Vyhľadávanie:

Za vedomosťami do prírody

Za vedomosťami do prírody

Prvý z ekologických projektov vo finále

Presne 8 310 eur (250 347,06 korún) získalo spolu osem základných škôl v Košickom kraji v ekologickej súťaži Kde a ako budeme bývať na realizáciu projektov s rôznorodým environmentálnym zameraním. Od slávnostného vyhodnotenia tohtoročného grantového programu U. S. Steel Košice, ktoré sa uskutočnilo koncom marca, uplynulo vyše dva a pol mesiaca a prvý z projektov sa už dostal do finále. V Základnej škole vo Vojčiciach mali v piatok, 29. mája, dôvod na radosť. V rekordne krátkom čase sa im podaril kus dobrej roboty.

"Nápad vznikol v septembri 2008, keď sme so žiakmi - členmi Bioklubu uvažovali o tom, ako zlepšiť vzhľad areálu našej školy, ktorý bol dovtedy nevyužitý, nepôsobil príliš atraktívne, chýbali možnosti posedenia. Navštevovali ho väčšinou len vandali, ktorí k jeho atraktivite veľmi neprispievali," hovorí koordinátorka projektu Kvetoslava Siladiová. "Chceli sme zamedziť postupnému chátraniu a ničeniu areálu, poškodzovaniu rastlín, ktoré si zaslúžia ochranu. Tento problém sme sa rozhodli riešiť tak, že zatraktívnime priestor v okolí školy pre žiakov i širokú verejnosť, ukážeme, čo je v našom okolí vzácne, a tak, dúfame, pritiahneme do areálu školy ľudí, ktorí si ho budú vážiť a zveľaďovať. Zároveň sme chceli presunúť výučbu prírodovedy a prírodopisu z tried do terénu. Dúfame, že ak sa budú žiaci podieľať na tvorbe niečoho pekného a zmysluplného, budú to viac chrániť. Rozhodli sme sa premeniť nevyužitý školský pozemok na záhradu, upraviť a pospájať už existujúce prvky - jazierko, parčík a skalku formou náučného chodníka."

Podarilo sa. Výsledkom zámeru je vytvorenie náučno-oddychovej zóny v areáli školy, skrášlenie a zatraktívnenie priestoru v jej okolí, umožnenie kvalitnej výučby priamo v teréne.

"Chceme dosiahnuť, aby sa žiaci na hodiny prírodopisu i prírodovedy tešili, aby im bolo umožnené skúmanie, pozorovanie a spoznávanie rastlinných druhov v okolí školy nielen počas vyučovania, ale aj mimo neho. Takto chceme vzdelávať aj širokú verejnosť. Budeme radi, ak náš náučný chodník budú navštevovať mamičky s deťmi i ostatní občania obce."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...