Vyhľadávanie:

Zdravšie jedlo, dlhší život

Zdravšie jedlo, dlhší život

Nový projekt v našich závodných jedálňach z dielne Sodexo a U. S. Steel Košice sa začína dnes

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí v súčasnosti až tridsať percent svetovej populácie civilizačnými ochoreniami, pričom ich výskyt je najmarkantnejší v najvyspelejších krajinách. Aj keď je príčin mnoho, jednou z nich a nie nezanedbateľnou, je nevhodná životospráva. Prejedanie sa, nedostatok výživných látok a tekutín v strave, málo pohybu patria k najčastejším prehreškom voči zdraviu ako takému. Odborníci tvrdia, že zdravá a vyvážená strava prináša človeku nielen osobnú pohodu, ale aj významné zníženie rizika, ktoré so sebou civilizačné choroby, spomeňme napríklad vysoký krvný tlak, cukrovku, či obezitu, prinášajú.

Projekt, na ktorom participujú stravovacia firma Sodexo a spoločnosť U. S. Steel Košice, prináša od dnešného dňa do našich závodných jedální novinku. V podobe ponuky stravy, ktorá môže pomôcť dostať jednotlivé civilizačné choroby pod kontrolu, prípadne sa im úplne vyhnúť.

"V nasledujúcich mesiacoch sa budeme venovať spolu s odborníkmi z medicínskeho prostredia možnostiam, ako zmierniť príznaky civilizačných ochorení pomocou zdravej stravy. Náš tím šéfkuchárov bude pripravovať jedlá, ktoré sú podľa najnovších výskumov k ľudskému organizmu šetrné, no zároveň nutrične hodnotné. Každé tri mesiace budú venované špeciálne jednej diagnóze. Vo februári, marci a apríli sa zameriame na vysoký krvný tlak - hypertenziu. Pod heslom Chutne, zdravo - bez soli budeme ponúkať jedlá dochucované aromatickými druhmi zeleniny a čerstvými bylinkami," informuje riaditeľka prevádzky Sodexo v U. S. Steel Košice Jaroslava Jánošová.

Tieto jedlá si budú môcť záujemcovia objednať v každej závodnej jedálni a výdajni. Telefonicky, mailom alebo osobne. Ich cena bude rovnaká ako cena základného jedla.

Magdaléna FECURKOVÁ



SLOVO LEKÁRA
Vysoký krvný tlak - môžeme si pomôcť

Vysoký krvný tlak patrí medzi najčastejšie ochorenia. O hypertenzii hovoríme vtedy, ak sú opakovane namerané hodnoty krvného tlaku 140/90 mm Hg a vyššie. K liečbe patrí aj diéta. Vhodné je konzumovať väčšie množstvo vlákniny aj v podobe zeleniny a ovocia, uprednostňovať jedlá varené na pare, tmavý chlieb, nízkotučné mliečne výrobky, zvýšiť príjem rýb a rybacích výrobkov, vyhýbať sa fritovaným a vysmážaným jedlám. V prípade obéznych hypertonikov je dôležité znížiť v strave celkový energetický príjem, zaobísť sa bez tučného mäsa a podobne. Dôležité je tiež obmedziť používanie kuchynskej soli, ktorej nedostatok môžeme korigovať používaním vhodných korenín, a konzumáciu údenín. Obsahujú nielen veľké množstvo soli, ale aj tuku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...