Vyhľadávanie:

Za podporu sú vďační aj v Kecerovciach

Za podporu sú vďační aj v Kecerovciach

Spoločnosť U. S. Steel Košice pokračuje v pomoci obciam

Košická oceliareň v pomoci obciam neustáva ani v tomto roku. Každý týždeň opúšťajú brány fabriky nákladné autá naložené desiatkami ton umelého hutného kameniva z vysokopecnej trosky a mieria do obcí Košického i Prešovského kraja, ktoré tento materiál, za symbolickú cenu, zužitkovávajú pri výstavbe ciest, rekonštrukcii chodníkov, výstavbe ihrísk a mnohých ďalších rozvojových programoch. Šetria pri tom obecný rozpočet i životné prostredie a aj vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá v priebehu troch predchádzajúcich rokov vyexpedovala obciam bezmála 256 tisíc ton umelého hutného kameniva, je život v nich lepší a krajší. V našom seriáli mapujúcom využitie tohto materiálu pokračujeme aj v tomto roku.

„Sú z víťazstiev v požiarnom športe, v ktorom súťažíme už niekoľko rokov,“ pohotovo odpovedal na našu nevypovedanú otázku starosta Keceroviec Miroslav Galas-Zaufal, keď si všimol, ako s údivom hľadíme na množstvo pohárov za jeho chrbtom. „Obec reprezentujú chlapci i dievčatá, takmer každú sobotu a nedeľu chodia v sezóne po súťažiach. Baví ich to a my ich v tom podporujeme. A to už nehovorím o tom, že keď sa v Kecerovciach prihodí menší požiar, vedia ho sami zvládnuť...“

Miroslav Galas-Zaufal „starostuje“ v Kecerovciach s 3300 obyvateľmi, z ktorých 85 percent tvoria Rómovia, už druhé volebné obdobie. Pred tým dvanásť rokov podnikal, skúsenosti s prácou s ľuďmi i ekonomikou mal... No priznal: „Toto je niečo úplne iné.“ Nad otázkou, čím obec v súčasnosti „žije“, sa pousmial. „Máme veľké starosti s pitnou vodou. Vodovod je síce nový, no vysýcha nám prameň, voda sa stráca, z troch sekundových litrov nám výdatnosť klesla na pol litra. Museli sme pristúpiť k prísnej regulácii, čo nie je, vzhľadom na počet obyvateľov aj fakt, že tu máme základnú školu s osemsto deťmi, vôbec jednoduché. Vodu púšťame hodinu denne, pomáhajú nám vodárne s cisternami. Vybavili sme už prípojku zo susednej obce, veríme, že sa situácia v dohľadnom čase vyrieši.“

Starosta verí, že v obci vyjdú všetky rozvojové programy, ktoré si naplánovali. Chystajú sa, okrem iného, rekonštruovať a dostavať základnú školu. „Na projektoch už pracujeme, uvidíme, ako dopadnú naše žiadosti o eurofondy. Záleží nám na tom, aby obec neupadala, preto obecný majetok zveľaďujeme,“ doložil Miroslav Galas-Zaufal. Nesporne sa Kecerovčania už tešia na nové obecné nájomné rodinné domčeky nízkeho štandardu, ktorých výstavba by sa mala začať v najbližšej budúcnosti. Projekty sú na svete, k dispozícii sú aj stavebné povolenia. Stavať sa bude na vysporiadaných pozemkoch. „Vďaka vašej firme a vášmu umelému kamenivu sú už na budúce stavenisko pripravené prístupové cesty. Materiál sme využili na ich spevnenie, rovnako to mienime urobiť aj v prípade prístupovej cesty k novému rezervoáru vody. Pomoc zo strany U. S. Steel Košice je pre nás veľká. Predtým sme kupovali drahý prírodný kameň, takže to vieme oceniť. Spolupráca s vašou firmou nás veľmi teší,“ konštatoval starosta. My len dodajme, že do Keceroviec zatiaľ putovalo vyše tisíc ton umelého hutného kameniva.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...