Vyhľadávanie:

ZOO ovládla Dinománia

ZOO ovládla Dinománia

Oslavy Medzinárodného dňa detí sa niesli v atmosfére praveku

Stegosaurus, Tyranosaurus či Triceratops, to boli azda najskloňovanejšie mená počas tohtoročných osláv Medzinárodného dňa detí v košickej zoologickej záhrade. Ten, kto meral cestu minulú sobotu do kavečianského údolia, určite neľutoval. Hlavný organizátor podujatia, spoločnosť U. S. Steel Košice, tentoraz pripravil pre malých i veľkých more zábavy, ktorá sa niesla v znamení vyhynutých prehistorických jašterov.

Ratolesti so svojimi rodičmi začali húfne prúdiť do ZOO už od poludňajších hodín. Mnohé priniesli aj svoje obľúbené hračky dinosaurov, za ktoré pri vstupe dostali dino balón. A to nebolo všetko. Na deti čakal i Dino test, ktorý preveril znalosti zo sveta dinosaurov. Úspešných riešiteľov neskôr odmenili počas kultúrneho programu.

Praveká atmosféra dýchala na návštevníkov zo všetkých strán. "Veď on je živý," zhíklo asi šesťročné dievčatko, keď zočilo dva a pol metrového Tyranosaura Rexa, ktorý pri prístupovej ceste vítal deti i dospelých. "Neboj sa, nič ti neurobí, je to len atrapa," upokojil ju otec a presvedčil dcérku, aby sa pri jašterovi aj odfotili. Reálne vyzerajúci Tyranosaurus, ktorý otáčal hlavou a ceril zuby, zmiatol nejedného detského návštevníka. O čosi ďalej si väčšiu priazeň získal pokojnejší Triceratops. Deti pri ňom pózovali so širokým úsmevom a nechávali sa fotografovať.

Najväčší nápor však zažíval amfiteáter. Niekoľko minút pred štrnástou hodinou by ste už ťažko našli voľné miesto. Najmä v prvých radoch sa to malými "dinomaniakmi" len tak hemžilo, každý bol zvedavý na kultúrny program. "Ahóóóój deti," privítal publikum úderom štrnástej hodiny moderátor podujatia Marek Petráš. Po krátkych úvodných slovách pozval na pódium viceprezidentku pre riadenie externých služieb a vzťahov Elenu Petráškovú a riaditeľa košickej ZOO Ericha Kočnera. Spoločne vyhlásili víťazku výtvarnej súťaže, ktorej obrázok dinosaura bol grafickým podkladom pre tohtoročné podujatie MDD. Stala sa ňou 14-ročná Patrícia Pásztorová, ktorá, prezradila, veľmi rada kreslí a navštevuje umeleckú školu. Talentovanú mladú výtvarníčku potešili vecné ceny, ktoré venovala naša firma, ako aj darček košickej ZOO - večerná jazda terénnym autom po zoologickej záhrade pre štyri osoby.

V nápaditom kultúrnom programe sa predstavili tanečníci z DS Studia, deti pobavil vtipnými príbehmi strýko Baltazár so žonglérom a kúzelníkom, Happy ZOO, hudobné číslo si pripravil mladý saxofonista, pre deti bola pripravená aj prednáška o živote dinosaurov a na záver sa predstavil víťaz Košického zlatého pokladu z roku 2010 Tomáš Buranovský, ktorý zaspieval niekoľko svojich skladieb. Organizátori ocenili aj najlepších autorov prác, ktorí sa zapojili do slohovej a výtvarnej súťaže Škola - moja kamarátka.

Sobota v ZOO nebola len o pasívnej zábave. Deti sa zabávali na rôznych stanovištiach, ktoré sa spájali s pravekom. Na stanovišti s názvom Po stopách Brontosaura museli chlapci i dievčatá zostreliť vodnou pištoľou pripravené kužele. "Aha, dostala som žetón," pochválila sa Sofia Šoltýsová po tom, čo úspešne dokončila úlohu. Jej otec Maroš, zamestnanec divízneho závodu Zušľachťovne a obalová vetva, nedá na prostredie ZOO dopustiť. "Chodievame sem pravidelne, nielen počas MDD." Obďaleč medzitým úspešne zvládli jazdu na kolobežke medzi kužeľmi aj sestry Švikruhové. Mladšia Simonka dokončila svoje prvé stanovište, kým staršia Natália ich mala za sebou už niekoľko. "Chcela by som nazbierať čo najviac žetónov," prezradila. Zahanbiť sa nedal ani sedemročný Martin Chovanec, ktorý absolvoval na fit lopte úlohu s názvom Dobrodružná výprava. Ako rýchlonohý jašter sa zas predviedol Lukáš Rusnák, ktorý na ďalšom stanovišti dobehol s atrapou pravekej kosti položenej na hlave.

Mnohým sa podvečer ani nechcelo domov. Svet dinosaurov sa páčil každému a malí návštevníci sa už tešia, aké prekvapenia zažijú o rok.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...