Vyhľadávanie:

ZOO v Kavečanoch oslavuje 25 rokov

ZOO v Kavečanoch oslavuje 25 rokov

Jednou z možností ako nahliadnuť do sveta živočíšnej ríše a pozorovať život mnohých zvierat v ich prirodzenom prostredí, je navštíviť zoologickú záhradu. Práve tam sa môžeme oboznámiť s rôznymi druhmi fauny a vidieť aj tie, ktoré sa v bežnej prírode vyskytujú už len zriedkavo a sú preto chránené. A navyše v tomto prostredí, plnom poznania a poučenia, relaxovať, príjemne prežiť i s rodinou voľný čas. Na nezáujem návštevníkov sa nemôže sťažovať ani košická zoologická záhrada, veď vlani privítala viac ako 170 tisíc obyvateľov mesta i regiónu. V tomto roku oslavuje výročie. Štvrťstoročnicu od svojho založenia. O krátky rozhovor sme pri tejto príležitosti požiadali riaditeľa Štefana Kollára:

· Mohli by ste nám priblížiť začiatky košickej zoologickej záhrady? Ako sa v priebehu rokov menila?
O zriadení zoologickej záhrady v Kavečanoch rozhodlo mesto Košice v roku 1975. O desať rokov na to už boli jej priestory sprístupnené verejnosti. Začínali sme vybudovaním malých výbehov na mieste, kde sú teraz tulene. Nasledovala úprava ďalších priestorov smerom k dolnému jazierku, zriadili sme prvú maštaľ pre kopytníky - kone, zebry, somáre, antilopy a podobne. Postupne sme sa rozrastali a v spolupráci so spriatelenými zoologickými záhradami dovážali ďalšie zvieratá pochádzajúce z Ázie, Afriky, Austrálie, ale aj amerického kontinentu. V súčasnosti patrí košická zoologická záhrada s rozlohou 288 hektárov k trom najväčším v Európe. Na expozičnej, približne šesťdesiat hektárovej ploche, tu žije 1 200 jedincov vyše stoštyridsiatich druhov zvierat. Naša ZOO je na Slovensku a v Čechách jediná, ktorá chová kamzíky. Špecializujeme sa na euroázijské druhy zvierat. Africkým druhom, ktoré sú náročné na teplo, je zložité zabezpečiť etologickú pohodu. Preto je ich u nás aj pomenej.

· Spomínali ste spoluprácu s inými zoologickými záhradami. Na aké oblasti je zameraná?
Dobré vzťahy máme s viacerými mestami, a to tak doma, ako aj v zahraničí. Jednou z oblastí spolupráce, ktorú neustále rozvíjame, je výmena zvierat, čo je zvlášť dôležité najmä kvôli zachovaniu zdravej reprodukcie jedincov. A tak sme napríklad od plzenskej ZOO dostali samcov zebry chapmanovej, antilopy, vodárky červené, nosále červené, labuť i opičku malpu. Z Bojníc k nám zasa prišiel rys ostrovid, z Miškolca máme mačiaky husárske, ktoré si návštevníci mimoriadne obľúbili. Z Ostravy pribudli sova snežná a krahuľa hôrna, z Brna sme kúpili pštrosa dvojprstého a troch emu hnedých.

· Aké máte plány do budúcnosti a čo zaujímavé pripravujete pre návštevníkov?
Rok 2010 bude pre nás z finančného hľadiska náročný. Sme rozpočtová organizácia a naša činnosť sa odvíja od dotácií. Sústredíme sa predovšetkým na rekonštrukciu a úpravu priestorov. Opice makaky chceme premiestniť k dolnému jazierku, kde pre nich pripravujeme aj nové bývanie v podkroví maštale. Strechu prepojíme tunelom s jazierkom, keďže makaky sú zdatnými plavcami a majú radi vodu. V okolí vysadíme tuje a okrasné kríky. Zvieratám do výbehov doplníme pne, laná , kolesá, preliezačky. Neustále máme čo zlepšovať a skrášľovať...

Ak máte radi prírodu a zvieratá, v košickej ZOO si prídete na svoje. Od apríla do konca septembra je otvorená v čase od 9. do 19. hodiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...