Vyhľadávanie:

Za odvahu, hrdinstvo a profesionálne konanie

Za odvahu, hrdinstvo a profesionálne konanie

Vedenie spoločnosti U. S. Steel ocenilo hasiča Benjamína Brandisa

Keď 27. septembra tohto roku nastupovali hasiči z druhej zmeny do služby, nikto z nich určite netušil, aké dramatické chvíle ich na druhý deň nadránom čakajú. Ani to, že život jedného z nich bude visieť na vlásku...

Boli tri minúty po pol štvrtej ráno, keď šestnásť hasičov, vedených vedúcim zásahu Benjamínom Brandisom, dorazilo so štyrmi sanitnými vozidlami na likvidáciu požiaru, ktorý vznikol na zariadení tekutého kyslíka v divíznom závode Energetika. Oheň a unikajúci tekutý kyslík, vytvárajúci nad zemou parný oblak, veštili problémy, ktoré však chlapi v plnej zbroji zvládali dobre. Benjamín Brandis rozdal tímu úlohy a s kolegom Ľubomírom Mitríkom sa opatrne spoločne vydali k manuálnemu pohotovostnému ventilu, ktorý napája čerpadlo nádrže kyslíka. Bolo ho treba uzatvoriť. Cestou nebezpečným prostredím sa stalo nešťastie. Ľubomír Mitrík sa vznietil! Benjamín Brandis zareagoval okamžite a pohotovo. Kolegu odtiahol na zem a pokúšal sa ho uhasiť vlastným telom. Neprekážalo mu, že začal pri tom horieť i jeho vlastný výstroj. Podarilo sa mu uhasiť väčšinu plameňov. Kolegovi potom pomohol na bezpečné miesto, kde sa ho už ujali ďalší hasiči, ktorí mu poskytli prvú pomoc a previezli do nemocnice s popáleninami 3. stupňa na ľavej ruke a oboch končatinách. Aj keď vedúci zásahu Benjamín Brandis sám utrpel zranenie popálením druhého stupňa na tvári a nohách a mal na sebe zničený výstroj, pokračoval v práci a vedení požiarneho tímu. Predtým, ako odišiel z miesta požiaru a vyhľadal lekárske ošetrenie, uzavrel manuálny pohotovostný ventil a ubezpečil sa, že je celý sekundárny požiar pod kontrolou...

Jeho odvaha a vedenie zásahu boli ukážkové. Svojím konaním zachránil život kolegu a kamaráta. Odvahu, hrdinstvo a profesionálne konanie Benjamína Brandisa ocenili v stredu minulého týždňa, 9. novembra 2005, za prítomnosti zachráneného Ľubomíra Mitríka, ktorý je už z nemocnice doma, celej zmeny i rodinných príslušníkov oboch hlavných aktérov mimoriadnej udalosti, priamo na pôde závodu Ferrohas prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David H. Lohr a riaditeľ bezpečnosti závodov a požiarnej ochrany Richard A. Douglas.

"To, s akým odhodlaním ste sa pustili do likvidácie požiaru i ako ste sa obetovali jeden za druhého, veľmi oceňujem," povedal okrem iného pred zhromaždenými hasičmi prezident David H. Lohr krátko pred odovzdaním ocenenia Benjamínovi Brandisovi. "Je to pre mňa česť, že vám môžem poďakovať za vašu prácu a za všetko, čo pre nás robíte."

"Myslím, že väčšina z nás, by konala v podobnej situácii rovnako," poznamenal skromne Benjamín Brandis, keď si za potlesku svojich kolegov prevzal ocenenie. "Takže toto ocenenie patrí všetkým!"

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...