09.11.2017

Turné s názvom Slovensko diskutuje o EÚ zavítalo do Košíc

Autor: -ker-

Viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga medzi účastníkmi diskusie o budúcnosti únie

Prednedávnom sa na Slovensku rozbehlo veľké kolo diskusií s mladými ľuďmi o budúcnosti Európskej únie. Treťou zastávkou tohto turné, ktoré pripravili pracovníci ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika, boli v pondelok 6. novembra Košice.  Ako prvý vystúpil pred aulou Lekárskej fakulty naplnenou takmer do posledného miesta podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. „Stojíme na prahu rozhodovania o tom, ako má vyzerať EÚ a je dôležité, aby sme deklarovali pozície Slovenska nielen na základe vlastných politických názorov, ale aby sme svoje názory a postoje revidovali aj na základe toho, čo si prajú mladí ľudia. Toto je už tretie stretnutie, kde chceme načúvať čo si myslia mladí ľudia o celom projekte európskeho spoločenstva a ako vidia oni budúcnosť, resp. čo oni očakávajú od Európskej únie,“ vysvetlil Pellegrini dôvody, pre ktoré vláda začala organizovať tieto diskusné fóra.

Jednej z dvoch panelových diskusií sa zúčastnil aj viceprezident spoločnosti U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga, ktorý reprezentoval aj Republikovú úniu zamestnávateľov SR. Okrem iného pred študentmi vyhlásil, že je veľmi podstatné, aby Európa i naďalej napredovala a podporovala svoje základné postuláty, ktorými sú slobodný pohyb tovarov, služieb, kapitálu a ľudí. „Milujem cestovanie po svete bez hraníc ako občan a milujem cestovanie bez hraníc ako biznismen. Je ťažké si predstaviť, že by teraz zrazu začali zatvárať hranice. Pre vás, mladých ľudí, je to úplne nepredstaviteľné, keďže ste vyrastali v úplne iných podmienkach ako my,“ povedal Miroslav Kiraľvarga.

Pred študentmi otvoril aj problematiku európskej legislatívy a jej aplikácie v jednotlivých členských krajinách. „Chcem hovoriť aj o dopade legislatívy, ktorá sa vytvára na pôde Európskej komisie a potom sa transformuje do jednotlivých členských štátov. Či sa tieto normy transformujú v  takej podobe ako sú navrhnuté, alebo sa tam ešte primiešajú lokálne dodatky, ktoré sťažujú podnikanie v danej členskej krajine, alebo na európskom trhu. S týmto sa stretávame aj na Slovensku, v častiach legislatívy, ktorá má vplyv na energeticky náročný priemysel a hľadáme riešenia ako to vhodne komunikovať, aby ekonomické a politické špičky v členskej krajine aj na pôde Európskej komisie pochopili, že chceme byť i naďalej lídrami v inováciách a v znižovaní environmentálnych záťaží, ale nemôže to ísť na úkor znižovania konkurencieschopnosti slovenských a európskych firiem,“ konštatoval Miroslav Kiraľvarga.

Témami panelových diskusií však nebola len európska legislatíva a podnikanie, ale aj bezpečnosť a hrozba terorizmu, migračná politika, Brexit a ďalšie otázky. Do rozpravy sa zapojilo aj viacero študentov, ktorí vystúpili priamo v úlohe autorov príspevkov ale tiež formou otázok na jednotlivých účastníkov debaty, ktorú moderovala novinárka a bývalá politička Zuzana Martináková. Za podnikateľskú sféru sa na diskusii so študentmi zúčastnil aj Marek Antal zo združenia IT Valley Košice, politik a politológ Martin Klus a rektor UPJŠ Pavol Sovák. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý bol jedným z hlavných organizátorov turné, po skončení akcie pochválil Košičanov nielen za organizáciu, ale aj za pripravenosť a aktivitu počas samotnej diskusie. Z doterajších troch stretnutí bolo podľa jeho slov to košické jednoznačnej najlepšie. „Je dôležité ľuďom pripomínať, že aj keď raz vyschnú fondy, stále má zmysel byť v Európskej únii, lebo nám aj tu po tejto republike behajú šialenci, ktorí tvrdia, že pôvodom všetkého zla je Európska únia. A chcem a želám si to, aby ste úniu pred týmito šialencami chránili vy, mladí ľudia,“ uviedol Ivan Korčok.