Vyhľadávanie:

Zábavné technické centrum v Košiciach učitelia vítajú

Zábavné technické centrum v Košiciach učitelia vítajú

O projekte Steel Park s pedagógmi košických základných škôl

Bezmála šesťdesiat učiteľov matematiky, fyziky a chémie z košických základných škôl si prišlo vo štvrtok 7. marca 2013 vypočuť do Centra voľného času Domino podrobné informácie o zameraní projektu Steel Park - Kreatívna fabrika, na budovaní ktorého aktívne spolupracujú ľudia z praxe, akademickej obce i z vedeckých inštitúcií. "V novembri minulého roka mali príležitosť oboznámiť sa s ním na pôde magistrátu riaditelia tridsiatich šiestich základných škôl, ktoré v Košiciach máme. Z možností, ktoré bude Steel Park ponúkať žiakom i učiteľom, boli nadšení. Aby sa o tomto projekte dozvedeli čo najviac aj samotní učitelia, zorganizovali sme toto stretnutie. O dva týždne bude ďalšie, záujem prejavilo ďalších deväťdesiat učiteľov," uviedla Eva Vinceová z referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice.

Zábavné technické centrum Steel Park, ktorého cieľom je podnecovať u detí hravou formou záujem o technické vedné odbory, predstavil riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača. Na stretnutie s pedagógmi, uviedol, bol aj ďalší dôvod. "Zaujímajú nás ich názory na tento projekt a tiež by sme chceli nastaviť formy vzájomnej spolupráce v budúcnosti," konštatoval. Centrum vzniká vďaka tvorivej spolupráci košickej oceliarne s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach a Slovenskou akadémiou vied v areáli Kasární/Kulturparku. Verejnosti svoje brány otvorí na sklonku leta tohto roka. Bude sa v ňom nachádzať viac než päťdesiat interaktívnych exponátov na troch podlažiach. Kreatívna fabrika bude mať kapacitu sto detí, ktoré budú môcť do nej prísť za zábavou i poučením priamo zo školy v skupinách so svojimi učiteľmi, alebo s rodičmi. K dispozícii budú výstavné priestory o rozlohe 800 metrov štvorcových, štvrté podlažie je určené na sprievodné výstavy a prezentácie. Stálu expozíciu budú v budúcnosti obohacovať zaujímavé exponáty v rámci spolupráce s podobnými centrami v zahraničí.

Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 a Záujmové združenie právnických osôb Steel Park - Kreatívna fabrika hľadajú, podľa najnovších informácií, metodika interaktívneho centra Steel Park, ktorý bude mať jeho chod a rozvoj na starosti. Záujemcovia získajú viac informácií na www.steelpark.sk.

V diskusii sa učitelia prírodovedných odborov zaujímali o organizačné fungovanie centra, vstupné, možnosti zliav, kapacitu, o možnosť zatraktívniť centrum ďalšími kreatívnymi hračkami, ktoré by si deti mohli zobrať domov, či o zorganizovanie metodického dňa pre pedagógov pred otvorením centra. A s akými pocitmi a dojmami odchádzali? Opýtali sme sa ich na to. Mária Sajenková, Základná škola Mateja Lechkého: "S týmto projektom som sa stretla po prvý raz. Pozdáva sa mi. Najmä v tom, že je to pre deti a že sa v tejto pripravovanej kreatívnej fabrike dozvedia veľa nového. A určite aj o spoločnosti U. S. Steel, o jej výrobe. Keď bude dokončená, určite sem s deťmi prídem."

Ivana Ľuptáčiková, Základná škola Ľudovíta Fullu: "Spočiatku som veľmi nerozumela, na konci už áno. Mne sa to veľmi páči, pretože ja som už pre deti niečo podobné hľadala. No to, čo ma oslovilo hádam najviac, bolo až v Čechách. Na Slovensku nie. Keďže mám malého zvedavého syna, tak budem veľmi rada, že tu, v Košiciach, bude niečo také fungovať. Prídem tam teda nielen so žiakmi, ale aj so synom."

Soňa Schutzová, Základná škola Družicová: "Učím matematiku a musím povedať, že projekt sa mi rovnako veľmi páči. Je mimoriadne zaujímavý, ide o veľmi kreatívnu myšlienku, takže si myslím, že sa mu potešia aj deti. Pretože niet nad lepšie získavanie vedomostí ako práve manuálnym uchopením vecí a osobnými skúsenosťami. Určite do kreatívnej fabriky chodiť budeme."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...