Vyhľadávanie:

Zaočkovať sa oplatí

Zaočkovať sa oplatí

V U. S. Steel Košice spoločne proti chrípke

Chrípka, to väčšina z nás dobre vie, je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie. Čas, kedy sa najčastejšie objavuje, sa blíži. Sú to najmä zimné a prvé jarné mesiace.

"Prameňom nákazy sú chorí ľudia, respektíve nosiči. Prenos sa uskutočňuje najmä kvapôčkovou infekciou, to znamená kašľaním a kýchaním. Ďalším spôsobom prenosu je prach či infikované predmety, akými môžu byť napríklad kľučky, rukoväte a zábradlia, ak sú znečistené sekrétom chorých ľudí. Časové obdobie od preniknutia vírusu chrípky do organizmu po vznik prvých príznakov je jeden až tri dni. U ľudí, napríklad s oslabenou obranyschopnosťou, zlou výživou, u starších ľudí a podobne, sa chrípka môže skomplikovať zápalom pľúc. Je dôležité uvedomiť si," konštatuje vedúci oddelenia hygiena práce a závodná zdravotná služba lekár Michal Ihnatko, "že následkom nedostatočne liečenej chrípky alebo jej prechodením, môže byť zápal srdcového svalu alebo vznik niektorých reumatických ochorení."

Na čo teda treba dbať pri prevencii? Predovšetkým na osobnú hygienu, často si umývať ruky mydlom a vodou. Nedotýkať sa očí a nosa skôr, než si umyjeme ruky. Dbáme na vyváženú stravu, ktorá je základom pre neporušený imunitný systém. Odporúča sa denne konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu, celozrné pečivo a mliečne výrobky. Dôležité sú vitamíny A, C, E, B6, minerálne látky, selén a zinok.

"K veľmi dôležitým formám prevencie proti chrípke patrí aj očkovanie," pokračuje Michal Ihnatko a dodáva, že najlepšie je dať sa zaočkovať už tento mesiac, v októbri, a to podaním jednej injekcie do svalu. "Ochranný účinok sa zvyčajne dosiahne do štrnástich dní po injekcii a pretrváva šesť až dvanásť mesiacov. Očkovanie by sa malo vykonávať hlavne u rizikových skupín obyvateľstva s chronickými ochoreniami, ale napríklad aj u príslušníkov hasičských a záchranných zborov či u zamestnancov zariadení, ktorých chod je pre národné hospodárstvo bezpodmienečne nutný. O tom, že sa oplatí dať zaočkovať proti chrípke svedčí aj fakt, že v minulej sezóne z celkového počtu zaočkovaných zamestnancov na chrípku neochorelo 99 percent."

Aj na základe uvedenej skúsenosti zabezpečila spoločnosť U. S. Steel Košice, s.r.o. v spolupráci s Nemocnicou Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a Združenou zdravotnou poisťovňou SIDERIA-ISTOTA opätovne možnosť zaočkovania sa proti chrípke. Ako nás informoval vedúci odboru sociálna politika a kolektívne vzťahy Gabriel Kádár, zamestnanci budú mať toto očkovanie zadarmo s výnimkou tých, ktorí nie sú poistencami Združenej zdravotnej poisťovne SIDERIA-ISTOTA. Tí budú musieť uhradiť časť nákladov vo výške 40 Sk. Zamestnanci, ktorí sú kapitovaní v Nemocnici Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, budú zároveň oslobodení aj od manipulačného poplatku vo výške 20 Sk.

Každý záujemca sa môže od dnešného dňa, to znamená 5. októbra 2005, telefonicky objednať na očkovanie u svojho praktického (závodného) lekára.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...