Vyhľadávanie:

Záchranca

Záchranca

Víkendová rybačka sa zmenila na pomoc topiacej sa žene

Letné teploty prilákali v prvý septembrový víkend tohto roka k priehrade Ružín mnohých ľudí. Boli medzi nimi aj 30-ročný hlavný plánovač výroby Oceliarne Marcel Lavrinc, ale i 44-ročná Lea V. z Košíc. Navzájom o sebe nevedeli, každý oddychoval po svojom v kruhu priateľov. V sobotu 3. septembra ráno ich však spojila nečakaná udalosť, na ktorú nezabudnú do konca života.

"Ako vášnivý rybár som pri vodnej nádrži takmer každý týždeň. Inak to nebolo ani začiatkom septembra," začal opisovať príbeh mladý muž. "Bolo ráno, približne deväť hodín a spolu s priateľmi Katarínou Kurejovou zo Zemplínskej Teplice a Marcelom Eštokom z Trebišova sme sa tešili z úlovku. Na udice sa nám chytili tri sumce a dva kapry. Sedeli sme na brehu a čistili ryby. Iba letmo som zaregistroval, že z neďalekého stanu prišli k vode dve ženy a rozhodli sa okúpať. Vyzeralo to tak, že sú rozhodnuté preplávať až na druhý breh, čo bolo približne dvesto metrov. Kamarátka ich však po očku sledovala a zrazu si všimla, že jednu z nich nevidí na hladine. Skočili sme na nohy a uvideli sme telo ležiace na vode tvárou dole." Trojica mladých ľudí nechala okamžite ryby rybami, naskočila do člna a rýchlo veslovala k žene. Už ani nevedia, ako zvládli tých približne štyridsať metrov. Nevládne telo sa im s námahou podarilo dostať do člna.

"Nedýchala. V tej chvíli sa nám veľmi zišli Katkine rady. Študuje totiž na zdravotnej škole. Usmernila nás, čo robiť. Uvoľnili sme dýchacie cesty a ja som začal s umelým dýchaním a masážou srdca. Netrvalo to dlho a neznáma začala dýchať. Pocítil som obrovskú úľavu," priblížil svoje pocity Marcel Lavrinc. Posádka loďky nabrala smer breh. Ženu položili do stabilizačnej polohy a okamžite telefonovali na linku tiesňového volania 112.

"Zdravotníci nás na diaľku usmerňovali, čo máme robiť a zároveň sme ich navigovali, aby nás našli. Boli sme totiž v pomerne neprístupnom teréne, v margecanskej časti vodnej nádrže. Lokalizoval nás vrtuľník, k brehu potom dorazili na člne hasiči. Bola to obrovská úľava." Plavkyňa, ktorá zrejme podcenila svoje sily, bola v tej chvíli už na tom lepšie. Hoci stále v šoku, s okolím už komunikovala. Po vode ju previezli k vrtuľníku a odtiaľ do nemocnice. Príbeh sa skončil šťastne. Žena prežila.

"Je to krásny pocit, keď niekomu vdýchnete život i keď by bolo lepšie, keby sa takéto, život ohrozujúce situácie, nestávali. Konali sme prirodzene, tak ako sme v tej chvíli konať mali. Viem, že keby som nič neurobil, nedokázal by som s tým existovať," vyznal sa náš kolega z útvaru generálneho manažéra pre obchodné plánovanie a výrobnú logistiku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...