Vyhľadávanie:

Žiaci na Luniku IX pracujú s náradím z USSK

Žiaci na Luniku IX pracujú s náradím z USSK

Po piatich rokoch mohli v Základnej škole Ľ. Podjavorinskej na košickom sídlisku Lunik IX opäť používať náradie na pracovnom vyučovaní. Vďaka podpore spoločnosti U. S. Steel Košice tu zakúpili potrebný pracovný materiál, najmä mäkké drevo a farebný plast, ale aj náradie na jeho opracovanie - skrutkovače, pílky či vŕtačky. Minulý týždeň v stredu, 12. apríla 2006, dielňu slávnostne otvoril prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr spolu s novozvoleným primátorom Košíc Františkom Knapíkom. Než sa tak stalo, obaja hostia si spolu so Susan Lohrovou prezreli výstavku tvorivosti žiakov prezentovanú výtvarnými a slohovými prácami na tému bezpečnosť. Je inštalovaná pred vstupom do dielne a podľa slov riaditeľky školy Viery Šotterovej je to poďakovanie žiakov za jej otvorenie a darovanie ochranných pomôcok.

"Keď som bol siedmakom, vyrábal som to isté, čo vy. Pamätám si, ako som ja sám používal na pracovnom vyučovaní tie isté nástroje," prihovoril sa prezident chlapcom, ktorí sa po prvýkrát postavili k pracovným stolom, aby pod vedením učiteľa vyrobili z kusa smrekového dreva svoje prvé dielko - dosku na krájanie, ktorá sa zíde v každej domácnosti. "A pracujte bezpečne, používajte ochranné pomôcky, iba tak predídete úrazom," požiadal žiakov. Dodržiavať zásady bezpečnosti pomôžu chlapcom aj ochranné okuliare, ktoré prezident ako dar priniesol so sebou. Spolu s desiatimi kusmi akumulátorových vŕtačiek, ktoré im zasa umožnia zdokonaľovať sa v zručnosti a pestovať vzťah k remeslám.

Iniciatívu U. S. Steel Košice mimoriadne ocenil primátor Košíc František Knapík. "Nadobudnutie vhodných pracovných návykov a zručností je veľmi dôležité pri rozhodovaní sa o budúcom povolaní. Takom, prostredníctvom ktorého by ste boli prospešní sami sebe i ostatným," povedal. Prisľúbil tiež, že v budúcnosti aj mesto prispeje k tomu, aby sa praktické vyučovanie rozšírilo o ďalšie oblasti. Odporučil tiež rozšíriť hodiny pracovného vyučovania.

Šiestak Michal, ktorého sme zastihli pri tom, ako usilovne pílnikom opracováva dosku upevnenú vo zveráku, prezradil, že táto práca ho nesmierne zaujíma. "Aj môj otec je stolárom," nechal sa počuť. "Vyrába kuchynské linky. Spolieham sa na učiteľa, niečo nás isto naučí a potom môžem otcovi aj pomáhať..."

Kým chlapci zarezávali v dielni, dievčatá sa činili v kuchyni. Tu sa učia nielen variť, ale aj jedlo naservírovať a pripraviť slávnostnú tabuľu. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že ich táto praktická hodina mimoriadne baví. Prestretý stôl, ktorý predznamenával blížiace sa veľkonočné sviatky, bol pastvou pre oči. Podobne ako chlapci, ktorým spoločnosť U. S. Steel Košice darovala pracovné plášte, aj ony neostali bokom. Potešili sa zásterám a šatkám, ktoré budú na hodine varenia používať. Plášte i zástery šila rómska krajčírska dielňa v Družstevnej pri Hornáde, ktorej zriadenie spoločnosť U. S. Steel Košice podporila v roku 2004 a renováciu jej priestorov vlani.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...