18.05.2007

Odmenili projekty žiakov

Vyhlásenie výsledkov súťaží EKO & SAFETY 2007

Košice, 18. máj 2007 - Dnes spoločnosť U. S. Steel Košice predstavila víťazov ekologických súťaží a súťaže zameranej na bezpečnosť, vyhlásených začiatkom školského roka. Do súťaží orientovaných na vytváranie kladného vzťahu mladých ľudí k životnému prostrediu sa aj tentoraz zapojilo viac ako 120 základných a stredných škôl z východného Slovenska. Projekty a vedomostný kvíz boli venované riešeniu otázok týkajúcich sa ochrany prírody, ovzdušia, vôd či zberu a triedenia odpadov. V rámci štvrtého ročníka súťaže Kde a ako budeme bývať, určenej pre žiakov základných škôl, vzniklo 15 projektov. Odborná porota z nich vybrala šesť najlepších, ktoré od U. S. Steel Košice získajú prostriedky na realizáciu v celkovej výške 200 000 Sk. Čo sme doteraz nevedeli je názov 2. ročníka vedomostnej súťaže stredných škôl. Do tej sa zapojilo až 105 družstiev z 22 stredných škôl. Porota určila tri najlepšie tímy, ktorým U. S. Steel Košice venuje šeky na zakúpenie vecných darov v celkovej hodnote 45 000 Sk.

Koncom minulého roka prezident hutníckej spoločnosti David H. Lohr vyhlásil tiež grantový program V školách bezpečnejšie. Jeho cieľom je zvýšiť bezpečnosť žiakov, študentov a učiteľov v školách Košického a Prešovského kraja formou finančnej podpory projektov vypracovaných školami. Grantový program je súčasťou pokračujúceho projektu Profesionáli konajú bezpečne. Výberová komisia v zložení odborníkov z oblasti školstva, bezpečnosti a hygieny práce, tretieho sektora a vyhlasovateľa programu zo 70 prihlásených projektov vybrala päť víťazných. Na realizáciu vybraných projektov grantového programu firma venuje 1 016 450 korún. Symbolické šeky autorom víťazných projektov odovzdali viceprezidenti Miroslav Kiraľvarga a Richard Veitch. Všetkých troch súťaží sa celkovo zúčastnilo viac ako 180 škôl.

Zoznam škôl a víťazných projektov:

KDE A AKO BUDEME BÝVAŤ:
1. Detský domov Uralská 1, Košice
Projekt: Zveľadíme prostredie - zveľadíme ducha
Suma: 50 000 Sk

2. ZŠ Košická Polianka
Projekt: Zveľaďme prostredie - zveľadíme ducha - výstavba malej ekoučebne
Suma: 36 600 Sk

3. ZŠ Masarykova
Projekt: Ekozóny - návrat k prírode
Suma: 20 000 Sk

4. ZŠ Považská
Projekt: Enviromúzy v škole
Suma 20 600 Sk

5. ZŠ Buzica
Projekt: Záleží nám na prírode okolo nás
Suma: 23 000 Sk

6. ZŠ Abovská, Košice - Barca
Projekt: Školský dvor ako biotop
Suma: 49 800 Sk

ČO SME DOTERAZ NEVEDELI:
1. Gymnázium sv. Tomáša Akvinského v Košiciach
Tím: Xénia Čekaňáková, Dominika Martinková, Mária Valenčíková
Cena: voľný nákup športových potrieb v hodnote 7.000,- Sk na osobu

2. Osemročné gymnázium na Alejovej ulici v Košiciach
Tím: Martin Blicha, Jozef Janovský, Peter Závacký
Cena: voľný nákup športových potrieb v hodnote 5.000 Sk na osobu

3. Gymnázium M. R. Štefánika, L. Novomeského 4 v košiciach
Tím: Veronika Balintová, Jana Hogyová, Zuzana Jašková
Cena: voľný nákup športových potrieb alebo MP3 prehrávača v hodnote 3.000 Sk na osobu

GRANTOVÝ PROGRAM V ŠKOLÁCH BEZPEČNEJŠIE
1. Súkromná stredná umelecká škola filmová, Košice
Projekt: Bezpečná škola alebo nezodpovedným vstup zakázaný
Suma: 319 500 Sk
Finančné prostriedky budú použité na výrobu 12 krátkych videospotov, ktoré majú úsmevnou formou poukázať na vybraný problém z oblasti BOZP, výrobu plagátov a výrobu interaktívneho DVD.

2. SOU hutnícke Košice - Šaca
Projekt: Príprava žiakov SOU hutníckeho v oblasti bezpečnosti práce pre rýchlu adaptáciu na podmienky prevádzkových pracovísk
Suma: 263 000 Sk
Finančné prostriedky budú použité na vybudovanie didaktického centra bezpečnosti práce - Kabinet OBP, aplikovanie systému pravidelnej kontroly a hodnotenia stavu BOZP za spoluúčasti zástupcov žiakov a netradičné spôsoby vyučovania BOZP - súťaž Čo vieš o OBP.

3. Súkromná stredná odborná škola ELBA, Prešov
Projekt: Revitalizácia školskej infraštruktúry
Suma 198 000 Sk
Finančné prostriedky budú použité na výmenu podlahovej krytiny na chodbách školy a vytvorenie dopravného ihriska, ktoré budú využívať aj ostatné školské zariadenia.

4. Základná škola Poproč
Projekt: Bezpečnosť v škole z pohľadu žiakov
Suma 193 950 Sk
Finančné prostriedky budú použité na inštaláciu kamerového systému, zaznamenávanie, vyhondocovanie a analýzu správania sa žiakov.

5. Základná škola Vyšná Rybnica
Projekt: Zodpovedný k sebe - zodpovedný k druhým
Suma: 42 000 Sk
Finančné prostriedky budú použité na úpravu triedy a telocvične.