Vyhľadávanie:

Zlatým Amosom Richard Szőllős z Rožňavy

Zlatým Amosom Richard Szőllős z Rožňavy

V Košiciach sa uskutočnilo finále súťaže o najlepšieho učiteľa, učiteľku

Päťdesiatdeväť pedagógov prihlásili žiaci a študenti do ankety Zlatý Amos o najobľúbenejšieho učiteľa, učiteľku na Slovensku v školskom roku 2008/2009. Tretí ročník súťaže, ktorej hlavným organizátorom bol Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a Súkromným gymnáziom na Dneperskej ulici v Košiciach, vyvrcholil minulý týždeň v sobotu, 4. apríla, v Dome umenia finálovým večerom.

"Hlavnou myšlienkou ankety je najmä popularizácia učiteľov, ktorí podľa hodnotenia ich žiakov významne prispievajú k vytváraniu kvalitného vzájomného vzťahu medzi mládežou a pedagógmi," ozrejmila riaditeľka ankety Zlatý Amos Renáta Vadásyová. "Nemali by sme zabúdať, že bez učiteľov by nebolo ani dobrých politikov, ani umelcov, úspešných podnikateľov, lekárov, či murárov, krajčírov..."

Celoslovenskému finále predchádzalo semifinálové kolo, z ktorého odborná porota posunula do záverečnej súťaže pred zrakmi stoviek divákov, osem najlepších učiteľov. V rámci prvej súťažnej disciplíny mali všetci dve minúty na to, aby predviedli spolu so svojimi žiakmi krátky kultúrny program. Diváci tlieskali scénkam, tancu i spevu najrozličnejších žánrov. Súťažiaci, ktorí zaujali porotu najviac, postúpili do super finále. Vraví sa, že školstvo je prefeminizované. Určite áno. O titul Zlatý Amos však nakoniec bojovali štyria učitelia: Peter Ballo z Trstennej, Richard Szőllős z Rožňavy, Peter Benček z Levíc a Juraj Platko z Abranoviec. O konečnom víťazovi nakoniec rozhodla ďalšia disciplína, tzv. šokový trenažér, v rámci ktorého mali adepti na prvenstvo napísať krátku a vtipnú poznámku rodičom žiaka, ktorý v škole vyrušuje a potom odpovedať v priebehu tridsiatich sekúnd na otázky vedomostného testu. Kto nakoniec získal korunu a žezlo Zlatého Amosa a šek v hodnote 3 500 eur? Učiteľ Základnej školy na Zlatej ulici v Rožňave Richard Szőllős. O svojom víťazovi rozhodovali aj novinári. Titul Amos press získal Juraj Platko zo ZŠ Abranovce, Amos sympaťák zasa Janka Ponická z Gymnázia v Brezne. Cenu žiakom zo ZŠ v Abranovciach za najlepšiu poviedku o svojom učiteľovi odovzdal za spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorá anketu podporila, viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák.

A ako vnímajú svojho učiteľa Richarda Szőllősa jeho žiaci, ktorí ho do súťaže prihlásili a ktorí jeho víťazstvo odmenili burácajúcim potleskom a radostným skandovaním? "Je dobrosrdečný, snaží sa nám pomáhať ako najlepšie vie. Na svojich hodinách vie udržať disciplínu. Je pracovitý, je hlavným koordinátorom projektu Comenius. Dá sa s ním aj posrandovať. Vyžaruje z neho charizma, je milý a porozpráva sa s každým. Pomáha ľuďom, ktorí to nemajú so svojím životom ľahké."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...