Vyhľadávanie:

Zachraňujú životy i zdravie detí

Zachraňujú životy i zdravie detí

Pomôžeme Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice Košice

"Bibka, naše slniečko, nemala vtedy ani tri roky, odrazu bezvládne ležala na zemi. Dýchala len plytko... Darmo som ju volala po mene a snažila sa ju nadvihnúť. Neotvorila svoje prenikavo modré a šibalské očká, ktoré dokázali vyčariť úsmev na tvári vari každému, na koho sa pozrela," vrátila sa pani Vlasta o zopár rokov dozadu, keď si na pár okamihov myslela, že sa jej zrútil svet. Je vari niečo strašnejšie než pocit, že nemôžete svojmu dieťaťu pomôcť? Dali by ste zaň aj svoj život. Žiaľ, niekedy ani to nestačí... Našťastie, Bibkin prípad skončil šťastne. Nebyť však triezveho a pohotového uvažovania a konania oboch rodičov i skvelej práce lekárov III. Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice Košice, ktovie, akoby to nakoniec dopadlo. Rodičia Katky, Lukáša, Marínky a desiatok ďalších detí by mohli celé rodiny rozprávať o bezsenných nociach, trápení, ale i nekonečnej viere v dobrý koniec. Nikdy neprestanú byť dosť vďační ľuďom, ktorí ich ratolesti dostali z najhoršieho von a umožnili im plnohodnotný návrat domov.

"Práve o to nám ide, pomôcť deťom zachrániť to najcennejšie, čo človek má - život, ale zároveň docieliť, aby ich život po návrate domov, k rodičom, bol vo všetkých smeroch plnohodnotný," hovorí prednostka kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny DFN Košice Mária Pisarčíková. Ročne poskytne kolektív lekárov a sestier, ktorý vedie, intenzívnu a resuscitačnú starostlivosť stovkám detí od narodenia až po dospelosť z celého východoslovenského regiónu. Kým jedni pobudnú na lôžkach len niekoľko dní, iní aj niekoľko týždňov, ba i mesiacov. Spektrum liečených detí, podľa prednostky, zahŕňa rôzne ochorenia, najmä takých, ktoré prebiehajú mimoriadne prudko alebo závažne a môžu ohroziť život.

"Ide napríklad o choroby dýchacích orgánov, rôzne infekcie, septické stavy, zápalové či nádorové ochorenia centrálneho nervového systému, ale aj vrodené chyby," vyratúva len nepatrnú časť diagnóz, ktoré tu liečia. Sú to ďalej aj náhodné či úmyselné otravy, ťažké úrazy, predovšetkým hlavy, ako aj kombinované úrazy - polytraumy, ktoré majú najmä v letných prázdninových mesiacoch vzostupný trend. V klinike hospitalizujú aj deti po náročných chirurgických výkonoch a niektoré deti s nádorovými chorobami, šokovými stavmi a podobne. Klinika, ktorá spolupracuje s pracoviskami podobného zamerania na Slovensku, zabezpečuje v pôsobnosti východoslovenského regiónu komplexnú neurointenzívnu starostlivosť, umelú pľúcnu ventiláciu pri zlyhaní dýchania alebo pri chorobách, ktorých liečenie si vyžaduje uvedenie pacienta do umelého spánku a okrem iného zabezpečuje aj starostlivosť o deti na domácej umelej pľúcnej ventilácii v Košickom kraji.

Zložitá finančná situácia v slovenskom zdravotníctve neumožňuje klinike zadovážiť si niektoré prístroje, ktoré lekárom a sestrám pomáhajú skvalitniť komplexnú starostlivosť o deti v ohrození života s možnosťou čo najkvalitnejšieho návratu do rodiny. Zub času sa aj tu podpísal na zriaďovacích predmetoch či už vo vyšetrovni alebo v presklených kójach. Dvanásťlôžkové oddelenie potrebuje najmä resuscitačné postele. Pri starostlivosti o kriticky choré deti by pomohli aj ventilátory na umelú pľúcnu ventiláciu, transportný ventilátor, automatický resuscitátor, monitor na meranie pulznej oximetrie, defibrilátor, anestetický prístroj...

"Najväčším problémom v našom odbore je aj fakt, že potrebujeme rôzne veľkosti pomôcok a prístrojov, keďže sa staráme o deti od 0 do 19 rokov, a to je hmotnostné rozpätie od dvoch do stodesať kilogramov," pridáva Lucia Behunová, manažérka dennej zmeny na klinike, ktorá je zároveň predsedníčka Občianskeho združenia Detské ARO Košice. "Vzniklo z iniciatívy lekárov a sestier kliniky v októbri minulého roka a jeho cieľom, okrem iného, je pomôcť pri zadovážení medicínskej techniky, ktorá skvalitní starostlivosť o našich pacientov," uvádza.

Dobrovoľnej finančnej zbierke, ktorú vyhlásilo vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice medzi svojimi zamestnancami s cieľom pomôcť obstarať resuscitačné mobilné lôžko a ďalšie špeciálne prístroje, sa celý kolektív kliniky veľmi teší. "Zatiaľ máme k dispozícii iba jedinú takúto posteľ, ktorá je určená deťom do ôsmeho roku veku," dodáva L. Behunová. Resuscitačné lôžka zabezpečujú kriticky chorým deťom, na rozdiel od bežných postelí, okrem iných výhod aj adekvátne polohovanie a ochraňujú ich pred preležaninami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...