Vyhľadávanie:

Za poučením i zábavou

Za poučením i zábavou

Deti z Podolínca i Uralskej ulice v Košiciach v centre environmentálnej výchovy

Vyše tridsať chlapcov a dievčat z partnerských detských domovov v Podolínci a na Uralskej ulici v Košiciach dostalo v polovici tohto mesiaca, 15. augusta, vďaka svojim kamarátom z košickej oceliarne vskutku ojedinelú príležitosť. Byť na mieste, kam sa bežný človek len tak nedostane, vidieť na vlastné oči predtým nepoznané technológie, počuť zaujímavé informácie o recyklácii a spracovaní odpadov a poodhaliť tak závoj problematiky ochrany životného prostredia, ktorá sa dotýka každého z nás. Poučenia i zábavy si na konci tretej dekády prázdnin mohli na netradičnom mieste užiť do sýtosti. A to všetko v centre environmentálnej výchovy a priamo v prevádzke spaľovne, ktorá sa nachádza poblíž obce Kokšov-Bakša. V priestoroch spoločnosti KOSIT, ktorá sa okrem letnej a zimnej údržby komunikácií zaoberá najmä zberom, zvozom a zneškodňovaním komunálneho odpadu, strávili temer dve hodiny. Boli nesporne užitočné...

Krátko po tom, čo deti na domácej pôde privítal predseda predstavenstva spoločnosti KOSIT Alberto Gerotto, sa v réžii lektorky Sylvie Karolyiovej rozprúdil kolotoč pútavého rozprávania, prerušovaného súťažami a kvízmi. S jediným zámerom. Zaujímavou a hravou formou podučiť chlapcov a dievčatá o dôležitosti kladného vzťahu k ochrane prírody a krajiny. Naučili sa, čo je vlastne odpad, ako sa zneškodňuje, čo sú to takzvané čierne skládky a ako im predchádzať, ktoré odpady sa dajú separovať a čo všetko sa z nich dá vyrábať, čo je nebezpečný odpad, ako a kde sa skladuje, prečo je pre ľudí dôležité, aby bolo odpadu čo najmenej, čo je recyklácia, no dozvedeli sa aj celý rad ďalších a ďalších zaujímavých údajov, správ a informácií.

Veľa sa zabavili pri súťažiach. Aj sa keď spočiatku niektorí ostýchali, dlho sa posmeľovať nedali. Pri zápoleniach väčšinou víťazila rýchlosť. Vyhral napríklad ten, kto najskôr poskladal z vrchnáčikov plastových fliaš skratku centra environmentálnej výchovy, komu sa podarilo najskôr rozdeliť vrchnáčiky podľa farieb, kto ich rýchlejšie nahádzal do vedierka a podobne. Ceny sa míňali jedna radosť...Potešili tričká, bezpečnostné reflexné pásky, pexesá a ďalšie drobnosti.

Prehliadkou areálu spaľovne, v rámci ktorej sa deti oboznámili s prácou na triedičke odpadov, najvýkonnejším lisom odpadov na Slovensku i skladom odovzdaných vykurovacích olejov a palív, sa návšteva jedného zo závodov spoločnosti KOSIT skončila.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...