Vyhľadávanie:

Zo sídliska do fabriky behom

Zo sídliska do fabriky behom

Päťdesiatnik Jozef Sciranko sa pripravuje na svoj 26. štart na MMM v Košiciach

Deň čo deň, v zime i v lete dochádza do zamestnania zo Sídliska KVP v Košiciach do U. S. Steel Košice behom. Od jeho záľuby ho neodradia ani zima, sneh, dážď či neznesiteľná horúčava. Len pred desiatimi dňami vstúpil medzi päťdesiatnikov a ako inak, aj toto svoje okrúhle životné jubileum oslávil behom. Na polmaratónskej trati v Medzeve. Reč je o majstrovi strojnej údržby v divíznom závode Zušľachťovne a obalová vetva, vytrvalcovi Jozefovi Scirankovi, ktorý sa ako amatér už 26 rokov venuje rekreačnému behu.

Do bývalých VSŽ nastúpil ešte v roku 1979. V tom čase existovala v turistickom odbore TJ VSŽ početná skupina rekreačných bežcov. Boli to však všestranní športovci, ktorí sa venovali nielen behu, ale aj lyžovaniu, branným športom, turistike a v roku 1985 nacvičovali v telocvični Spoločenského pavilónu mužskú skladbu celoštátnej spartakiády. Na Pražskom Strahove vtedy s nimi vystupoval aj Jozef Sciranko. "Veľmi som sa čudoval, že niektorí z cvičencov, ako Gomolčák, Mušinský, Buc a iní, si len tak z pasie vždy ráno zabehli okolo Strahova pár kilometrov. Ani ma nemuseli dlho prehovárať, skúsil som to s nimi a odvtedy sa venujem rekreačnému behu," prezradil svoje bežecké začiatky oslávenec J. Sciranko a dodal: "Ešte v tom istom roku som sa postavil na štart nášho MMM v Košiciach a zabehol som ho v čase 3:33:21 hod. Odvtedy som pravidelným účastníkom MMM a v tomto roku maratón absolvujem 26-ty raz. Za tie roky som si niekoľkokrát zlepšil svoj osobný rekord, teraz má hodnotu 2:37:16 hod."

Samozrejme, že sa neorientuje len na košický maratón, ale štartoval aj na maratónoch v Londýne, Paríži, Turíne, Štokholme, New Yorku či Bostone. Za tých 26 rokov absolvoval množstvo behov aj na kratších tratiach od päť až po 30 kilometrov. V lete v maratónkach, v zime ho často vidieť s lyžami v bielej stope. Okrem toho, že je tradične účastníkom Bielej stopy, pretekov na 25 km v Kremnici, s bežkami pochodil takmer celú Európu. Štartoval v severských štátoch, v alpských krajinách a bol tiež na pretekoch v USA i Kanade. V U. S. Steel Košice patrí Jozef medzi aktívnych organizátorov bežeckých podujatí zimnej i letnej olympiády. Aj v posledný augustový týždeň organizuje beh olympijská desiatka, na ktorý pozýva všetkých bežcov z radov spolupracovníkov. Bežecká vášeň Jozefa Sciranka sa preniesla aj na členov jeho rodiny, dcéru Otíliu, syna Jozefa a manželku Otíliu, ktorá už viackrát absolvovala polmaratónsku trať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...