Vyhľadávanie:

Železiari sú súťaživí, dokázali to aj na ihriskách

Železiari sú súťaživí, dokázali to aj na ihriskách

Jedenásty ročník firemného podujatia Rodiny športujú dopadol na jednotku

Napriek pôvodne nepriaznivým víkendovým predpovediam počasia sa sobotňajšia akcia v Doškoľovacom stredisku v Medzeve vydarila skutočne výnimočne. Dážď ani búrka sa našťastie nekonali a tak si mohli rodiny zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice užiť krásny slnečný letný deň plný športu a zábavy.

Už ráno krátko pred deviatou hodinou sa na športoviskách objavili prví basketbalisti a futbalisti, najprv len v rámci rozcvičky. Vzápätí po tom, ako prezident spoločnosti U. S. Steel Košice Scott Buckiso privítal všetkých účastníkov, sa však naplno rozbehli súťažné zápolenia v piatich disciplínach  – vo futbale, streetballe, v šípkach, stolnom tenise aj v kolkoch.

Na svoje si však prišli aj tí, čo si chceli iba tak ponaťahovať svaly v rámci nesúťažných aktivít. Pre tých bolo pripravené cvičenie na trampolínach, tzv. jumping pod vedením dvoch inštruktoriek, ale aj základy jógy a skákanie v „kengurích topánkach“.

A zatiaľ čo tí väčší i menší športovali, tí najmenší šantili na nafukovacích atrakciách. Príjemným spestrením programu pre deti boli aj súťaže v pirátskych disciplínach. Deti nimi sprevádzal okrem iných aj asi najznámejší filmový pirát všetkých čias, Jack Sparrow z populárnej série Pirátov z Karibiku, za ktorého sa prezliekol jeden z členov tímu Active Life Tomáš Gáll, ktorý túto akciu so svojimi kolegami pre deti oceliarov pripravili. Deti si tu vyskúšali, aké je to previesť pirátsku loď nástrahami korálových útesov, absolvovali prekážkový beh, ťahanie pokladu z morského dna, ale aj chôdzu naslepo len podľa hlasových inštrukcií rodičov, či pirátsky beh a tiež pirátsky kvíz, kde museli odpovedať na niekoľko otázok. Na konci ich čakala sladká odmena a pirátsky diplom, ktorý im tento deň bude ešte dlho pripomínať.

O dobrú náladu účastníkov akcie sa však postarali aj mladá speváčka Dorota Tóthová s Arpádom Csetem, chlapci zo skupiny JogaBatic, ktorí prepájajú cvičenie jógy s akrobaciou a, samozrejme, aj moderátor Peter Strachan.  Poďakovanie však patrí aj všetkým zamestnancom doškoľovacieho strediska, ktorí sa po celý deň starali, aby účastníkom akcie nechýbali nápoje a pripravovali pre nich chutné jedlo a takisto aj rozhodcom, ktorí dohliadali na to, aby sa súťažilo podľa pravidiel a v medziach fair play. Jedným z organizátorov športových zápolení je aj neúnavný Tomáš Moščák, ktorý v železiarňach odpracoval 41 rokov a aj keď už je na dôchodku, stále pomáha organizovať firemné športové akcie. Aj vďaka nemu mohli účastníci sobotňajšieho športového dňa povedať: „Bol to nádherný deň. Boli sme tu prvý raz, ale určite prídeme aj nabudúce,“ zhrnula svoje dojmy po dni strávenom v Medzeve Iveta Nagyová, ktorá pracuje vo firme vo výskume. Jej štvorročný syn Kristián sa spolu s oteckom zapojili do futbalového turnaja. Tento rok síce žiadnu cenu nevyhrali, ale dozvedeli sme sa, že Kristián poctivo trénuje, takže možno už o rok zabojuje o lepšie umiestnenie. Oteckovi sa trochu nepáčilo rozdelenie súťažiacich do kategórií. „Mohli sa vytvoriť kategórie špeciálne pre deti. Kristián tu  totiž nemal seberovných súperov. My dospelí hrať nemusíme, hlavne nech si zahrajú deti,“ poznamenal manžel pani Nagyovej.

Spokojnosťou naopak žiarila Alena Peterčáková z Výskumu a vývoja. Jej desaťročný syn Lukáš bol totiž členom víťazného družstva futbalistov. A nielen to. Dokonca strelil víťazný gól v penaltovom rozstrele. „Trénuje odmalička, od piatich rokov. Hrával na Lokomotíve, teraz sme prestúpili na Vyšné Opátske. Je tu príjemná atmosféra, deti sa vybláznia. Páči sa nám tunajšie prostredie a najmä sa mi páči, že vyhrávame,“ povedala so smiechom Alena Peterčáková. Trochu menej spokojní však boli Mihalovičovci. Tí totiž vo finále prehrali a rovnako ako vlani skončili na druhom mieste. Zatiaľ čo kapitán tímu Milan Mihalovič z oceliarne koučoval svojich zverencov z bránky, jeho manželka Ingrid sa ako správna športová riaditeľka starala o kompletné zázemie svojich hráčov, vrátane zásobovania vodou  a všetkým ostatným. „Sme tu každý rok. Z tých jedenástich ročníkov sme absolvovali aspoň deväť. Deti boli ešte maličké, keď sme začali. Vtedy sa akcia konala v Zábavno-športvom areáli na Alejovej, ale tu je to lepšie. Je tu príjemnejšia atmosféra a aj to prostredie nám celkovo viac vyhovuje. Dá sa tu skryť pre páliacim slniečkom, je tu dobre,“ konštatovala Ingrid Mihalovičová. Napriek finálovej prehre z ihriska odchádzali s úsmevom a s pocitom, že si dobre zahrali. Najmä dcéra Zuzana ukázala niekoľko šikovných obranných zákrokov, keď zbavila lopty oveľa skúsenejších futbalistov.

