Vyhľadávanie:

Záhady Košíc

Záhady Košíc

Ďalšia obľúbená potulka mestom 7. a 8. augusta

Nikto už nevie, ako vyzerali niektorí ľudia, keďže ich nikto nenamaľoval ani neodfotografoval. A tak len môžeme hádať (sa), či nákres na stene v Miklušovej väznici, ako ho nakreslila niektorá z väzenkýň, je skutočným obrazom kata Mikluša.

Robotník Peter Stacho 24. augusta 1935 pri kopaní základov narazil na medenú schránku. Keď ju zdvihol, bola ťažká. Takmer 11 kíl. Otvorili ju. Vnútri bolo plno zlatých mincí. Policajti si po ich spočítaní zaznačili, že ich bolo 2 796. Stacho ako hrdina už čakal nálezné, ktoré malo byť tretinou pokladu. Určite by z neho mohol žiť po celý zvyšok života a dokonca bez práce. O mesiac však niekto v mestskom parku ponúkal zlaté mince. A u jedného zlatníka sa objavili ďalšie. Polícia mince zaistila a s nimi aj predávajúcich. Počet mincí sa dodatočne vyšplhal na 2 920. Nálezcovia tak prišli o nálezné. A my sa už asi nikdy nedozvieme, či je to fakt konečný počet alebo si ešte niekto niečo schoval.

Ani dómsky poklad nezostal na pokoji. V noci z 9. na 10. júla 1939 zmizlo z Dómu sv. Alžbety osem vzácnych kalichov. Boli zo 14. - 20. storočia, jeden dokonca až románsky. Tvorili časť dómskeho pokladu, ktorého pokladnica bola umiestnená nad sakristiou. Aj teraz tam vidieť okienko, ktoré je vybavené stredovekým zabezpečovacím zariadením, zvaným mreža. Keďže nič nebolo poškodené, zlodej musel vojsť do kostola pomocou pakľúča. Z otvorenej sakristie vzal tri kalichy a zo zatvorenej klenotnice päť ďalších a tiež zlatú schránku s pozostatkami sv. Jána Nepomuckého. Vyšetrovanie ukázalo, že to musel byť niekto znalý pomerov, možno až z cirkvi. Aj keď detektívi poslali opisy ukradnutých dómskych kalichov do 31 krajín, nikdy sa nenašli, a to aj napriek tomu, že i pred pár rokmi sa vraj v Dóme boli pozrieť príslušníci Interpolu.

Neobjasnené záhady lákajú množstvom hypotéz. Nezodpovedané košické prípady rozpitváme na investigatívnej potulke s témou Košické záhady v prvý augustový víkend (7. a 8. 8.).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...