Vyhľadávanie:

Začala sa 53. Košická hudobná jar

Začala sa 53. Košická hudobná jar

Za účasti primátora mesta Košice Františka Knapíka, prezidenta U. S. Steel Košice Georgea Babcoka a ďalších predstaviteľov hospodárskeho, spoločenského a kultúrneho života mesta v stredu, 30. apríla, v Dome umenia slávnostne otvorili 53. Košickú hudobnú jar (KHJ). Otvárací koncert takmer mesiac trvajúcej slávnosti hudby patril skladateľom Franzovi Lisztovi (Koncert pre klavír a orchester č. 1 Es dur) a Eugenovi Suchoňovi (Žalm zeme podkarpatskej, kantáta pre tenor, zbor a orchester). Zaplnená sála nadšene tlieskala vynikajúcemu ruskému klaviristovi Sergejovi Kudriakovi, ktorý sa poslucháčom odvďačil hudobným prídavkom. Obdiv a potlesk si vyslúžili aj Slovenský filharmonický zbor, český dirigent Petr Vronský a člen opery SND, tenorista Michal Lehotský, ktorí sa bravúrne zhostili interpretácie Suchoňovej kantáty. Štátna filharmónia Košice zaradila toto dielo do programu pri príležitosti storočnice narodenia významného slovenského skladateľa. Nevšedný umelecký zážitok vyzdvihol na priateľskom stretnutí po koncerte aj G. Babcoke a ako dodal, účasť na tomto podujatí bola pre neho vzácnou príležitosťou spoznávať rozličnosť kultúr.

Súčasťou 53. KHJ je aj výstava výtvarníka Andreja Goliaša s názvom Harašenie, ktorú do Košíc priviezla Galéria Andrej Smolák v Bratislave. Výstava je v Dome umenia otvorená do 29. mája 2008.

U. S. Steel Košice je generálnym partnerom 53. ročníka KHJ.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...