04.12.2009

Dobročinnosť hutníkov graduje počas Vianoc

Košice, 4. december 2009 - Zajtra sa pri soche Immaculata na Hlavnej ulici v Košiciach uskutoční slávnostné otvorenie Košických Vianoc. Mikulášske podujatie s bohatým programom pre malých i veľkých pripravila spoločnosť U. S. Steel Košice v spolupráci s mestom.

V rovnaký čas, o 17. hodine, sa otvorí aj charitatívny vianočný stánok hutníkov, v ktorom každý deň od 5. do 23. decembra, v čase od 10.00 do 20.00 hod. dostane devätnásť neziskových organizácií priestor na prezentáciu a občania zasa príležitosť prispieť v rámci verejnej finančnej zbierky na ich ďalší rozvoj. Chod stánku zabezpečujú dobrovoľníci z radov zamestnancov a štipendistov U. S. Steel Košice.

V piatok, 11. decembra, sa v košickom Štátnom divadle uskutoční dobročinný koncert U. S. Steel Košice Stromček prianí, ktorý bude venovaný deťom z detských domovov v Medzilaborciach, vo Vranove nad Topľou a zo spojenej školy pre telesne postihnuté deti na Opatovskej ceste v Košiciach. Koncert bude slávnostným ukončením niekoľkomesačného projektu, počas ktorého deti písali svoje želania na kartičky, ktoré následne viseli na stromčekoch prianí v areáli hutníckej firmy. Zamestnanci priania detí premenili na skutočnosť. Okrem hračiek, hudobných prehrávačov, športových potrieb a kozmetiky do každej inštitúcie poputuje aj finančná pomoc v hodnote 8 500 eur* (256 071 korún). Tento rok však deti dostali aj špeciálne prekvapenie, veľkú predvianočnú nádielku nádherných kníh s cieľom podnietiť ich záujem o čítanie a vzdelávanie. O svoje zážitky sa s nimi prišli podeliť aj spisovatelia Oľga Feldeková a Peter Karpinský.

Napriek hospodárskej kríze, ktorá neobišla ani hutnícky priemysel, zostali oceliari štedrí a neváhali pomôcť aj pacientom Kliniky úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou L. Pasteura v Košiciach. Viac než osemtisíc zamestnancov sa zapojilo do dobrovoľnej finančnej zbierky, ktorej výťažok sa neskôr strojnásobil, keďže rovnakou sumou, akú vyzbierali zamestnanci, prispeli i samotná firma a Nadácia U. S. Steel Košice. Finálna suma, ktorá bude použitá na kúpu polohovateľného operačného stola so špeciálnym vybavením zostane tajomstvom až do vianočného koncertu, kde bude slávnostne oznámená. Zamestnanci pravidelne v predvianočnom čase prispievajú na projekty v oblasti zdravotníctva. Považovali za zmysluplné podporiť aj pracovisko, ktoré zachraňuje životy ľuďom v kritickom stave po haváriách či iných nešťastných zraneniach pri športe a práci.

"Ľudský osud nedokážeme zmeniť a nevieme ani splniť želanie tých, ktorí túžia po úplnej rodine, kde má jeden druhého rád alebo kde sú všetci zdraví. V mnohých prípadoch nevieme nájsť riešenie. Mnohé vážne choroby sa stále nedajú vyliečiť. Na druhej strane je však toho veľa, kde pomôcť vieme. Vieme sa podeliť o svoje šťastie v podobe darčeka, vieme prispieť na lepšiu zdravotnú starostlivosť, vieme podporiť tie inštitúcie, ktoré sa venujú zmysluplným aktivitám," povedal na margo filantropických aktivít spoločnosti U. S. Steel Košice jej prezident George F. Babcoke.

* prepočítané konverzným kurzom 30,1260 Sk/1 €

Príloha 1
Komu a v čom môžeme pomôcť v charitatívnom vianočnom stánku U. S. Steel Košice

5. decembra (sobota)
Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov Košice
Na činnosť útulku a výstavbu strediska.
6. decembra (nedeľa)
Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov Košice
Na činnosť útulku a výstavbu strediska.
7. decembra (pondelok)
Košická organizácia vozičkárov Nezávislý život
Na náklady súvisiace s činnosťou a prevádzkovaním organizácie.
8. decembra (utorok)
Zväz diabetikov Slovenska, základná organizácia Košice
Na náklady súvisiace s činnosťou a prevádzkovaním organizácie.
9. decembra (streda)
Slovenská rada rodičovských združení - RZ pri Základnej umeleckej škole, Bernolákova 26, Košice
Na zakúpenie výtvarného materiálu pre výtvarný odbor.
10. decembra (štvrtok)
ŠANCA, neinvestičný fond
Na nákup materiálového vybavenia pre Spojenú školu Opatovská cesta 97, Košice.
11. decembra (piatok)
Detská fakultná nemocnica Košice
Na nákup infúznych púmp pre II. kliniku detí a dorastu a detské ležadlá pre Detské centrum pri DFN Košice.
12. decembra (sobota)
Reedukačné centrum, Bankov 15, Košice
Na tvorivú činnosť chovancov ústavu.
13. decembra (nedeľa)
Materské centrum Stonožka, Košice-Juh
Na prevádzku materského centra - vytvorenie bezpečného a hygienického prostredia pre hru najmenších detičiek a na zmysluplné prežívanie voľného času.
14. decembra (pondelok)
Základná umelecká škola, výtvarný odbor, Kováčska 43 Košice
Na zakúpenie výtvarného materiálu pre žiakov školy.
15. decembra (utorok)
Psychosociálne centrum, Jegorovovo námestie 5, Košice
Na zakúpenie materiálu na arteterapiu pre klientov.
15. decembra (utorok)
Združenie príbuzných a priateľov, "Radosť" v Košiciach, Rastislavova 12, Košice
Na činnosť a aktivity Rehabilitačného strediska pre ľudí s duševnými poruchami na Bauerovej 1 v Košiciach.
16. decembra (streda)
Občianske združenie Usmej sa na mňa
Na zakúpenie špeciálnych učebných pomôcok pre žiakov Spojenej školy na Vojenskej ulici 13 v Košiciach.
17. decembra (štvrtok)
Detský klub zdravotne postihnutých detí a mládeže v Košiciach
Na zakúpenie rehabilitačných pomôcok pre postihnuté deti.
18. decembra (piatok)
FENESTRA
Na náklady súvisiace s činnosťou a prevádzkovaním združenia.
19. decembra (sobota)
Detský domov Košická Nová Ves
Na nákup materiálu pre záujmovú činnosť detí z domova.
20. decembra (nedeľa)
Detský domov Uralská, Košice
Na zakúpenie umeleckého a a pracovného materiálu do terapeutickej dielne.
21. decembra (pondelok)
Arcidiecézna charita Košice
Na prevádzku Hospicu Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi, domovov dôchodcov a domovov sociálnych služieb v Košiciach, Lipanoch, Veľkom Šariši a Vojčiciach a pre Krízové centrum v Košickej Novej Vsi.
22. decembra (utorok)
ArtEst - polyestetické vzdelávanie znevýhodnenej mládeže
Na zakúpenie výtvarného materiálu pre mentálne postihnuté deti
23. decembra (streda)