Vyhľadávanie:

Zastaviť boj s veternými mlynmi

Zastaviť boj s veternými mlynmi

U. S. Steel Košice pomáha mikroregiónu Hornád likvidovať čierne skládky

Skládky

Čierne skládky. Neduh, ktorý sa aj napriek úsiliu mnohých ľudí, vrátane ochrancov prírody akosi nedarí vykynožiť. Borí sa s nimi, a to bez nadsádzky, vari každá obec na Slovensku. Často pripomína snaha kompetentných o ich likvidáciu boj s veternými mlynmi. Svoje o tom vie i predseda mikroregiónu Hornád a starosta neďalekých Valalík Milan Tóth. Paradoxne obce, ktorá má celkom dobre prepracovaný systém zberu triedeného odpadu.

"Okrem odvozu domového odpadu z takzvaných kuka nádob do spaľovne raz za dva týždne, zabezpečujeme triedený zber plastov, papiera, skla, textilu, dvakrát do roka zber nebezpečných odpadov, nadmerného odpadu a priemyselného elektronického šrotu," vysvetľuje Milan Tóth a na dokreslenie dodáva, že občania platia za túto službu pravidelné poplatky. "Napriek tomu sú čierne skládky tak u nás, ako aj v ostatných obciach mikroregiónu Hornád, realitou. Nachádzame pritom na nich ten istý materiál, ktorý zbierame a za odvoz ktorých si občania platia - plastové fľaše, papier, sklo a žiaľ aj použitý hygienický materiál a pozostatky z likvidácie stavby. Výnimkou nie sú ani uhynuté domáce zvieratá. Priznám sa, neviem si to vysvetliť. Je to nedostatkom trpezlivosti? Veď každý vie, kedy sa ten-ktorý druh odpadu odváža, môže sa na to pripraviť," mieni starosta.

Vysvetľuje, že každá domácnosť v obci dostala na začiatku roka klasický kalendár, v ktorom sú uvedené a farebne zreteľne odlíšené termíny zberu triedených odpadových materiálov. Čierne skládky na okraji obce pri Agro Valaliky smerom na Kokšov-Bakšu však o občianskej zodpovednosti nesvedčia. Hoci starosta nevylučuje ani možnosť, že rozrastanie sa čiernych skládok majú sčasti na svedomí aj "cudzinci". Svedčia o tom i nálezy, ktoré pochádzajú z Košíc, ba i vzdialenejšieho okolia. "Vynachádzavosť ľudí je obdivuhodná," konštatuje Milan Tóth. "Ak previnilcov neprichytíme priamo pri čine, hoci indície vedú priamo k nim, sú nepostihnuteľní. A navyše, svoju úlohu v tomto smere zohráva aj falošná solidarita. Sused na suseda nechce žalovať, nechce si to s ním rozhádzať." Obec má právomoc udeľovať za takéto priestupky pokutu až do výšky 5 tisíc korún. Zatiaľ ju v hornej hranici nikomu nevyrubila. Z už spomínaných dôvodov - vinníka treba prichytiť pri čine alebo usvedčiť.

Obciam zatiaľ neostáva nič iné, ako čierne skládky likvidovať na vlastné náklady a prijať také opatrenia, aby sa ich ďalšiemu zakladaniu zamedzilo. Nie je to lacná záležitosť, už aj vzhľadom na skromnejšie rozpočty. Pomôcť mikroregiónu Hornád v tomto smere sa rozhodla spoločnosť U. S. Steel Košice, a to poskytnutím dopravných mechanizmov na odvoz materiálu z nich. Vodiči z prevádzky Cestná doprava DZ Doprava vyviezli niekoľko fúr odpadu z Kokšov-Bakše, Košickej Polianky a Nižnej Myšle. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky a vytrvalé dažde sa museli práce na čas zastaviť. Len čo však počasie umúdrilo, pokračovali vo Valalikoch, Sokoľanoch, Gyňove a Geči. Pri likvidácii čiernych skládok pomáhali v rámci verejno-prospešných prác nezamestnaní obyvatelia obcí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...