Vyhľadávanie:

Záujemcov o techniku obslúži aj robot

Záujemcov o techniku obslúži aj robot

Zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky (6)

Kto by nevidel aspoň jeden z bohatej ponuky filmov, kde sa to priam hemží humanoidnými robotmi? Sú na nerozoznanie od človeka, dokážu všetko čo on, ba, samozrejme, oveľa viac. Aj keď fantáziou scenáristi oplývajú viac než dosť, nemusí byť a iste ani nebude, veria mnohí, nedosiahnuteľnou. Veď aj dnes už existujú roboti, čo sa vzhľadu týka, takmer na nerozoznanie od ľudí. Dokážu na svoje okolie nielen reagovať, ale aj spätne pôsobiť. Pravda, podľa inštrukcií človeka, ktorý ich naprogramoval.

"Pozornosť odborníkov sa v súčasnosti zameriava, okrem iného, na zosúladenie a koordináciu dvoch a viacerých robotov. Poviem príklad. Vezmite si podiel robotov na záchranárskych prácach po zemetraseniach alebo iných živelných pohromách, trebárs pod zemou, kde človeka poslať nemožno. Ako docieliť, aby jeden robot zodvihol obrovský balvan, druhý vytiahol človeka, ďalší skontroloval jeho zranenia, zhodnotil situáciu a začal poskytovať prvú pomoc? Ktovie, možno sa takéto a podobné výzvy stanú blízke dnešným deťom, zamilujú si svet techniky a začnú ich riešiť. Aspoň to je jedným z cieľov našich exponátov v Steel Parku," mieni Ján Semjon z katedry výrobnej techniky a robotiky Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Exponátov, na ktorých pracuje spolu s ďalšími šiestimi kolegami, bude dovedna päť. Jedným z nich je napríklad robotický futbal, v ktorom sú Košičania vskutku dobrí. Vo svojom talóne už majú z majstrovstiev sveta zlaté, strieborné i bronzové medaily. Zahrať si ho budú môcť aj návštevníci kreatívnej fabriky. "Ihrisko bude mať rozmery 1000 x 1600 milimetrov, futbal na ňom budú hrať tri roboty proti trom, po jednom z nich na oboch stranách budú môcť pomocou joysticku ovládať návštevníci centra. Už je skoro hotové. Poznáte filozofiu prívržencov tejto hry? Postaviť proti sebe vo futbale v roku 2050 ľudí proti robotom," vraví s úsmevom Ján Semjon.

Poukázať na problematiku ochrany životného prostredia je zase poslaním ďalšieho exponátu z dielne tímu katedry výrobnej techniky a robotiky - lisu na plechovky, ktorý nájdu návštevníci hneď na prvom podlaží Steel Parku pri nápojovom automate. "Chceme, aby si deti uvedomili, že pri ľudskej činnosti vzniká odpad, s ktorým by sme sa mali nejakým spôsobom vyrovnať a spracovať ho, aby sa jeho recyklovaním kruh uzavrel. V automate sa budú dať zlisovať rôzne plechovky od nápojov. Celý proces lisovania, ktorý sme vypočítali, navrhli a vyskúšali, bude prebiehať pod plexisklom, bude teda ľudským okom viditeľný. Zlisované plechovky spadnú do priesvitnej nádoby," vysvetľuje J. Semjon a dodáva, že lis bude fungovať na spôsob ručnej páky. Okrem zásobníka na prístrihy, z ktorých lis vyrobí karosériu autíčka a robotického ramena podávajúceho deťom list s vytlačeným aktivitami, ktoré v Steel Parku absolvovali, uzatvára päticu exponátov Rubikova robotická kocka. Návštevník ju pomocou sústavy tlačidiel rozloží. Systém najprv analyzuje, čo sa stalo, potom manipulátor kocku podľa farieb vyskladá. Zatiaľ to s pomocou programátorov zvládne za tri a pol minúty. Tím sa však tento čas snaží ešte viac skrátiť...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...