Vyhľadávanie:

Záľuba na celý život

Záľuba na celý život

Helmut Eližér z divízneho závodu Oceliareň vo voľnom čase organizuje endurové preteky

Keď sa povie enduro, väčšine motocyklových fanúšikov sa vybaví vyprahnutá Afrika - dejisko slávneho podujatia Rallye Dakar. Toto motoristické odvetvie má však tradíciu nielen v zahraničí, ale i na Slovensku. Enduro spopularizoval u nás v deväťdesiatych rokoch najmä majster sveta v motokrose z roku 1991 Jaroslav Katriňák, ktorý je tiež niekoľkonásobným účastníkom Rallye Dakar. K súčasnej slovenskej špičke sa zaraďujú napríklad Štefan Svitko a Thomas Hostinský.

MOTORKY SÚ V RODINE ČÍSLO JEDEN

Úspešných reprezentantov v endure by sme istotne nemali, keby sa u nás neorganizovali kvalitné domáce súťaže. Slovenskí pretekári si každý rok merajú sily v seriáli Slovenského pohára a Medzinárodných majstrovstvách Slovenska. Málokto vie, že k pravidelným organizátorom týchto pretekov patrí aj náš kolega z divízneho závodu Vysoké pece Helmut Eližér. Motorky sú pre neho celoživotnou záľubou, no pretekať nikdy netúžil. "Neláka ma to, i keď na motorke sa niekedy prebehnem. Oveľa viac ma baví preteky organizovať," vysvetľuje strojník elektroodlučovačov z prevádzky Výroba surového železa. V rodine má silné motokrosové zázemie, pretože enduro súťaže jazdí aj jeho mladší brat Rastislav i švagor Herbert Jalč, ktorý patrí na východnom Slovensku k najúspešnejším jazdcom.
Najväčšiu zásluhu na tom, že H. Eližérovi prirástli motorky k srdcu má jeho otec. Odmalička mu s bratom pomáhali na dvore pri opravách "mašín", na ktoré má hlava rodiny slabosť. Ešte aj teraz v pokročilom veku, nemá problém nasadnúť na motorku a popreháňať sa so synmi.

NEPOPULÁRNE "PAPIEROVAČKY"

Helmut Eližér sa intenzívnejšie začal zaujímať o enduro v roku 2002, keď si jeho brat s dvoma kamarátmi kúpili nové stroje. Sprevádzal ich na rôznych oblastných pretekoch a pomáhal im so servisom. Vždy však chcel zorganizovať vlastné preteky. Podarilo sa mu to o štyri roky neskôr, no ešte pred tým, v roku 2005, založil občianske združenie Enduro motoklub Vyšný Medzev. Prvé preteky organizoval v roku 2006. Dejiskom sa stal "domáci" okruh vo Vyšnom Medzeve, na ktorom s bratom vyrastali. "Pri organizácii pretekov mám na starosti nepopulárne "papierovačky". S prípravou začínam v šesť až deväťmesačnom predstihu. Musím vybaviť všetky potrebné náležitosti, ku ktorým patria povolenia od vlastníkov pozemkov, lesného úradu, úradu životného prostredia a podobne. Vôbec to nie je jednoduché, vždy sa vyskytujú nejaké problémy," sťažuje sa na slovenskú byrokraciu. Vzápätí dodáva, že v ústrety mu aspoň vychádza samospráva obce. "Veľká vďaka patrí starostovi Vyšného Medzeva, ktorý má pre preteky pochopenie a plne nás v tejto činnosti podporuje."

VRCHOLOM BOLI MAJSTROVSVÁ EURÓPY

Helmut Eližér zorganizoval od roku 2006 vo Vyšnom Medzeve už štyri podujatia väčšieho formátu a niekoľko menších. K väčším patrili Medzinárodné majstrovstvá Slovenska aj s účasťou jazdcov z okolitých krajín. V priemere sa na nich objavilo bezmála dvesto pretekárov v 16-tich kategóriách. Majstrovstvá Slovenska sa jazdia formou seriálu, ktorý pozostáva z ôsmich závodov, a aj vďaka H. Eližérovi bola viackrát jednou zastávkou trať vo Vyšnom Medzeve. Jej okruh má dĺžku 50 kilometrov a kopíruje náročný terén. Seriál majstrovstiev Slovenska sa podľa slov nášho kolegu vracia do Vyšného Medzeva každé dva roky. Z dôvodu financií. Vraví, že na Slovensku je záujem zo strany štátu o tento šport chabý. "Nedá sa to porovnať so zahraničím, kde štátne autority enduro podporujú výraznejšie. Predovšetkým mládež," s trpkosťou konštatuje.

I napriek nepriaznivým okolnostiam sa mu však podarilo zorganizovať v roku 2009 významné, pre Slovensko nie úplne bežné, endurové podujatie. "Boli to Majstrovstvá Európy, na ktorých súťažili jazdci zo šestnástich krajín. Preteky mali kvalitnú úroveň a vysokú návštevnosť. Trať lemovalo odhadom tritisíc ľudí. Doteraz si na to spomíname veľmi radi."
A čo plánuje do budúcna? "S organizáciou enduro podujatí sa rozhodne končiť nechystám. Tento koníček ma napĺňa a všetci fanúšikovia endura sa môžu tešiť na ďalšie veľké akcie. Jedno vrcholné podujatie chystáme v Košiciach už na budúci rok, ale viac prezrádzať nebudem," dodáva na záver H. Eližér.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...