Vyhľadávanie:

Za výsledkom nie sú jednotlivci, ale celý tím

Za výsledkom nie sú jednotlivci, ale celý tím

Studená valcovňa s poldruha miliónom odpracovaných hodín bez úrazu

Hranicu milión päťsto tisíc hodín odpracovaných bez úrazu pokoril 16. mája 2016 divízny závod Studená valcovňa. Tím valcovačov sa k tomuto úspechu dopracoval po viac ako roku bezúrazovej práce. Poslednú nežiaducu udalosť evidovali 6. apríla  2015.

Bezmála dvesto zamestnancov zo všetkých pracovísk divízneho závodu pozval v stredu 25. mája 2016, ako je zvykom pri podobných príležitostiach, prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso na pracovné raňajky. Miestom stretnutia, na ktorom sa tiež zúčastnili viceprezident pre výrobu Marcel Novosad, generálny manažér pre valcovne Ladislav Hanuščalka, generálny manažér pre bezpečnosť a hygienu a REACH Mark Salo a riaditeľ DZ Studená valcovňa Marián Pajonk, bola závodná jedáleň ÚMD.

Tímu valcovačov prostredníctvom prítomných zástupcov zagratuloval k dosiahnutému výsledku prezident USSK S. Buckiso, ktorý zároveň aj krátko zhodnotil situáciu na úseku bezpečnosti práce.  Ako uviedol, začiatok roka vo firme sprevádzalo zopár menších, ale aj väčších úrazov, tím studenej valcovne bol však výnimkou, o čom svedčí aj úspech v podobe poldruha milióna hodín bez úrazu. „To, čo ste dosiahli,“ povedal „sa nedosahuje ľahko. Pracujeme v spoločnosti, kde prichádzame do kontaktu s horúcim kovom, ostrými hranami, mobilnými zariadeniami, zabezpečujeme náročné kvalitatívne ciele, služby pre zákazníkov. Vy ste dokázali, že aj pri týchto podmienkach a nárokoch je možné pracovať bezpečne. A to aj napriek sťaženým trhovým podmienkam spôsobeným neférovým dovozom materiálu z Číny, Severnej Kórei, Ruska a iných krajín. Aby sme sa bránili,“ dodal prezident oceliarskej spoločnosti, „museli sme urobiť technické opatrenia a aj zopár náročných, nie veľmi populárnych krokov. Bez ohľadu na trhové podmienky,“ konštatoval S. Buckiso, „bezpečnosť zamestnancov je na prvom mieste. Stojím si za tým a bude to naša priorita aj v ďalšom období. Žiadny z dosiahnutých výsledkov nemá váhu, ak sa niekto z našich zamestnancov zraní,“ zdôraznil. 

Prácu osadenstva studenej valcovne ocenil aj viceprezident pre výrobu M. Novosad, ktorý povedal, že výsledok znásobujú ťažké pracovné podmienky, hlavne pri moriacej linke č. 1, kde popri výrobe bez obmedzení súbežne prebieha investičná akcia. Poďakoval sa zamestnancom za kvalitu produkcie a údržbu zariadení, čo oceňujú aj zákazníci na obalovej vetve.

„To, čo ste dosiahli, nie je výsledok jednotlivca, ale celého tímu,“ zdôraznil v krátkom poďakovaní generálny manažér M. Salo. „Tímová práca je dôležitým komponentom bezpečnosti práce, o čom sa presviedčam aj počas návštev vašich prevádzok,“ uviedol.

Úspech v najdôležitejšom z podnikateľských princípov spoločnosti bude zamestnancom studenej valcovne pripomínať ocenenie v podobe diplomu, ktoré si z rúk prezidenta U. S. Steel Košice prevzal riaditeľ DZ Studená valcovňa M. Pajonk. Aj on sa pripojil k predrečníkom a spolupracovníkom v prevádzkach adresoval slová  uznania za odvedenú robotu. Poďakoval sa tiež všetkým vo firme, ktorí sú valcovačom pri napĺňaní nulovej úrazovosti nápomocní. Od manažmentu po odborných pracovníkov útvaru bezpečnosti práce, menovite Róbertovi Meitnerovi, Pavlovi Vaščákovi a Jaroslavovi Uramovi.

Ani tentoraz si Scott Buckiso nenechal ujsť príležitosť zoznámiť sa so zamestnancami, ktorí patria v divíznom závode medzi najaktívnejších pri dosahovaní bezpečnostných cieľov. Jedným z nich je Peter Uhrin, predný valcovač 4-stolicového tandemu. Prezidenta pri krátkom stretnutí zau­jímala náplň jeho práce, pričom ho ubezpečil, že je v poriadku, ak činnosť zastaví, keď vidí, že niečo nie je z hľadiska bezpečnosti  tak, ako má byť.

Poďakovanie za odvedenú prácu si od prezidenta vypočul aj koordinátor obnovy podstavcov a údržby žíharní Ján Kisucký, ktorý v železiarňach pracuje od roku 1996. Kolegovia na ňom oceňujú, že je vždy ochotný pomôcť.

Scott Buckiso sa pristavil aj pri Jánovi Gajdošovi, ktorý je majstrom regeneračnej stanice v prevádzke Moriace linky a regeneračná stanica. S prezidentom sa zhodli na tom, že aj poriadok na pracovisku sa pretransformuje do bezpečnosti práce.

„Najväčšie nebezpečenstvo je pracovať rutinne. Človek si musí uvedomiť, čo robí, aj keď to robí tisíci raz,“ povedal zasa v rozhovore zmenový majster obsluhy úpravní Michal Kalenič, iste aj na základe svojich dlhoročných skúseností, veď v studenej valcovni pracuje už tridsať rokov. Podobne ako jeho kolegovia zastával rôzne pracovné pozície  a podieľal sa na rôznych technických a bezpečnostných aktivitách.

A aký ďalší cieľ stojí pred osadenstvom divízneho závodu? Možno méta troch miliónov odpracovaných bezúrazových hodín, o ktorej sa na záver svojho príhovoru zmienil prezident firmy. Ako povedal, rád sa s tímom studenej valcovne znovu stretne práve pri tejto príležitosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...