Vyhľadávanie:

Zlepšil sa o hodinu a pol

Zlepšil sa o hodinu a pol

Do redakcie sme dostali list, v ktorom náš spolupracovník zo Studenej valcovne Bartolomej Ištoňa píše o svojom štarte v behu na lyžiach vo Švédsku.

"Najstarší, najmasovejší a najdlhší vytrvalostný beh na lyžiach. Taký je svetoznámy, v tomto roku už 84. ročník Vasovho behu vo Švédsku. Každá krajina si oslavu svojej štátnosti predstavuje inak. Švédi oslavujú historické udalosti vedúce k samostatnosti krajiny práve týmito najstaršími vytrvalostnými pretekmi v behu na lyžiach, ktoré nazvali Vasov beh.
Prečo Vasov beh? Začiatkom 16. storočia si Švédsko povstaním vybojovalo nezávislosť od Dánska a jeho ústrednou postavou bol šľachtic Gustav Vasa. Ešte pred povstaním bol na úteku do Nórska, ale dvaja bežci na lyžiach sa vydali za ním, aby ho priviedli späť. Po 90-tich km ho dostihli, vrátil sa a bol v čele povstania. V roku 1523 ho vymenovali za kráľa. Túto historickú udalosť si Švédi vždy v marci pripomínajú vytrvalostným behom na lyžiach, je to pre nich národný sviatok. Už počas týždňa sa konajú rôzne preteky na kratších tratiach, na ktorých sa spolu zúčastňuje okolo 50 tisíc bežcov.
V tomto roku sa na štart Vasovho behu postavilo 18 tisíc účastníkov, a to i napriek tomu, že tento beh zo Sälenu do Mory meria 90 kilometrov. Záujem bol teda obrovský, z Košíc sme sa na ňom zúčastnili siedmi vytrvalci. Prihlásili sme sa ešte vlani v máji a veľmi sme sa potešili, že nás organizátori zaregistrovali. V hlavnej kategórii vyhral Nór Jurgen Aukland za 4 hodiny a 14 minút, zo žien zvíťazila domáca pretekárka zo Švédska Sandra Hanssonová, ktorá prešla cieľom za takmer 5 hodín.
Mne to trvalo 7 hodín, 29 minút a 39 sekúnd. Napriek tomu, že som štartoval zo šiesteho koridoru a predo mnou bolo až 9 tisíc bežcov na trati, s dosiahnutým časom som bol nesmierne spokojný. Bol to môj už druhý štart na Vasovom behu, pred 13 rokmi sme ho absolvovali spolu s kolegom Jožkom Scirankom. Vtedy bol môj čas o hodinu a pol horší. Bolo to aj tým, že teraz som bol lepšie pripravený a mal som viac natrénované. Napokon, aj samotná trať už nebola pre mňa neznámou. Profil trate nie je ťažký, ale je vražedný v jej dĺžke. Až na úvodné dvojkilometrové tvrdé stúpanie, je trať prevažne rovinatá. Kto to chce skúsiť, mal by mať v nohách aspoň 800 km nabehaných nielen na lyžiach, ale aj v iných vytrvalostných behoch - na bicykli, či na kolieskových korčuliach. Preto je nutná komplexná dlhodobá príprava zameraná na kondíciu, vytrvalosť a, samozrejme, neodmysliteľný je aj dobrý pitný režim."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...