Vyhľadávanie:

Značka, ktorá je čoraz viac in

Značka, ktorá je čoraz viac in

Test Ocele východu: Hyundai i30 urobí koniec jednoduchosti kórejskej automobilky

Keď sa v marci tohto roku objavili správy, že kórejská automobilka Hyundai predstaví na tohtoročnom autosalóne v Ženeve nový model špeciálne vyvinutý pre európsky trh, málokto z motoristických odborníkov predpokladal, že to bude až takýto trhák. Svoje urobila i história, ktorá túto značku v strednej triede hodnotila takmer vždy rovnako: vynikajúca cena a záručná doba. Resp. modely tejto automobilky sa doposiaľ predávali podľa zaužívaného hesla, dobrá výbava, množstvo doplnkov a vynikajúca cena. Dnes môžeme smelo povedať, že Hyundai i30 to zmenil. Ako sme sa mohli i sami presvedčiť pri teste, konštruktéri tohto modelu sa maximálne sústredili na kombináciu kultivovanej dynamiky s elegantným dizajnom, dostatočným komfortom a využitím všetkých bezpečnostných prvkov. Základ automobilu, predovšetkým podvozku, odvodili od sesterského modelu Kia Cee´d, ktorý sa už vyrába v Žiline. Nový Hyundai i30 sa začal vyrábať v Kórei a po vybudovaní prvej európskej továrne spoločnosti Hyundai Motor v Nošoviciach sa bude pre európske trhy vyrábať v Česku. Je pravdepodobné, že Hyundai i30 naznačuje podobu ďalších modelov, ktoré budú prúdiť z Česka na "starý kontinent". Čo je pozoruhodné, Hyundai prichádza s novým číselným označovaním modelov. Nástupca Atosu sa bude volať i10, nový Getz bude premenovaný na i20. Pre Oceľ východu pripravil predajca svoj jedinečný exemplár i30 vo verzii motora 1,6 CRDI VGT 85kW.

TECHNIKA A DIZAJN (šesť motorov)

Modely i30 dodáva Kórea na európsky trh vo verziách so šiestimi motormi. Vďaka systému premenlivého časovania ventilov CVVT ponúkajú všetky zážihové agregáty vysoký výkon pri vynikajúcej spotrebe paliva. Základný model je vybavený benzínovým motorom s výkonom 80 kW (109 k) a objemom 1,4 litra. K dispozícií je i silnejší motor 1,6 l s výkonom 90 kW (122 k) a nechýba ani dvojliter s výkonom 105 kW (143 k), ktorý uspokojí aj fanúšikov športovej jazdy.
Priaznivci vznetových (dieselových) motorov ocenia nový motor CRDi s objemom 1,6 l v dvoch výkonostných verziách - 66 kW (90 k) a 85 kW (116 k) a dvojlitrový motor CRDi s výkonom 103 kW (140 k). Všetky dieselové motory využívajú to najlepšie, čo vôbec ponúka svetový automobilový trh. Preplňovanie pomocou turbodúchadiel s premenlivou goemetriou lopatiek VGT, technológiu vyvažovacieho hriadela s nízkym trením a vysokotlakové vstrekovanie nafty so systémom common rail.
S konštatovaním výrobcu, že vozidlo je športovo ladené, úplne súhlasíme. Prispieva k tomu i podvozok a nižší profil pneumatík. Z nášho pohľadu je sympatická i konštrukcia dverí a ich mohutný kompaktný zvuk klapnutia. Na tom si výrobcovia a konštrukéri dali naozaj záležať. Čo nám na celkovej konštrukcii prekážalo, to boli dosť mohutné a málo svetelné stĺpiky v zadnej časti vozidla. Mali sme pocit, že pri cúvaní prekážajú výhľadu, ale celkovo prispievajú k vynikajúcej tuhosti karosérie.

INTERIÉR

Už prvý pohľad do vnútra auta vás presvedčí, že éra fádnych, priemerných a málo zaujímavých interiérov je nenávratne preč. Pohladí vás množstvo príjemných plastov. Jednoducho povedané - kvalitne vypracovaná kabína a pomerne priestranná. Vo svojej triede poskytuje kufor slušný priestor a je pekne tvarovaný. Z nedostatkov možno vari vytknúť obmedzené výškové nastavenie sedadla. Nie je možné ho dostatočne znížiť. A tak pri výške vodiča 190 cm vzniká pocit vyvýšeného sedenia. Pravda, veľmi rýchlo sa dá na to zvyknúť. Hyundai môže byť naozaj hrdý na množstvo odkladacích priestorov a držiakov na poháre a fľaše. Na škodu, skoro všetky sú malé, použiteľné zväčša na drobnosti.

VÝKON A JAZDNÉ VLASTNOSTI

Po dvojdňovej testovacej jazde môžeme povedať, že má fantastický výkon. Ak sa nemýlime, Hyundai pokoril vo výkone o niekoľko koní i svojich konkurentov Ford Focus, Opel Astra a VW Golf. Nám sa ho podarilo "rozbehnúť" na 100km/hod za približne 10,9 sekundy. Na odhlučnení si Kórejčania tiež dali záležať. Náš 1,6 l diesel (116 k) bol takmer nepočuteľný. Podobne sa správal i pokiaľ ide o aerodynamický hluk.

BEZPEČNOSŤ

Pri Hyundai i30 konštruktéri maximálne dbali na bezpečnosť cestujúcich. Auto má v základnej výbave šesť airbagov. Vpredu sú čelné a bočné airbagy vodiča a spolujazdca. Celkove urobil Hyundai pre tento model posun vpred, najmä v kvalite použitých materiálov, ich vypracovania, ale i pevnosti karosérie. Priemyselná integrovaná ochrana i30 poskytuje počítačom navrhnutú a fyzicky testovanú ochranu pred nárazom, ktorá pozostáva z vystuženej karosérie a konštrukcie absorbujúcej silu nárazu mimo priestoru pre cestujúcich. K tomu sa pripája vybavenie interIéru, ako airbagy alebo aktívne opierky hlavy, ktoré automaticky chránia krk a hlavu pri náraze zozadu. No ešte pred vyššie uvedenou pasívnou ochranou pracujú pre vašu bezpečnosť aktívne bezpečnostné prvky, vrátane precíznej ovládateľnosti automobilu, antiblokovacieho systému ESP, ktoré maximalizujú kontrolu nad vozidlom aj v tých najhorších jazdných podmienkach.
Elektronický stabilizačný program ESP
Len čo riadiacia jednotka zistí vďaka elektronickým senzorom monitorujúcim dráhu vozidla odchýlku od smeru jazdy zvoleného vodičom, automaticky pribrzdí príslušné koleso, aby sa stabilita auta znovu obnovila.
Aktívne opierky hlavy
Kvôli zvýšenej bezpečnosti disponuje i30 opierkami hlavy, ktoré okamžite reagujú na náraz pohybom vpred alebo hore, čím chránia osádku pred hyperextenziou krku a zraneniami hlavy, krku či horného trupu.

PAŤ HVIEZDIČIEK
Aj pri jazde po slovenských nie najlepších komunikáciách automobil perfektne sedí na ceste, aj v zákrutách. Riadenie naozaj vynikajúco reaguje na povely vodiča. Jazda s týmto sympatickým autíčkom je fantastický pôžitok a preto mu udeľujeme päť možných hviezdičiek.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...