Vyhľadávanie:

Záhrada bude zasa o čosi krajšia

Záhrada bude zasa o čosi krajšia

Železiari do tretice v Špeciálnej materskej škole na Ľudovej 15

Špeciálna materská škola na Ľudovej 15 v Košiciach privíta dobrovoľníkov z U. S. Steel Košice už po tretí raz. Spomínate si? Prvá skupina tu v roku 2008 odviedla kus roboty najmä pri úprave vonkajších priestorov. Rozobrali starú plechovú stenu na altánku, kosili, opravovali a natierali lavičky, sadili kvety... Rok na to sa sem vrátila 22-členná skupina, aby dokončila robotu svojich predchodcov. Vyčistili celý plot a väčšinu aj namaľovali. A spolu s dospelým osadenstvom škôlky iba nechápavo krútili hlavami nad vandalmi, ktorí zničili nové preliezačky. Vraví sa, do tretice všetko dobré, tak hádam tohtoročný príspevok dobrých ľudí z oceliarne bude deti tešiť dlhodobo.

Tunajšie špeciálne vzdelávacie zariadenie navštevuje 48 chlapcov a dievčat vo veku od dva a pol do osem rokov z celých Košíc i vidieka. Budova je škôlkou od roku 1965, na účely špeciálnej materskej školy slúži už takmer dve desaťročia. Svoj vek nezakryje. Presvedčili sme sa o tom počas krátkej obhliadky. Obnova postupuje pomaly a po častiach. Nedávno menili toalety a miestnosť potrebuje vymaľovať. Nový náter by sa zišiel aj vytopenej kuchynke, ktorú špatia veľké fľaky a prospel by i výdajni stravy. "Tento variant uprednostníme, ak bude pršať," informujú riaditeľka materskej školy Viera Rostecká a Dagmar Kočiová, podpredsedníčka Občianskeho združenia Usmej sa na mňa, ktoré podporuje integráciu detí a mládeže so sluchovým, zrakovým, mentálnym a telesným postihnutím do spoločnosti a je partnerom dobrovoľníckeho podujatia.

Škôlka má pekný dvor, deti sa radi schovávajú v altánku a hrajú v pieskovisku. "Takmer všetku údržbu si robíme svojpomocne," ukazuje naokolo pedagogička a členka OZ Usmej sa na mňa Dana Majkuthová. "Kosíme trávu, orezávame kroviny... Hoci pomáhajú aj rodičia, cení sa každá pomoc," poznamenáva a vyratúva, čo všetko by počas brigádnickej soboty so železiarmi radi zvládli. "Predovšetkým chceme dokončiť maľovanie plotu a opraviť a natrieť poškodené dosky na lavičkách. Ak by bol čas, tak by sme natreli aj strechu altánku," vysloví nahlas želanie. Plánov, prezrádzajú ženy, majú veľa. Pod oknami, popri chodníčku z betónových dlaždíc, už vidia kvetinový záhon a malé políčka, o ktoré sa starajú deti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...