Vyhľadávanie:

Žiadame dôsledné posúdenie

Žiadame dôsledné posúdenie

Stanovisko EUROFER-u k možnosti udelenia štatútu trhovej ekonomiky Číne

V súvislosti s rokovaním Európskeho parlamentu  týkajúcim sa udelenia Číne štatútu trhovej ekonomiky, ktoré sa konalo 12. Januára 2016, vydala európska asociácia výrobcov ocele EUROFER tlačovú správu, v ktorej  vyjadrila svoje stanovisko. Vyzýva v ňom autority, aby rigorózne, transparentne a úplne zvážili dopad, aký by malo udelenie štatútu na zamestnanosť, ekonomický  rast a investície v Európskej únii. Deň po rokovaní nadväzovala na túto tému diskusia komisárov politického vedenia Európskej komisie.

„Európska únia stanovila päť kritérií, na základe ktorých by Čína mala byť posudzovaná ako trhová ekonomika. V súčasnosti však spĺňa iba jednu z podmienok. Čína jednoducho ešte nie je trhovou ekonomikou. Stále je prítomné silné angažovanie sa štátu,“ uvádza v stanovisku generálny riaditeľ EUROFER-u Axel Eggert.

„Čína vytvára tlak na politikov v Európskej únii, aby jej predčasne udelili štatút trhovej ekonomiky. Argumentujú protokolom Svetovej obchodnej organizácie, ktorý im štatút zabezpečuje do konca roku 2016. Avšak v protokole je podmienka, že Čína musí preukázať dostatočný progres k tomu, aby sa stala trhovou ekonomikou. To však zámerne nerobí,“ dodáva šéf európskej oceliarskej asociácie.

Ak by jej bol štatút pridelený, antidumpingové opatrenia chrániace státisíce pracovných miest v EÚ by boli u Číny, ktorá v Európskej únii podniká v strategických odvetviach priemyslu neférovo, neefektívne. Ďalšie ochranné opatrenia v oblasti obchodu nie sú proti zvyšujúcemu sa prílivu dumpovaných čínskych výrobkov, zvlášť ocele, ani funkčné, ani dostatočné.

Čína disponuje nadkapacitou výroby asi 400 miliónov ton, čo je dvakrát viac ako celková produkcia v EÚ, ktorá je na úrovni približne 170 miliónov ton. Importovaný objem ocele z Číny do EÚ sa za ostatných 18 mesiacov zdvojnásobil a ceny klesli približne  o 40 percent. Štatút trhovej ekonomiky by ešte zhoršil už i tak komplikované podmienky na trhoch, ktoré spôsobuje čínsky dumping ocele v EÚ a ohrozil by celkový počet 330 tisíc pracovných miest v oceliarskom sektore.

Axel Eggert uvádza v závere stanoviska : „Napriek tým, ktorí tvrdia, že Európska únia musí zaručiť pre Čínu priaznivé podmienky, faktom zostáva, že táto krajina už priaznivé podmienky pre obchodovanie má. V roku 2014 bolo celkové obchodné saldo Európskej únie voči Číne na úrovni približne 137 miliárd eur a predpokladá sa, že v roku 2015 je ešte o 30 percent vyššie. EUROFER trvá na tom, aby politici s plnou vážnosťou rozmýšľali  o politickom smerovaní obchodných vzťahov EÚ s Čínou, inak potenciálne hrozí zánik priemyselného odvetvia, na ktorom bola Európa postavená.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...