17.08.2017

Leto vrcholí, horúčavám hutníci odolávajú

Autor: -c-

Tropické horúčavy blížiace sa k šty­ridsiatke boli po minulé dni skutočne vyčerpávajúce a organizmus poriadne zaťažujúce. V košických nemocniciach ošetrili len prvý augustový týždeň bezmála dvadsať  ľudí, ktorí prišli do ambulancií po svojich i v sanitkách. Potrápili aj všetkých hutníkov, vari najviac našich kolegov v prvovýrobe, kde sa pracuje s tekutým kovom, tiež valcovačov, dopravárov, energetikov, údržbárov a ďalších ľudí pri výrobných a technologických celkoch, ktorí sa však dokázali s nimi vyrovnať... Limity na vodu v prevádzkach huty prestali platiť, dostatočný príjem tekutín, okrem iných preventívnych opatrení zameraných na znižovanie tepelnej záťaže, bol prvoradý.

Minerálne vody, ktoré firma prostredníctvom spoločnosti Eurest rozdávala aj v tomto roku na bránach hutníkom smerujúcim na pracovnú zmenu či z nej, sa míňali jedna radosť. Už prvý deň, 2. augusta 2017, bolo na vrátniciach 1, 2 a 3 vydaných 2100 sedem a pol decových fliaš jemne sýtených vôd, v najhorúcejší deň, 4. augusta to už bolo  2400 fliaš. A do 5. augusta, keď najväčšie horúčavy povolili, to bolo spolu 7800 fliaš.

Železiari túto osviežujúcu aktivitu  spoločnosti vítali. „Malú fľašku vody som si vzala so sebou na cestu, no kým som vystúpila z autobusu, vypila som ju.  Netušila som, že na vrátnici dostanem ďalšiu. Je to super, tie teploty sú strašné, najlepšie by bolo niekde pri vode, no dovolenku už mám za sebou,“ poznamenala  Jozefína  Semanová, ktorej sa práve skončila dopoludňajšia zmena.