Vyhľadávanie:

Zvládli to na výbornú

Zvládli to na výbornú

Na Sv. Anne sa tešia z nového prístreška, detského ihriska a chodníka

Oddychová zóna pri Svätej Anne, miesto, kde v minulosti stáli vychýrené kúpele s liečivou "zlatou" vodou, je opäť o čosi krajšie. O ďalšie zveľadenie tejto lokality nachádzajúcej sa v priľahlých lesoch nad obcou Rudník, sa postarala skupina miestnych lokálpatriotov. Títo milovníci a ochrancovia prírody, medzi ktorými je aj niekoľko zamestnancov z U. S. Steel Košice, sa rozhodli, že nadviažu na svoju úspešnú iniciatívu spred dvoch rokov. V rámci projektu Oddychová zóna Svätá Anna - Vidiecky turizmus bezpečne skrášlili prístupové chodníky k Sv. Anne, vyčistili jazierko a vymenili strechu na bývalej horárni. Tento zámer oslovil v roku 2011 aj výberovú komisiu z programu Spoločne pre región. Členovia občianskeho združenia TJ Partizán ŠM Rudník vtedy získali na skrášlenie lokality od spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie, spoluorganizátorov tohto programu, finančný grant. Tohto roku svoj úspech zopakovali.

"Tentoraz sme sa zamerali na zlepšenie prístupu k jazierku, ktoré sme pred dvomi rokmi vyčistili," začal s vysvetľovaním hlavných cieľov nadväzujúceho projektu Oddychová zóna pri Sv. Anne spája komunitu Jozef Martoš. Železiar, ktorý v U. S. Steel Košice pracuje ako riaditeľ pre environment finálnej výroby a monitoring priznal, že vytvoriť chodník nebola ľahká úloha. "Dosť sme sa natrápili najmä s výrobou palisád. Použili sme ich ako spevňovací prvok po oboch stranách chodníka. Poslúžilo nám na to tvrdé drevo, ktoré sme museli presne napíliť a potom namoriť. Okrem toho sme okraje chodníka obsypali štrkom, aby bol počas dažďov dobre odvodnený. Nemálo času sme venovali aj úprave terénu," uviedol. Námaha však stála za to, dnes sa už všetci návštevníci Sv. Anny dostanú k jazierku, respektíve k neďalekému kostolu, po novom, tridsať metrov dlhom chodníku.

Členovia občianskeho združenia mysleli v projekte aj na najmenších, keďže deti sú častými návštevníkmi oddychovej zóny. "V blízkosti jazierka sme postavili detské preliezačky. Vyrobil ich pre nás šikovný kolega zo Zlatej Idky. Sú určené na šplhanie, preskakovanie a ich súčasťou je aj malá horolezecká stena."

Podľa slov J. Martoša, väčšinu z grantu ukrojila prestavba prístrešku pri bývalej horárni. Na pôvodnom sa už rozpadala strecha a odhnili stojky. Navyše, prístrešok mal aj nevyhovujúci a nebezpečný komín. "Prestavba prístrešku bola najnáročnejšia časť projektu. Dokončiť sa nám ho podarilo aj vďaka ďalším sponzorským príspevkom, z ktorých sme financovali výmenu strechy, komína a kozuba. Grant z Karpatskej nadácie sme použili na hrubú stavbu, teda fasádu a sklenené časti. Dizajn prístrešku má rukopis stavieb, ktoré sme vybudovali ešte počas predošlého projektu, aby vhodne zapadol do prostredia. Tým, že má fasádu a je i zasklený, môže sa celoročne využívať. S rozmerom šesť a pol krát tri metre bez problémov poskytne možnosť stráviť príjemné posedenie viacerým návštevníkom," priblížil hlavné výhody prístrešku J. Martoš.

Na vyše desiatich brigádach sa vystriedalo mnoho dobrovoľníkov. Boli medzi nimi, ako poznamenal náš kolega, nielen Rudníčania, ale aj obyvatelia z Nováčan, Šemše či Poproča. Ruku k dielu však výrazne priložili aj železiari. Oddychová zóna na Svätej Anne je krajšia aj vďaka - Emerichovi Tóthovi, Igorovi Sabóovi, Blažejovi Migasovi, Romanovi Štarkovi, Marekovi Farkašovi, Richardovi Drábikovi, Pavlovi Salonovi, Milanovi Šturmovi a Tiborovi Szalonovi. Na brigádach prežili nejeden víkend.

Jozef Martoš je s priebehom prác na Sv. Anne maximálne spokojný. Stihli ich dokončiť pred príchodom zimy a dodržali aj stanovené termíny. "Myslím si, že sme to zvládli na výbornú, hoci na začiatku som mal malé obavy. Výstavba prístrešku a budovanie chodníka boli veľmi náročné aktivity. Už teraz sa teším na záverečné posedenie s návštevníkmi oddychovej zóny, ktoré chceme zorganizovať v blízkom čase. Verím, že počasie nebude proti. Moje poďakovanie patrí, okrem tých, ktorí sa na prácach zúčastnili, aj spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácii. Bez ich pomoci by sa tento projekt neuskutočnil," skonštatoval na záver a prezradil, že na oddych sa nikto z Občianskeho združenia TJ Partizán ŠM Rudník nechystá. V budúcnosti by chceli zveľadiť interiér bývalej horárne a možno i postaviť ihrisko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...