Vyhľadávanie:

Život sa s nimi v ostatnom čase nemaznal

Život sa s nimi v ostatnom čase nemaznal

Do projektu Stromček prianí bolo v tomto roku zaradených aj jedenásť rodín košických oceliarov

Jakubka stromček hýriaci farebnými svetlami doslova fascinoval. Sadnúť si na stoličku k mame a sestrám a počkať kým príde otec hľadajúci miesto na zaparkovanie? Kdeže! Ani za svet! "Prečo je tu tento stromček? A prečo svieti? A tu je čo?" ukazoval na vianočné ozdôbky. Otázok nebolo konca kraja. Napokon, aj keď s neochotou, si prisadol k ostatným a netrpezlivo vyčkával, čo sa v miestnosti, ktorá sa pomaly zapĺňala dospelákmi, no najmä deťmi, bude diať...

Štvorročný Jakubko patrí do skupiny tridsiatich piatich detí z jedenástich rodín košických oceliarov, ktoré boli v tomto roku zaradené do projektu Stromček prianí. Väčšina na základe odporúčaní svojich kolegov a majstrov, ďalší splnili základnú podmienku, ktorou bola dlhodobá, vyše 150-dňová práceneschopnosť, a starostlivosť o dve a viac detí do 18 rokov. Na prvom spoločnom stretnutí s Kathleen Babcokovou, majúcou nad projektom patronát, s manželkami topmanažérov spoločnosti Máriou Kiraľvargovou, Beátou Pitorákovou, Deborah Kutzavitchovou - Bondovou i riaditeľom pre Vonkajšie vzťahy Jánom Bačom, nechýbala v utorok 21. októbra 2014 v budove U. S. Steel Košice na Alžbetinej ulici ani jedna z nich.

Za každou je smutný príbeh. Život sa s nimi v ostatnom čase nemaznal. Trápenia, súženia a bolesti im nadelil až-až. Boria sa s chorobami vlastnými i svojich detí, ale i s nečakaným odchodom najbližšieho človeka, keď im smrť vzala partnera a deťom láskavého otca. Čas ešte nestačil zahojiť všetky rany, stále pália, sú priveľmi živé... No možno svoj terajší údel budú o čosi ľahšie znášať s vedomím, že majú okolo seba ľudí, ktorým ich starosti nie sú ľahostajné. Práve o tom je firemný projekt Stromček prianí, ktorý pomáha, okrem detí z detských domovov, už po tretí raz aj rodinám našich kolegov s neľahkým osudom. Projekt nekončí splnením najtajnejších vianočných želaní detí. Práve naopak. Počas celého roka prináša rodinám a hlavne deťom veľa zážitkov i nových priateľstiev. Predstavu o tom, čo na nich v priebehu nasledujúceho roka čaká, pomohla zhmotniť Ľubica Šipošová z Vonkajších vzťahov prostredníctvom prezentácie podujatí, na ktorých sa rodiny, podporené vlani, zúčastnili. A bolo ich skutočne dosť. Či už išlo o hokejové zápasy v Steel aréne, divadelné predstavenia, jarné i letné prímestské tábory pre školákov, účasť na akciách Family Safety Day, Rodiny športujú a Leto v parku, alebo o maliarsky plenér v Medzeve, návštevu ZOO, DinoParku, jazdu detským vláčikom a grilovačku na Alpínke, Halloween, či príchod Mikuláša.

"Prvým podujatím, na ktoré vás pozveme, bude vianočný koncert Stromček prianí, ktorý sa uskutoční 12. decembra 2014 v Štátnom divadle Košice. Vystúpia na ňom známi umelci ako Lucia Šoralová, Celeste Buckingham, Robo Opatovský a ďalší. Záznam z koncertu, na ktorom si prevezmú zástupcovia Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach výťažok zo zbierky zamestnancov na kúpu USG prístroja, odvysiela RTVS v nedeľu 21. decembra o 17.30 hodine," spresnila Ľubica Šipošová krátko pred tým, než si deti v sprievode rodičov prevzali z rúk Kathleen Babcokovej a ostatných hostiteliek kartičky, na ktoré si napíšu svoje vianočné želania, ale i sladké čokoládky. Splniť ich prianie môže každý z nás. Stačí si vziať kartičku v podobe stromčeka z jedného zo stromčekov prianí, ktoré už čoskoro vyrastú v areáli spoločnosti.

