Vyhľadávanie:

Začal sa 12. ročník Študentskej kvapky krvi

Začal sa 12. ročník Študentskej kvapky krvi

V pondelok 2. októbra sa začal jeden z najväčších projektov Slovenského Červeného kríža - Študentská kvapka krvi. Cieľom dvanásteho ročníka šesť týždňov trvajúcej kampane, ktorá potrvá do 10. novembra 2006, ako informovala na stretnutí so zástupcami masmédií riaditeľka Územného spolku SČK v Košiciach Lucia Cangárová, je okrem získania bezpríspevkových darcov krvi aj vyvolať verejnú diskusiu o tejto problematike. Darcov krvi v posledných rokoch ubúda, o potrebe tohto ušľachtilého činu treba hovoriť, získavať preňho ľudí a utužovať návyk na darcovstvo.

Vlani sa na Študentskej kvapke krvi zúčastnilo 1107 mladých ľudí, z nich bolo 490 prvodarcov. Kým do 6. ročníka hrali prím vysokoškoláci, po ňom prevzali štafetu stredoškoláci - do akcie sa zapojilo 39 z 59 stredných škôl v Košiciach. Organizátori akcie očakávajú, že sa počet študentov v tomto ročníku zvýši. "Študentská kvapka krvi sa organizuje na celom Slovensku, no Košiciam patrí pri vyhodnocovaní kampane jednoznačne prvé miesto," konštatovala Jitka Mačalová, vedúca lekárka Národnej transfúznej služby SR pracovisko Košice. "Pre nás je táto akcia mimoriadne prospešná. Už aj z toho dôvodu, že v Košiciach existuje celý rad zdravotníckych zariadení s regionálnou pôsobnosťou, liečia sa tu pacienti z celého východného Slovenska. Študentská kvapka krvi nám veľmi pomáha, v čase jej organizovania sme v spotrebe krvi sebestační."

Študenti budú môcť aj v tomto roku počas kampane darovať krv na dvoch odberných miestach. V Národnej transfúznej službe SR, pracovisko Košice, Tr. SNP 1, a to v pondelok až piatok od 6.30 do 12.00 hod. a v utorok do 17.00 hod a v poliklinike Nemocnice Košice-Šaca a.s., 1. súkromnej nemocnice vo Vstunom areáli U. S. Steel Košice. Darcom sa môže stať každý zdravý človek, ktorý chce pomôcť chorému. Pred odberom by sa nemali konzumovať žiadne mastné jedlá, hladovanie však nie je vhodné, odporúčajú sa ľahké raňajky, nemá sa piť alkohol a fajčiť.

"Každý darca bude zaradený do žrebovania o zaujímavé ceny," dodala Lucia Cangarová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...