Aj na streetballovom ihrisku sa už medzitým rozhodlo o víťazoch. Tento rok si prvé miesto vybojovala rodina Pavla Mončeka zo Spoľahlivosti zariadení. Spolu s dvadsaťročnou dcérou Alexandrou, šestnásťročným synom Adamom a striedajúcou manželkou Marcelou vo finále zdolali rodinu Martina Maliara zo Studenej valcovne. Maliarovci sa do finále prebojovali pomerne prekvapivo najmä vďaka skvelej ruke dcéry Martinky, ktorá väčšinu súperov rozstrieľala presnými zásahmi spoza trojkového oblúka. Nakoniec však, ako to už pod vysokými košmi býva, zavážila výšková prevaha Mončekovcov. A treba poznamenať, že aj basketbalové schopnosti ich dvoch detí, ktoré sa aktívne tomuto športu venujú.

Okrem športu si však mohli železiari v sobotu nechať preveriť aj svoj zdravotný stav, a to hneď v dvoch stanoch. Jeden si v areáli postavila zdravotná poisťovňa Dôvera a druhý Nemocnica Košice-Šaca. Zatiaľ čo v stane Dôvery sa trojica prítomných dám sústreďovala na celkové zdravie železiarov, v stane nemocnice sa konali najmä edukačné aktivity. Odber krvi pre orientačné určenie krvnej skupiny využilo asi 80 prítomných a ďalší si nechali u primárky Kataríny Drotárovej skontrolovať materské znamienka a poradiť v starostlivosti o pokožku. Deti aj ich rodičia si zas mohli pod vedením Márie Rostášovej na figurínach vyskúšať, ako sa podáva prvá pomoc. Boli medzi nimi aj Zuzana Verešpejová s dcérou, zatiaľ čo druhá polovica rodiny, otecko Róbert s desaťročným Filipom bojovali v stolnom tenise, kde získali tretie miesto. „Ja sama mám kurz prvej pomoci, pretože si myslím, že je dôležité vedieť podávať prvú pomoc. Dnešní ľudia sú často dosť neohľaduplní, každý pozerá len na seba,“ poznamenala mamička Zuzana zatiaľ čo jej dcérka prikladala rúčky na hruď figuríny a snažila sa pod odborným vedením naučiť základy umelého dýchania a masáže srdca. Okrem toho si mohli účastníci akcie v zóne zdravia nechať zmerať aj ďalšie parametre, ako napríklad tlak krvi, hladinu cukru či saturáciu kyslíka v krvi. Na otázku, ako dopadli vyšetrenia, sme sa od zdravotníčok dozvedeli povzbudivú správu. „Železiari sú zdraví ľudia,“ konštatovala laborantka Mária Orkutyová zo šačianskej nemocnice.

Diplomy a ceny najlepším trom v každej súťažnej disciplíne odovzdal  prezident spoločnosti Scott Buckiso spolu s dcérou Oliviou. Vo futbale v kategórii rodič a dieťa do 13 rokov zvíťazil tím Krajňákovcov a Takáčovcov. V kategórii rodič a dieťa nad 13 rokov to bol zasa tím Hudyovcov s desaťročným nádejným útočníkom Lukášom Peterčákom. V streetballe bolo najlepšie družstvo Pavol Monček, Marcela Mončeková, Alexandra Mončeková a Adam Monček. V kolkoch – rodič a dieťa do 13 rokov – zvíťazili Branislav a Lenka Baníkovci. V kategórii rodič a dieťa nad 13 rokov obhájili vlaňajšie prvenstvo Mikuláš Kuba a Mikuláš Kuba mladší. V stolnom tenise (rodič a dieťa do 13 rokov) obsadili prvé miesto Slavomír a Ondrej Králikovci. V kategórii rodič a dieťa nad 13 rokov sa ako prví umiestnili Peter a Lukáš Lizákovci. V hode šípkami do 13 rokov zvíťazil rovnako ako vlani Tomáš Cicoň, v kategórii do 18 rokov Peter Halasz a v kategórii nad 18 rokov sa z prvenstva tešil Pavol Merta.

Keď boli diplomy a ceny rozdané z Medzeva odchádzali desiatky unavených a usmiatych detí a ich rodičov. A práve úsmev a spokojnosť účastníkov akcie boli najväčšou odmenou aj pre organizátorov z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy. Dovidenia o rok a športu zdar!

 

Fotogaléria

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...