Vyhľadávanie:

Zelené, spevavé i srstnaté koníčky

Zelené, spevavé i srstnaté koníčky

Na tohtoročnom rodinnom firemnom podujatí Kde pracuje môj otec, moja mama? Family Safety Day predstavia svoje hobby aj zamestnanci

Železiari sa môžu pochváliť tisícorakými záľubami, štyria z nich sa so svojimi zaujímavými koníčkami predstavia aj na tohtoročnom firemnom dni Kde pracuje môj otec, moja mama? Family Safety Day.

Operátor VKB1 v divíznom závode Koksovňa Martin Hôždala je už roky úspešným pestovateľom citrusových rastlín. Citrusy nielen pestuje, vystavuje, ale aj zachraňuje. Doslova. "Pri kontajneroch často nachádzam vyhodené rastliny. Majitelia sa ich zbavujú, keď sa im už kvôli veľkosti nezmestia do bytov alebo sa im prestali páčiť. Pre všetkých, ktorí by radi svoju rastlinu odstránili, ponúka náš Citrus club Košice šetrnú službu. Drevinu od nich prevezmeme, preštepíme a umiestnime v základných školách, ktoré majú dostatočne veľké priestory na ich pestovanie. Postarajú sa o ne deti, pre ktoré je to aj zaujímavá súčasť výučby," vysvetľuje a dodáva, že stačí zatelefonovať na tel. číslo 0903 038 070 alebo napísať na e-mailovú adresu: benobeno@cnet.sk a citrusári sa už postarajú o to, aby vaša drevina, ktorú ste možno pestovali dve až tri desaťročia, neskončila na cintoríne citrusov. Ak ste naopak ich milovníkom a prídete 31. mája do areálu U. S. Steel Košice, Martin Hôždala vám nielen ukáže čo-to zo svojej záhrady, ale aj poradí, ako sa o citrusy starať. Dozviete sa napríklad aj to, že najlepšie sú hnojivá bez soli a jednotkou v tomto smere je netopierí trus. A ešte niečo. Počiatočné neúspechy vás nesmú odradiť. Tie zažil každý úspešný citrusár.

Skúsení bonsajisti, medzi ktorých dnes už patrí aj koordinátor rudiska v divíznom závode Vysoké pece Peter Vitéz, tvrdia, že pestovanie bonsajov nie je náročné. Pri pohľade na krásne tvarované dreviny však každý musí uznať, že je v tom kus umenia. "Od mlada ma bonsaje veľmi zaujímali. Nemal som však odvahu vyskúšať si ich pestovanie a nemal som ani čas. Venoval som sa rodine, stavali sme dom... Raz mi však kamarát v robote ukázal stromček od bonsajistu a to ma naštartovalo. Naplno som sa však rozbehol, keď som sa dostal do košického Bonsai klubu." Odvtedy ubehlo už desať rokov a Peter Vitéz sa so svojimi pôsobivými stromčekmi, medzi ktorými nájdete najmä naše dreviny, zúčastnil už mnohých súťaží. Pred tromi rokmi postúpil z národnej výstavy bonsajov na európsku výstavu najkrajších stromov, ktorá sa konala v roku 2012 v Ľubľane. A to je už čo povedať. Železiarom sa predstaví viacerými exponátmi a poradí tiež ako bonsaje pestovať. Uvidíte napríklad tis, ktorého vek sa odhaduje na päťdesiat až šesťdesiat rokov. Milovníkov folklóru určite poteší spevácke duo Dvojo z Abova, ktorého polovicu "tvorí" kontrolór - termodiagnostik z technickej diagnostiky Miroslav Soták. Spevu sa venuje už dlhé roky a žne úspechy na rôznych súťažiach a prehliadkach spevákov. Vlani si Dvojo z Abova vyspievali na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke ľudových hudieb, spevákov a inštrumentalistov Vidiečanova Habovka 2013 v kategórii spevákov Strieborné pásmo. Na pódiu ich počas približne štyridsaťminútového vystúpenia na Family Safety Day bude sprevádzať ľudová hudba Milana Rendoša.

Z iného súdka je hobby Martina Tkáča, ktorý je vedúcim oddelenia Servis ľudských zdrojov podpory výroby. Jemu i rodine učarovali mačky. A nie hocijaké. Spoločnosť im doma robia krásne a úspešné exempláre. "Chovu mačiek som sa začal venovať pred piatimi rokmi, keď náš syn vymyslel, že chce kocúra. Zaobstarali sme si teda nórskeho lesného kocúra, začali sme chodiť na výstavy, stali sa aktívnymi členmi Slovenského zväzu chovateľov (kde v súčasnosti pôsobím ako podpredseda Základnej organizácie chovateľov mačiek v Košiciach) a založili chovnú stanicu Asgaard Gods*SK. Postupne sa naša domácnosť rozrástla o ďalších nórskych lesných mačacích obyvateľov - v súčasnosti máme dve mačky a dvoch kocúrov. Odchovali sme už desať mačiatok s veľkými úspechmi u nás doma, aj v zahraničí. Starší kocúr aj mačka získali titul Supreme Champion, čo je najvyšší medzinárodný titul, ktorý môže mačka dosiahnuť, druhá mačka je Grandinterchampioni a druhý kocúr Interchampion. Momentálne najčerstvejší vystavovateľský úspech je z januára tohto roku. Kocúr skončil ako absolútny víťaz Medzinárodnej výstavy mačiek v Košiciach a mačka bola druhá." Ak prídete na Family Safety Day, kocúra si budete môcť obzrieť zblízka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...