Splnené želania určite rozžiaria tváre všetkých detí. Aj Ladislava Lovasa, ktorého rodina finančne len veľmi ťažko zvláda situáciu s telesne postihnutým synčekom. Lacka by rodičia chceli dať na liečenie, potrebujú preňho vozík. Manželku, dve deti Jána Nemétha i ďalších jeho blízkych iste veľmi vystrašil ťažký úraz, ktorý sa mu stal doma pri rezaní stromu. V robote pre to vynechal tri stovky dní, dnes je našťastie celkom v poriadku, rád by sa vrátil do roboty. Verí, že sa mu to od 1. novembra aj podarí. Do práce sa plánuje po vyše dvestopäťdesiat dňovej "péénke" vrátiť po vážnej chorobe i otec dvoch detí Ferdinand Horváth. Onkologická diagnóza Milana Vnenčáka, ktorý spolu s manželkou vychováva tri deti, našťastie nepoložila na lopatky. Všetci veria, že po poslednej chemoterapii, bude všetko v poriadku. Kolegovia si ho vážia za jeho stopercentnú spoľahlivosť, nadriadení oceňujú jeho pracovné výkony na zmene. Boli by radi, keby sa už vrátil... Po našom bývalom kolegovi Viktorovi Kepesovi, ktorý zomrel vlani pred Vianocami na rakovinu pľúc, ostali štyri polosiroty. Jeho manželka zostala na starostlivosť o ne sama. Veľmi nešťastne sa skončila tohtoročná dovolenka rodiny oceliara Jána Kovácsa v Chorvátsku. Skvelý otec a manžel skonal priamo pred očami svojich najbližších. Dve deti stratili otca a ich mama svojho životného partnera. Ľahké to v živote nemá ani rodina Petronely Fabišíkovej, v ktorej vyrastajú tri deti. Syn trpí na závažnú diagnózu, ktorá ho môže posadiť o niekoľko rokov na invalidný vozík. Prognózy lekárov nie sú zatiaľ najlepšie... Ľubomír Pástor je po operácii chrbtice práceneschopný viac ako dvestosedemdesiat dní, je živiteľom trinásťčlennej rodiny. V tomto roku boli do projektu opätovne zaradené aj tri rodiny z vlaňajška. Je medzi nimi rodina Adriany Lackovej s dvomi dievčatkami, z ktorých jedno, Barborka, si pre svoje závažné diagnózy vyžaduje dvadsaťštyrihodinovú starostlivosť. Patrí tu tiež dvojnásobná vdova Viera Pahuliová, ktorá sa stará o dve dcérky a synčeka a rodinka Martina Vaška s tromi deťmi, z ktorých najmladší synček bojuje so zákernou chorobou.

"Chcela by som sa vám poďakovať za to, že ste prijali naše pozvanie a zúčastnili sa dnešného stretnutia. Viem, že pre mnohých z vás to nebolo jednoduché, o to viac si to vážime. Nebudem predstierať, že si viem predstaviť, čím všetkým mnohí z vás musíte vo svojich životoch prechádzať, len vám chcem povedať, že s rodinami, s ktorými sme sa stretávali minulý rok, sme zažili úžasné spoločné chvíle bohaté na plno zážitkov. To isté by sme chceli zažiť počas nadchádzajúceho roka aj s vami. Veľakrát sa spolu stretneme na mnohých podujatiach. Veľmi sa na to tešíme. Vieme, že to nezmení celú vašu zložitú situáciu, ale zmení to aspoň jeden alebo niekoľko okamihov, ktoré urobia váš život lepším, krajším," prihovorila sa pozvaným rodinám Kathleen Babcoková.

Keď Robko spolu s mamkou a sestrami odchádzal z vyše dvojhodinového stretnutia, už mal v tom, čo by rád pod stromčekom našiel, jasno. A nielen on...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...