Vyhľadávanie:

Želáme si rok naplnený úspechmi

Želáme si rok naplnený úspechmi

Do roku 2015 železiari vstupujú s odvahou, vierou a nádejou

Tradícia stretnutí manažmentu spoločnosti so zamestnancami v posledných hodinách práve sa končiaceho roku sa naplnila aj 31. decembra 2014. Vo vestibule hlavnej vrátnice č. 2 pre peších pozdravovali osadenstvo firmy pri striedaní popoludňajšej a nočnej pracovnej zmeny prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke spolu s primátorom mesta Košice Richardom Rašim a členmi vrcholového vedenia oceliarskej spoločnosti - viceprezidentmi Martinom Pitorákom, Marcelom Novosadom, Johnom P. Coynom, Michaelom A. Fedorenkom a Elenou Petráškovou. Nechýbali ani odboroví predáci, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš a podpredseda Rady odborov a predseda ZO OZ KOVO Oceliareň Juraj Varga.

Nálada bola sviatočná. Z reproduktorov sa halou vinuli podmanivé tóny gitary Carlosa Santanu, transparent nad schodmi pútal zrak želaním šťastného nového roku 2015, nechýbal obrovský kôš so sladkým pečivom a samozrejme čokoládky, ako pozornosť k poďakovaniu za celoročnú prácu, a vinše do nadchádzajúceho roku, ktorými zababušených kolegov pristavovali manažéri.

Nočná zmena vyšla na "esbéeskárov" Valéra Sotáka a Viliama Knapa. Chvíľu pred tým, než krátko pred dvadsiatou prvou hodinou otvorili dokorán bránu do fabriky pre prichádzajúcich a postavili sa k turniketom, aby si tak ako hociktorý iný deň plnili svoje pracovné povinnosti, stihli nám prezradiť, čo by robili, ak by mali voľno. "Bol by som doma s rodinou, mám malé deti, takže najskôr by som sedel pri televízore," usmial sa V. Knap, ktorý pracuje v železiarňach už dve desaťročia. Aký bol pre neho uplynulý rok? Pýtame sa. "Myslím, že dobrý. Som rád, že mám prácu," stručne zhodnotil dvanásť mesiacov. Lepší rok pre seba by si želal V. Soták. "Hlavne po zdravotnej stránke a tiež platovo," povedal.

Železiari prechod cez vrátnicu zvládali bleskurýchlo, v studenej noci sa ponáhľali striedať kolegov, ktorí chceli byť o polnoci medzi svojimi blízkymi. Na dlhé reči čas nemali. Dvojica chlapov z divízneho závodu Teplá valcovňa predsa len neodmietla krátky rozhovor. "Rok 2014 bol pre mňa vynikajúci, v novembri sa nám narodila prvá vnučka," pochválil sa Marek Žec. "Je mi preto tak trochu ľúto, že som svoje ženy musel nechať doma," polovážne, položartovne poznamenal. Ján Petrný sa zasa priznal, že za osemnásť rokov, čo pracuje vo firme, slúži na silvestrovskú noc po prvý raz. "Šťastný nový rok každému," stihol pri odchode poslať pozdrav.

Prelom rokov v zamestnaní po dlhšom čase čakal aj na Igora Girovského. "Je to predsa len trochu iné ako po zvyšok roka," vyznal sa prevádzkový elektrikár s vyše tridsaťročnou praxou v divíznom závode Radiátory a rúry. "Ak bude čas, o polnoci určite zablahoželám manželke, rodine a známym." A čo by si prial do nového roku? "Predovšetkým zdravie. Vtedy sa dá všetko zvládnuť, to ostatné si zariadime sami," lúčil sa sympatický kolega. Spokojný s práve sa končiacim rokom bol aj Ladislav Kmec z divízneho závodu Energetika. "Do roku 2015 by som si želal v prvom rade zdravie a tiež, aby som mal prácu. Som rád medzi ľuďmi," konštatoval energetik z chemickej úpravne vody, ktorý svoj život spojil s fabrikou pred 35 rokmi.

Krátko pred dvadsiatou druhou hodinou vrátnica stíchla. Do útrob firmy odišiel posledný autobus s tými, na ktorých vyšla silvestrovská služba. O niekoľko minút sa obrázok zopakoval. Pravda v opačnom poradí. Cez turnikety sa k električkám a autobusom vo vstupnom areáli ponáhľali všetci tí, ktorým sa po ôsmich hodinách skončila šichta. A podobne to bolo aj pri bránach č. 1, 3, 4... Stretnutie s hutníkmi si ani tohto roku nenechal ujsť primátor Košíc Richard Raši. Medzi železiarov prišiel už po piaty raz. Čo želá osadenstvu U. S. Steel Košice v novom roku? "Želám všetkým, aby sa firme, ktorá je pre mesto, pre celý kraj životne dôležitá, darilo. Stabilita fungovania spoločnosti je kľúčová nielen pre jej približne trinásť tisíc zamestnancov a ich rodiny, ale viaže na seba aj rozvoj celého regiónu," konštatoval prvý muž mesta. To už sa vo vestibule objavili prvé skupinky odchádzajúcich domov. K manželke, ako prezradil, sa ponáhľal Emil Kováč z teplej valcovne. "Všetkým želám v novom roku zdravie, pokoj, lásku, samé dobré veci, aby sa nám pokojne pracovalo," odkázal hutníkom. Budú doma aj nejaké väčšie oslavy? Vyzvedali sme. "Kdeže oslavy, nanajvýš prípitok, zajtra idem do popoludňajšej zmeny," zasmial sa. Milana Gábora, ktorý si odkrútil šichtu pri vysokej peci, kde jeho zamestnávateľská firma zabezpečuje čistiace práce, mal ešte pred sebou pomerne dlhú cestu domov do Prešova. "Doma budem asi o pol dvanástej," povedal. "Oslavovať sa nechystám, zajtra ma čaká opäť nočná zmena," prezradil mladý muž. A čo nebude chýbať pri polnočnom prípitku? "Želaní mám veľa, ale predovšetkým si budem priať zdravie, potom už pôjde všetko samo..." Pípanie turniketov zhustlo, ľudí prechádzajúcich vestibulom pribudlo. Manažéri i odborári tu stihli podať ruku, tu sa aspoň pozdraviť a pridať želanie všetkého dobrého v novom roku... S úsmevom na tvári odchádzala domov aj Gabriela Sobeková z divízneho závodu Koksovňa, kde pracuje ako vzorkárka. "Na zmeny robím už šesť rokov a dvadsať v koksovni. Zmena bola výborná, teším sa domov na malú oslavu. Zajtra mám totiž znovu popoludňajšiu zmenu. V roku 2015 si prajem hlavne zdravie, prácu a aby sme boli na pracovisku dve," dodala a vysvetlila: "Chýba nám totiž pracovníčka." Aj Rastislav Karafa, ktorého sme pristavili približne poldruha hodiny pred polnocou, patrí do tímu koksárov a na Silvestra, ako nám povedal, slúžil už viackrát. "Teším sa domov k rodine. Na príchod nového roku je už všetko pripravené," uviedol elektroúdržbár, ktorý je zamestnaný v U. S. Steel Košice dvadsať rokov. "Každý rok si želám to isté," prezradil nám pri rozlúčke. "Zdravie a šťastie." Tak nech sa ujde aj nám všetkým...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...