Vyhľadávanie:

Záhrada ako terapia

Záhrada ako terapia

Môžete pomôcť aj Detskému domovu na Červenom brehu v Košiciach

Trojpodlažná budova Detského domova na Hurbanovej 42 v Košiciach je medzi domami v severnej časti mesta na Červenom brehu neprehliadnuteľná. Peši sa k nej dostanete od botanickej záhrady za šesť minút. Väčšina z nás tento objekt pozná z minulosti ako dojčenský ústav, v ktorom nachádzali zdravotnú starostlivosť viac ako štyridsať rokov matky s nedonosenými deťmi. Areál aj dnes slúži deťom, aj keď má iné poslanie. "V detskom domove zabezpečujeme dvadsaťštyrihodinovú opatrovateľskú a ošetrovateľskú starostlivosť deťom s ťažkým fyzickým a mentálnym postihnutím, často viacnásobným," hovorí riaditeľka Silvia Komorová. "Žije tu 85 detí, dvadsaťjeden detí máme v profesionálnych rodinách. Deťom poskytujeme ubytovanie, stravovanie i vzdelávanie primerané ich možnostiam. V našom zariadení nachádzajú deti náhradný domov, lásku, pocit bezpečia a istoty, že niekam patria." Klienti domova, ku ktorému patria aj tri satelitné domy (dva priamo v areáli a jeden v Čani), pochádzajú z košického regiónu a všetci majú jedno spoločné - rodičia sa ich natrvalo zriekli alebo im boli odobrané, pretože sa o ne nechceli alebo nevedeli postarať. Sú to smutné príbehy.

Aj napriek tomu, že tieto deti sú plne odkázané na pomoc spoločnosti - iba zopár z nich opúšťa domov a navštevuje špeciálnu školu - aj oni majú právo na život a drobné radosti. Pre ne je takou napríklad možnosť pobudnúť chvíľu v zeleni areálu domova. Aj to je pre ne terapia, ktorá stimuluje ich zmyslové vnímanie. Priestor je pomerne rozľahlý a potrebuje zveľadiť. A teraz na jar aj upratať.

"Snažíme sa, aby to tu bolo pekné, ale naše skromné ľudské kapacity na všetko nestačia," priznáva hospodárka detského domova Mária Sančiová. "Vytipovali sme niekoľko činností, pri ktorých by sme privítali pomoc železiarov," hovorí medzi tým, čo kráčame po záhrade. "Tu pri budove by sme radi ostrihali a vytvarovali kríky i živý plot a priestor aj vyčistili. Na jeseň sme nestihli upratať lístie, takže by sme to chceli spojiť s kosením trávy. Treba tiež zlikvidovať suché konáre. Hrubšie pne by sa možno dali rozpíliť na menšie kusy a využiť ako sedačky. Na úpravu čaká skalka, chceme tiež prekopať pieskoviská, vyčistiť odpadovú rúru, vyhrabať priekopy pri ihrisku," menuje aktivity jednu za druhou. Ukáže nám aj pamätník, ktorý vraj postavili v minulosti železiari, ako pripomienku na to, že tu vybudovali chodník. Žiaľ, tabuľu, ktorá o tom hovorila, zrejme niekto odcudzil a tak sa už nedozvieme, kto, kedy a pri čom pomáhal. Teraz môžeme tak akurát obdivovať rozrytú zem, o ktorú sa postarali nájazdy diviakov. "Ak by sa nám podarilo chodník od hliny očistiť, bolo by to fajn," dodáva M. Sančiová a tak si v zozname, spolu s maľovaním a opravou drevených častí lavičiek, môžeme "odfajknúť" ďalšie úlohy pre dobrovoľníkov. Nekaždodennou činnosťou bude určite aj úprava sochy - matky s dieťaťom, pred vstupom do budovy. Radi by ju vyčistili. Sobotňajšiu májovú brigádu, do ktorej sa zapoja aj zamestnanci domova, chcú využiť aj na položenie umelej trávy na betónové ihrisko.

Ak by bol čas, dobrovoľníci by sa mohli pustiť aj do kreatívnejšej práce. "V pivnici máme množstvo vyradených starých lyží, z ktorých by bolo možné vyrobiť napríklad domček na hranie," hovorí naša sprievodkyňa o ďalšej činnosti, ku ktorej by však potrebovali pomoc odborníka. Odpovedala tým aj na otázku, čo čaká na dobrovoľníkov, ak bude pršať. "Okrem domčeka by sme pod strechou mohli opravovať a maľovať lavičky a pustiť sa aj do maľovania chodby."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...