemných úpravniach Studenej valcovne. Najprv ako skladník hotovej a realizačnej výroby, potom ako operátor, vsádzkar, predák adjustáže. Na prvý pohľad rozdielne profesie. Každá z nich však mala, viac či menej, blízko k baleniu produktov," hovorí Jozef Palčík, dnes baliaci technik v dcérskej spoločnosti OBAL-SERVIS, a.s. Košice. Zmeny v orientácii predaja oceliarskych produktov z krajín bývalej RVHP na západné trhy na začiatku deväťdesiatych rokov zasiahli aj oblasť balenia. Nároky zákazníkov na balenie boli vyššie.

"Týkalo sa to tak použitých materiálov, ako aj kvality samotného balenia, ktoré v železiarňach dovtedy vykonávali odsúdenci z nápravno-výchovného ústavu v Šaci," spomína. Potom už udalosti naberali rýchly spád. Balenie prešlo do rúk hutníkov, ktorých neskôr postupne nahrádzali rôzne firmy poskytujúce tento druh služieb. Keď v roku 1994 zrušili adjustáž v Studenej valcovni, prijal Jozef Palčík ponuku pokračovať v práci, ktorej sa začal intenzívnejšie venovať v OBAL-SERVIS-e. "Bola to pre mňa výzva, príležitosť realizovať svoje predstavy. Nastúpil som bez váhania. Ako zmenový majster balenia." Po dvoch rokoch bol z neho hlavný majster. V tejto pozícii pôsobil dva roky. Žiaľ, zhoršenie zdravotného stavu ho donútilo preorientovať sa z oblasti operatívneho riadenia na špecializovanú činnosť. Stal sa baliacim technikom. V súčasnosti poskytuje poradenstvo v oblasti balenia pre rôzne odborné útvary materskej spoločnosti U. S. Steel Košice, spolupracuje pri riešení podnetov, pripomienok zákazníkov, zaoberá sa návrhmi projektov na zníženie nákladov pri balení a ich realizáciou.

"Dlhodobým trendom v oblasti balenia je aplikácia minimálneho množstva baliacich materiálov pri čo najnižších nákladoch a maximálnej ochrane produktu. A tiež náhrada nerecyklovaných komponentov balenia za ekologické," hovorí o tom, kam v súčasnosti obalový priemysel smeruje. Vyhľadávanie nových druhov baliacich materiálov a ich aplikácia, uvádzanie nových pracovných postupov do života, ktorých výsledkom je vyššia kvalita balenia. To sú ďalšie aktivity, na ktorých úzko spolupracuje s manažérmi CTS. "Sú v prvej línii, prinášajú veľa užitočných informácií a podnetov," chváli vzájomnú kooperáciu. Z ich spoločnej dielne vyšiel rad noviniek. Spomenúť možno balenie hrán a zvitkov do kartónplastu, zvitkov a kotúčov pásky do sololitu, hrán a zvitkov do stretch fólie s VCI inhibítorom, či nové balenie pocínovaných zvitkov pomocou strojového ovíjania do fólie, na vývoji ktorého spolupracoval s inžiniermi Pavlom a Bobeničom.

Rezortné vyznamenanie - Čestný odznak Za pracovnú obetavosť, ktorý si Jozef Palčík prevzal minulý týždeň, 11. septembra, v Banskej Štiavnici z rúk ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka, je v správnych rukách.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...