Vyhľadávanie:

Zlatý fond olympiád - organizátori

Zlatý fond olympiád - organizátori

Klobúk
V tomto roku nastúpia na slávnostný ceremoniál letnej olympiády jej účastníci v takýchto safari klobúkoch.

Organizovať športové podujatie bez toho, aby všetci členovia organizačného výboru boli spoločne naladení na jednu vlnu, je takmer nemožné. Mnohí z nás organizátorov terajšej letnej olympiády si ešte pamätáme na dobrovoľný funkcionársky aktív. Hovorilo sa tak tým, ktorí pred pätnástimi rokmi takéto športové podujatie vymysleli, aj realizovali. Bolo to v roku 1991, kedy sme spolu so Štefanom Demkom navrhli pre pracujúcich športové dni, ktoré sa hneď pri prvom ročníku stretli s mimoriadnou odozvou. Bola to vtedy jedinečná možnosť stretnúť sa po práci na športoviskách zo všetkých spoločností Strojární. Mnohým "cezpoľným" sa naskytla možnosť zavítať do Košíc, ukázať svoje športové kvality a vo viacerých súťažiach aj zvíťaziť.

Keď sme sa s ostatnými členmi organizačného výboru presťahovali do priestoru Všešportového areálu, pre mnohých mimokošických športovcov tu bola lákavá možnosť navštíviť známy košický "blšák". Neraz sa stalo, že kvôli tomuto trhovisku zmeškali niektorí športovci svoje zápasy na olympiáde. Najviac na to doplatili volejbalistky zo Sniny, ktoré zápas prehrali kontumačne, a to ich stálo víťazstvo na olympiáde.

Každá spoločnosť, divízny závod, či útvar, majú v posledných rokoch svojich zástupcov v organizačnom výbore. Cez nich sa k športovcom dostávajú potrebné informácie a títo styční jedinci zodpovedajú za to, aby sa štartovné čísla, stravné lístky i suveníry (šiltovky, tričká, šály a iné), včas dostali k prihláseným olympionikom. Medzi nich v minulosti patrili a mnohí z nich ešte patria Jozef Holubec, Vincent Novotný, Jaroslav Jurek, Jozef Hamrák, Eva Krivjanská, Marián Veréb, Milan Hupcej, Johana Forgácsová, Peter Bevilaqua, Mikuláš Hintoš, Mária Krúpová, Bartolomej Antony, Martin Ledecký, Miroslav Astrab, Jozef Fotta, Miloslav Králik a ďalší.

Rovnako dôležité bolo nájsť a osloviť organizátorov niektorých športových odvetví , ktorí už mali s organizovaním súťaží skúsenosti. Mená z prvého ročníka, Tomáš Moščák a Karol Hruška, zostali vo funkciách až doteraz. Malý futbal pod vedením Tomáša Moščáka sa stal najpopulárnejším a najpočetnejším športom letnej olympiády. Aj preto bude určite ocenením jeho štrnásťročnej práce v tejto funkcii, keď v tomto roku zapáli olympijský oheň. V druhom ročníku pribudol stolný tenis, ktorý si vzal pod svoj dohľad ďalší z obetavých organizátorov Emil Gore. Rovnako niekoľko rokov riadila volejbalový turnaj žien Eva Kuchárová, od deviateho ročníka Eva Fischerová. O hladký priebeh súťaže mužov sa pod vysokou sieťou úspešne starajú Štefan Molnár a Ľuboš Háber.

Od tretieho ročníka je kolkárskou stálicou na štvordráhach Karol Hanigovský a od roku 1994 s nohejbalistami dokázal neustále držať krok Jozef Tutko. V roku 2001 sme medzi olympijské športy zaradili softbal, ktorý mal na starosti Martin Repka. Od dvanásteho ročníka pribudli cyklistika a beh na 10 km. Za ich dokonalú organizáciu i hladký priebeh zodpovedajú Milan Brutovský a Jozef Sciranko. Od roku 2003 úspešne riadi tenisové súťaže mužov a žien Miloš Fodor a na organizátorskú stoličku squashu presedlal Martin Repka, ktorý odovzdal softbal Petrovi Šimurdovi. V tomto roku si súboje za šachovnicami vzali za svoje Dezider Fáber a Karol Hruška, o súťaž na kolieskových korčuliach sa postará Daniela Pastieriková a veľký futbal, ktorý mal v mesiacoch máj - jún svoju olympijskú premiéru, sa staral Ján Margita.

Letná olympiáda, to nie sú iba súťaže na športoviskách, ale mnoho ďalších potrebných vecí, ktoré musí organizačný výbor zabezpečiť. Počnúc zdravotníckou službou, stravovaním, poistením až po propagáciu. Je potešiteľné, že sa naše olympiády konali pod patronátom riaditeľov či vedúcich spoločností Strojárne, Industria, Inžiniering, VSŽ a U. S. Steel Košice. Účasť manažérov je pre športovcov veľmi dôležitá a motivujúca. Zdravotnícku starostlivosť sme každoročne zverili do opatery nemocnici v Šaci. Kvalita stravy a spokojnosť športovcov - to je každoročne vizitka Gastrometalu.

Na záver v Spoločenskom pavilóne nás v sobotu na Večere olympionikov s ochotou vítal personál tohto zariadenia, ktorý našu objednávku na dobrú zábavu zakaždým zvládol na výbornú. Nezabudlo sa ani na poistenie športovcov, ktorí sa snažili nezraniť sa, a keď sa to aj náhodou stalo, nebolo to nikdy vážne zranenie. Počet organizátorov nie je konečný a z roka na rok sa hlásia ďalší a ďalší z bývalých športovcov, ktorí sú ochotní pomôcť a v ďalších ročníkoch prípadne nahradiť odchádzajúcich. Som veľmi rád, že za tých štrnásť rokov som mohol tento tím organizátorov viesť. Veľmi dobre navzájom spolupracujeme, za čo im patrí moja úprimná vďaka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...