Vyhľadávanie:

Zapojme sa do zbierky a pomôžme DFN v Košiciach

Zapojme sa do zbierky a pomôžme DFN v Košiciach

Detská fakultná nemocnica v Košiciach prešla v ostatných rokoch zložitým transformačným procesom. Dnes je toto zdravotnícke zariadenie, ktoré sídli v priestoroch FNsP L. Pasteura na Triede SNP, špecializovanou inštitúciou, poskytujúcou našim deťom komplexnú, ústavnú i ambulantnú, zdravotnícku starostlivosť. O malých chorých pacientov nielen z Košického, ale i Prešovského kraja, sa tu stará a zdravie im prinavracia tím naslovovzatých odborníkov, lekárov a sestier, ktorí sa svojmu poslaniu venujú dvadsaťštyri hodín denne. Chcú svoju prácu robiť ešte kvalitnejšie, no i tu, ako v mnohých zdravotníckych zariadeniach, zápasia s nedostatkom finančných prostriedkov, ktoré by im umožnili zakúpiť nevyhnutnú prístrojovú techniku.

"Nepôsobíme vo vlastných, ale v prenajatých priestoroch a súčasne máme od FNsP L. Pasteura zatiaľ v prenájme aj zdravotnícke prístroje," konštatuje riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Ingrid Urbančíková. "Problém nastáva, keď napríklad niektorý z nich vypovie službu. Ostávame bez náhrady, musíme čakať, kým u prenajímateľa sa uskutoční celý proces spojený s jeho opravou. A ten je veľmi zdĺhavý... Preto sa snažíme docieliť, aby sme disponovali svojimi vlastnými prístrojmi, u ktorých si prípadný servis vieme vybaviť a zabezpečiť oveľa rýchlejšie."

Mimoriadne akútnym sa ukazuje byť anesteziologický prístroj. "Vytvorením oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny sme v našej detskej nemocnici rozšírili svoju činnosť o poskytovanie celkových anestéz, a to pri dlhotrvajúcich i kratších výkonoch v operačnej sále i v zákrokových miestnostiach," dôvodí Ingrid Urbančíková. "Podrobujú sa im predovšetkým novorodenci, dojčatá i batoľatá, ktorých čaká operácia na špecializovanom pracovisku detskej chirurgie. Anesteziologické služby využívajú aj lekári ušno-nosno-krčného oddelenia pri endoskopickej diagnostike a operáciách v oblasti hrtana a priedušnice, odstraňovaní cudzích telies, zápalových procesov stredného ucha či plastických operáciách vývojových anomálií." Len za štyri posledné mesiace vlaňajšieho roka, dodáva riaditeľka, vykonali v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach 104 celkových anestéz, v tomto roku, v priebehu deviatich mesiacov ich už bolo bezmála tristo. Nárast počtu výkonov len potvrdzuje, že toto zdravotnícke zariadenie má v regióne špecifické a nezastupiteľné postavenie a že anesteziologickú činnosť treba rozšíriť. Chýba však prístrojová technika...

"Stále sme však odkázaní na jej prenájom. Veľmi by nám pomohlo, keby sme prístroj mali vo svojom vlastníctve. Mohli by sme realizovať viac operačných výkonov a tiež podstatne skrátiť čas čakania na plánované operácie..." Súčasťou komplexnej intenzívnej starostlivosti je aj diagnostika vzniknutých chorobných stavov, pri ktorých významnú úlohu zohrávajú zobrazovacie metódy - ultrazvuková diagnostika. "Naše oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny doteraz ultrazvukový prístroj nevlastní. A veru by sa zišiel," netají Ingrid Urbančíková želanie svoje i celého personálu oddelenia. Pre dobro malých chorých pacientov, ktorých treba na vyšetrenie ultrazvukom prevážať na iné pracovisko. Netreba hádam zdôrazňovať, že sú pri tom vystavení mnohým rizikám. Jedinečným riešením by bolo zakúpenie prenosného ultrazvuku, ktorý by umožnil diagnostické vyšetrenie centrálnej nervovej sústavy, kardiovaskulárneho systému, brušnej dutiny a pohrudnice novorodencov a dojčiat priamo na lôžku.

"Vyhlásenie zbierky v košických oceliarňach, ktorú iniciovalo vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice, si v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach nesmierne vážime a tento humánny postoj mimoriadne oceňujeme," hovorí Ingrid Urbančíková. "Predovšetkým preto, že je to pre zdravie našich detí."

Prispieť na zakúpenie anesteziologického prístroja a prenosného ultrazvuku, ktoré pomôžu pri náročných operáciách a diagnostike, môže každý z nás, zamestnancov U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností, a to 50 alebo 100 korunami, prípadne inou sumou formou zrážky zo mzdy za mesiac november. Svoje rozhodnutie každý potvrdí podpisom na osobitnom formulári, ktorý bude k dispozícii na všetkých pracoviskách. Rovnakou sumou, akou bude výťažok zo zbierky zamestnancov, prispejú na zakúpenie prístrojov aj spoločnosť U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice, takže sa štedrosť košických oceliarov strojnásobí. Spoločný dar bude predstaviteľom Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach odovzdaný na slávnostnom vianočnom koncerte, ktorý sa uskutoční 8. decembra 2006 v Štátnom divadle Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...